STENOGRAME Mărturii cutremurătoare din lagărul pentru copii „Sfânta Maria”: „Maria, eşti foarte rea. Te închid în baie…cu capu-n W.C.”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna aceasta magistraţii Curţii de Apel vor lua în discuţie contestaţia procurorilor bucureşteni la măsura prin care angajaţii centrului de plasament pentru fete „Sfânta Maria”, care îi ţineau ca-n lagăr pe copiii internaţi aici, au fost lăsaţi în libertate. Anchetatorii descriu în detaliu în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a angajaţilor centrului toate abuzurile la care au fost supuse fetele aflate acolo.

Umilinţele şi abuzurile la care erau supuse fetele internate în Complexul Social de Servicii „Sfânta Maria” din Capitală erau fără margini, susţin procurorii care cer în continuare arestarea angajaţilor centrului. Şi mai grav este că toate se petreceau sub ochii nepăsători ai şefului de centru, Florin Gurău, urmărit penal pentru complicitate la rele tratamente aplicate minorului şi abuz în serviciu.

La rândul lor, specialiştii în psihologie susţin că tinerele care au avut nenorocul să îşi petreacă ani buni din viaţă în centrul aflat în subordonarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială din Sectorul 1 vor avea nevoie de ani întregi de recuperare şi au şanse mici de a se reinsera social.

Anchetaţi sub control judiciar sau la domiciliu

La sfârşitul săptămânii trecute magistraţii de la Judecătoira Sectorului 1 au decis ca directorul centrului, Florin Gurău să fie cercetat în arest la domiciliu. Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de administratorul complexului Mariana Dumitru, dar şi faţă de asistenta medicală Oana Rădulescu. Ceilalţi zece angajaţi vizaţi de ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, respectiv medicul Victoriţa Boţoagă, şi angajaţii Eugenia Magdalena Carp, Ioan Tudor, Marinela Gheorghe, Florentina Anghelescu, Nicoleta Cîrjă, Ramona Octaviana Gheorghe, Valerică Soare, Mariana Stanciu şi Mariana Durnoi sunt cercetaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Tocmai asta contestă vehement procurorii care arată în documentele trimise instanţei că timp de doi ani angajaţilor centrului le-au căzut victime nu mai puţin de 38 de suflete nevinovate care ar fi trebuit să beneficieze de măsura de protecţie specială a plasamentului. „Majoritatea angajaţilor urmăreau exclusiv obţinerea ilicită de avantaje materiale şi folosesc resursele centrului şi programul de serviciu pentru rezolvarea problemelor personale, iar fetele instituţionalizate sunt privite ca un obstacol în realizarea intereselor proprii”, afirmă procurorii, precizând că angajaţii centrului le înfometau şi le băteau frecvent pe copile.

TUDOR ION: ….. Da, se aude încet ăsta, aşa…..
VĂRZARU AUREL :  Alo !
TUDOR ION: Zi, e telefonul lui învăţătorul ăsta, zi !
VĂRZARU AUREL :  Stai aşa ! Alo !
TUDOR ION:  Zi ! Unde dracu eşti doctore, la beci ?
VĂRZARU AUREL :  Ai un telefon, te pişi pe el!
TUDOR ION:  Mamă, dacă ……. Daaa !
VĂRZARU AUREL :   Fii atent aici: salam două,
TUDOR ION: Salam două…
VĂRZARU AUREL :  Ficat..
VĂRZARU AUREL :  De pui două kile jumate
TUDOR ION: Două şi cinci!
VĂRZARU AUREL :  Da. Brânză două kile,  telemea!
TUDOR ION: D’aia …..
VĂRZARU AUREL :  D’aia ultima care … ţi-am arătat-o, nu ştii care e ultima.
TUDOR ION: Ăhăă. Două… zi !
VĂRZARU AUREL :  Şi cam atât deocamdată.
TUDOR ION: Ăhăăă !
VĂRZARU AUREL :  Asta dac-o iei mâine, dacă am uitat ceva,  îţi spun mâine că acum ….. neinteligibil
TUDOR ION: Ăla e zece, puiul cât e, că nu mai ştiu ….
VĂRZARU AUREL :  Şapte, nu ştii
TUDOR ION: Şapte aşa, acela … salamul zece, ficatul ?
VĂRZARU AUREL :  Şase
TUDOR ION: Şase şi brânza zece.
VĂRZARU AUREL :  Da.
TUDOR ION: Aşa, şi vorbim mâine.
VĂRZARU AUREL :  Dacă eu am mai uitat ceva, îţi spun mâine… neinteligibil
TUDOR ION: Îmi spui mâine. Bun,  hai … eu mă …  ceva am şi dat din start, deci gata. Hai că vorbim mâine  să nu mai …

VĂRZARU AURELIU: Băi a adus nişte iaurturi din alea de 125 grame, de două feluri şi câteva cutii de smântână! Acuma să vedem ce zice Mariana că altceva n-a adus!
DOMN: Aaa! Opreşte-mi şi mie o smântână din aia şi câte un bax, unu d-ăla unu d-ăla!
VĂRZARU AURELIAN: Da! Păi a adus 10 d-alea şi 25 d-alelalte! Deci nu a adus cine ştie ce să zici că....
DOMN: Aham! Aham!  Opreşte-mi şi mie un bax, unu d-ăla unu d-ăla şi o smântână din aia! Da!
VĂRZARU AURELIAN: Da. Stai să îi zic lui Mariana, că acuma e un pic acolo prinsă, şi pe urmă îi zic şi ei! Oricum îţi opresc nu e problemă!
DOMN: Că vin pe la două jumate şi le iau! Da!

Cum furau angajaţii mâncare în plasele de rafie

Două fete, care nu mai locuiesc în prezent în centru, le-au povestit anchetatorilor că aveau constant impresia că li se fură din mâncare. „Mâncarea era cât de cât ok însă nu era suficientă şi consider că personalul din cadrul Centrului lua din mâncare acasă. Erau zile în care veneam de la şcoală şi nu găseam mâncare”, le-a explicat una dintre tinere anchetatorilor.

Spusele sale sunt întărite de o declaraţie dată în faţa procurorilor de o altă copilă, aflată acum la un alt centru social. Mai mult aceasta, care acum este martor în dosar, le-a povestit procurorilor că timp de trei luni, cât a fugit din centru, nu a fost căutată de niciun angajat al complexului „Sfânta Maria”.

Când a revenit la centru, însărcinată fiind, tânăra a fost obligată să semneze o hârtie prin care preciza că este de acord să facă întrerupere de sarcină. „În acel moment, i-am spus domnului Gurău că nu doresc să fac întrerupere de sarcină, iar acesta a început să ţipe la mine şi să îmi spună că dacă nu voi face întrerupere de sarcină, mă va da afară din centru”, a povestit fata care, ulterior, a ajuns în Centrul „Sfântul Nicolae”. Copilele le-au mai povestit anchetatorilor că angajaţii chemau ambulanţa ori de câte ori fetele din centru ajungeau să se certe. Acestea ajungeau să fie internate la Spitalele Obregia şi Cernica, unde erau admise fără voia lor.

Cum ajungeau „la balamuc” fetele neasculătoare

Din stenogramele aflate la dosar reiese şi că ambulanţa şi echipajele de poliţie erau chemate de fiecare dată când problemele îi depăşeau pe angajaţi. Iar tendinţa era tocmai cea descrisă de martoră, aceea de a le interna pe fetele neascultătoare la spitalele de psihiatrie din zonă.

Safta Gheorghiţă Doina: E...avem musafiri...poliţia, ambulanţa...
Gurău Florin: Iar?...şi voi le-aţi chemat?ce s-a mai întâmplat acolo? Că de aia v-am sunat...
Safta Gheorghiţă Doina: Florina Enache sare pe geam...şefu am tras-o de pe geam de două ori, jumătate era ieşită pe geam.
Gurău Florin: De unde mă aţi tras-o pe geam?
Safta Gheorghiţă Doina; Acolo la noi...în camera educatorului
Gurău Florin:Îhî...
Safta Gheorghiţă Doina: Şi Flori tot de acolo, şi Flori după-amiază mi-a spus că tot de acolo...
Gurău Florin: Păi cum a intrat în camera educatorului? De ce nu ţineţi uşa închisă?
Safta Gheorghiţă Doina: Păi am găsit-o deschisă...ea era acolo când am venit noi.
Gurău Florin: Cine era acolo?
Safta Gheorghiţă Doina: Florina Enache.
Gurău Florin: Păi închideşi naibi camera educatorului şi terminaţi bâlciul cu ea, nenorocita pamântului...da.
Safta Gheorghiţă Doina: Da, da....
Gurău Florin: Că tocmai mă conversam cu Flori Anghelescu...mi-a povestit toate tărăşeniile din ziua de astăzi.
Safta Gheorghiţă Doina: Da...ne-a spus şi nouă Flori...a fost groaznic....teroare.
Gurău Florin: Da, da, da....alealalte cum sunt?de-alde Topileanu, de-alde dracu să le ia....
Sfata Gheorghiţă Doina: Păi şi Topileanu.. tot aşa...că nu pleacă...
Gurău Florin: Îhî..
Safta Gheorghiţă Doina: Efectiv nu ajung la... nu mă văd...să pot să.. să mă înţeleagă...
Gurău Florin: Îhî...dar de ce nu o internează dracului la balamuc?să le ducă la balamuc...
[...] Safta Gheorghiţă Doina:Altă soluţie nu avem decât să le trimitem la spital, cu părere de rău...
Gurău Florin: Asta este mă soluţia...altă soluţie nu există...la îndemână ştii? Când ai nişte (neinteligibil) din ăştia care...super crizaţi care nu mai răspund nici unui argument de bun simţ...imaginează-ţi şi tu că aia astăzi a făcut ce a făcut...Enache Florina, Topileanu la fel...adică cât să stea oamenii ăştia în teroare acolo?
[...] Safta Gheorghiţă Doina: Topileanu rămâne de tot la noi?
Gurău Florin:Da mă...are măsură de protecţie, ce tot vorbim...nu stii?...adică...
Safta Gheorghiţă Doina:Păi zicea că... aşteaptă mă-sa...raspunsul ca să o ia acasă..
Gurău Florin: E...bate câmpii...cine ştie ce prostie a vorbit cu mă-sa, ştii? I s-a explicat foarte clar lu mă-sa că dosarul ajunge în instanţă şi se v-a pronunţa instanţa cu privire la menţinerea sau înlocuirea măsurii de protecţie...dar cui sa-i explici? Că nu ai cui...

„În momentul în care fetele se întorc în centru acestea sunt foarte afectate şi povestesc că le sunt administrate somnifere”, a explicat tânăra, precizând că zilnic, în Centrul Sfânta Maria, i s-au administrat, chiar de către asistente, pastile atât ei cât şi celorlalte minore internate. Ea a mai mărtusit că „fetele care intârziau la revenirea în centru, erau oprite de gardieni să mai intre in centru după ora 20:00 acestea petrecând noaptea în faţa centrului”.

Minorele au fost prezentate la diferite spitale

O dată cu declanşarea anchetei, copilele au fost duse la spital pentru investigaţii. „Minorele au fost prezentate la diferite spitale, unde li s-au constatat afecţiuni grave”, afirmă anchetatorii. Asta pentru că deşi centrul avea angajaţi doi medici, un generalist şi un psihiatru, ambii angajaţi cu jumătate de normă, cei doi consultau foarte rar copiii.

Totodată, doctorii completau fişele medicale ale micuţelor fără a-i examina, iar medicul de familie emitea bilete de trimitere sau adeverinţe în alb pe care le trimitea la centru.

RĂDULESCU OANA: Am vorbit cu RAMONA, şi i-am zis: - Nu vreau! Nu mai vreau sirop! Vreau să scap de siropul ăla, pentru că eu la sirop nu am cum să calculez la fiecare tură, şi să măsor cât s-a dat sau cât nu s-a dat. Că-mi bag picioarele, ştii?
IFTODE CARMEN LIVIA: Mda.
RĂDULESCU OANA: Şi vreau pe tabletă. Că aşa am ... control, şi văd dacă s-a dat sau nu s-a dat. Nu mă, nu este nicio problemă. Şi acum i-am băgat pe tablete. Seara am stat şi am făcut cutiile cu tablete, ştii? Duminică le făcusem pe alea care erau deja pe tablete, şi luni le-am făcut şi pe alealalte.
RĂDULESCU OANA: Nu am dormit toată noaptea! Dacă nu s-a fâţâit SORIN, căcam-aş în gura lui, că de abia aştept să vorbesc cu RAMONA, să-i dea tratament mai mare ...

Din cei 37 de copii internaţi, 22 aveau tratament psihiatric şi doar opt nu au fost vreodată internaţi pentru afecţiuni psihice. „Când minorele deveneau o problemă, erau internate în baza unui bilet de trimitere emis de psihiatru la Spitalul de psihiatrie Voila. Internările erau de o lună, conducerea dorind să fie chiar mai mari”, se arată în referatul procurorilor.

Fetele nu erau consultate înainte de a li se administra sedative sau alte medicamente pentru boli pishice. Ele ajungeau acolo când îi deranjau pe angajaţii centrului, completează oamenii legii. „Deşi conducătorul centrului avea cunoştinţă de toate aceste măsuri şi tratamente  nu a dispus nici o măsură pentru stoparea acestora şi a lăsat anumiţi angajaţi (educatori, administrator) să decidă singuri cu privire la activităţile din centru, încurajând astfel conduita abuzivă a acestora”, conchid magistraţii.

Panea Adriana: Ale dracului de târfe ce sunt… 

Soare Valentina: Problema este ca a scris-o pe bilet şi pe bilet pe Florina Enache şi au iesit pe poartă  pe biletul lui Carmen...! 

Panea Adriana: Poftim? 

Soare Valentina: Şi Carmen nu apucase să facă bilete am făcut eu mai târziu ...şi...

Panea Adriana: Dar cine  …ia dat directorul voie ?

Soare Valentina: Da…ia dat voie dar pe bilet de mână şi pe biletul ăla de mână a scris-o şi pe Florina Enache… Ce a făcut domnul director …urât de tot, de tot.

Panea Adriana: Să nu mai facă că la câte centre la Sf Iosif îi ţin pedepsiţi, câte o lună, el le dă voie în ziua  în care au şi greşit ! Hai lasă-mă.

Soare Valentina: Aşa este!

Stenogramele aflate la dosar arată şi că în centrul de plasament era o mizerie de nedescris.

DOAMNĂ: Da MAGDA!
MAGDALENA: ADRIANA am insistat că vroiam neapărat să-ţi zic! Ăh, mi-au găsit ploşniţe la MARIMAR în camera!
DOAMNĂ: În sfârşit!
MAGDALENA: Ah, nu eşti surprinsă nici şocată? Da!
DOAMNĂ: Păi da eu am fost prima care am spus de ploşniţe!
MAGDALENA: Acuma ce-ţi spun eu prima! Astăzi de dimineaţă văzând mi-am dat seama că aşa am găsit şi eu acasă, dar nu am ştiut ce este, m-am gândit ce-o fi ăsta?
DOAMNĂ: Aoleu!
MAGDALENA: Ca după aia BIANCA e ciupită toată pe picioare, ca după aia să-mi aduc aminte că atunci când am schimbat lenjeria, zic mă da cine o fi sângerat aşa cu două puncticele? Şi sunt disperată că cică se înmulţesc până ajungi să arunci mobila din casă!
MAGDALENA: Erau identice, identice, identice!
DOAMNĂ: Mă eu m-am uitat, dar nu v-am mai spus pentru că eu i-am mai zis lui treaba cu MARCELA, i-am spus-o până la urmă şi ştii ce a zis? Mă asculţi?
MAGDALENA: Da, da!
DOAMNĂ: Cică ia lăsaţi-mă că are şi acuma, auzi …
MAGDALENA: Îhî!
DOAMNĂ: (n.l. neinteligibil) ce îl încălzea pe el (n.l. neinteligibil) …
MAGDALENA: Da, da, da! (n.l. neinteligibil) …
DOAMNĂ: Şi s-a supărat MARCELA când i-am spus, zice ce fată ce se dă atâta mare şi, şi eu nu m-am ascuns chiar dacă (n.l. neinteligibil) şi acuma …
MAGDALENA: Îhî!
DOAMNĂ: Zice dar el nu acceptă şi eu nu am mai zis nimic, am zis ia să-mi văd eu dracu de treabă să nu mai fac eu atâta pe cercetaşul!
MAGDALENA: Îhî, îhî!
DOAMNĂ: Dar m-am uitat pe pielea copiilor că mi-a zis MARCELA zice uite-te să vezi cum sunt muşcăturile, că sunt grupate câte 3, aşa, nu chiar lipite muşcăturile şi merg pe acelaşi, pe aceeaşi, pe acelaşi (n.l. neinteligibil), înţelegi? Ăh, nu ştiu cum să-ţi explic, pe aceeaşi parte a corpului!
MAGDALENA: Da!
DOAMNĂ: Când muşcă şi muşcă în 3 locuri, pe urmă coboară, dar aceeaşi direcţie mai muşcă în … Şi MARIMAR mă uitam ieri mă în curte aşa le avea! Pe bune dacă nu erau aşa!
MAGDALENA: Aha!
DOAMNĂ: Da!
MAGDALENA: Da!
DOAMNĂ: Aşa că el nu a vrut să accepte sub nici o formă, nu pentru că acuma ştii ce trebuie să facă? Nu scapă decât dacă aruncă mobila de acolo şi eu nu mai intru acolo frate! Dar le aduc astea pe haine pe lângă noi, vai, vai, vai ...
MAGDALENA: Da!
DOAMNĂ: Mi-e rău! În fine! MAGDA eu am avut aşa ceva când am dat un pat jos din pod, când era bărbatul meu bolnav, de abea acum realizez, dar bine pe urmă am zugrăvit am, sper să fi scăpat de ele şi au ieşit câteva, erau pe perete înşirate aşa, pe lângă pat!
MAGDALENA: Da, da şi azi dimineaţă mi-a arătat MARIMAR erau şi pe perete! Deci la ele acolo e focar!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite