Stenograme. Cum a intervenit şeful CJ Ialomiţa Silvian Ciupercă pentru schimbarea unui raport al Corpului de Control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Silvian Ciupercă
Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Silvian Ciupercă

Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, ar fi intervenit pentru modificarea unui raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ialomiţa. Mai mult, acesta ar fi vrut să se întâlnească chiar cu ministrul Nicolae Bănicioiu pentru a discuta depsre raport. În referatul prin care s-a cerut arestarea lui Ciupercă apar şi numele lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu şi Marian Oprişan.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, Silvian Ciupercă şi Cezar Gheorghe nu ar fi avut o atitudine sinceră pe parcursul urmării penale, „negând comiterea faptelor, deşi probele administrate în cauză dovedesc contrariul celor susţinute de aceştia”.

Silvian Ciupercă este acuzat de abuz în serviciu după în ianuarie 2014 şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea conferită de funcţia de conducere în PSD pentru a-l ajuta pe Adrian Berbece să ocupe postul de manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Aceste acuzat şi de abuz în serviciu după ce în perioada martie – aprilie, după efectuarea controlului de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, l-ar fi determinat pe un consilier al acesteia, Mihai Ionuţ Ionescu, „să-şi exercite atribuţiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realităţii, în sensul eliminării din cuprinsul acestuia a unor dispoziţii şi a unor pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice în realizarea unui astfel de control de către o instituţie centrală a statului, obţinând un folos necuvenit pentru sine şi pentru Berbece Adrian prin înlăturarea riscului de a face obiectul unor cercetări penale”.

Acuzaţiile de instigare la fals intelectual survin după ce în perioada martie – aprilie 2014 preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa l-ar fi determinat pe Mihai Ionuţ Ionescu, consilierul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii, să întocmească în fals raportul de control, prin omisiunea, cu ştiinţă, de a însera anumite împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuşi controlului, printre care şi Adrian Berbece.

Mai mult, în luna ianuarie 2014, pe fondul expirării contractului de management la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, Vasile Olaru s-ar fi adresat preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa pentru ca acesta din urmă să declanşeze procedura de scoatere la concurs a postului, astfel încât tot Olaru să îl poată ocupa, fără a mai parcurge o perioadă de delegare. 

Procurorii precizează că, întrucât dorea înlăturarea din funcţie a lui Olaru şi pentru a nu mai da acestuia posibilitatea să se înscrie la concursul pe postul de conducere, după expirarea mandatului, Ciupercă ar fi iniţiat, începând cu luna ianuarie 2014, demersuri la Ministerul Sănătăţii, în vederea demarării unui control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Prin efectuarea acestui control, preşedintele CJ Ialomiţa ar fi dorit să creeze o imagine nefavorabilă managerului Vasile Olaru şi crearea unei imagini favorabile pentru Adrian Berbec, cel pe care Ciupercă îl voia în funcţia de manager interimar al spitalului.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă apar stenogramele unei discuţii purtate în acest sens, pe 10 ianuarie 2014, între Silvian Ciupercă şi secretarul Adrian-Robert Ionescu cu privire la întocmirea unei adrese către Ministerul Sănătăţii. 

Silvian Ciupercă: Vreau să creezi  ciornă... Nu, nu mai sunt.  

Adrian-Robert Ionescu- Aaa!

…….

Silvian Ciupercă:

... 

Adrian-Robert Ionescu: Da. 

Silvian Ciupercă: ...prin care solicităm... da, Corpul de control cum se numeşte... şi direct în atenţia... aşa, În atenţia domnului ministru...

Adrian-Robert Ionescu: Da. 

Silvian Ciupercă: ...

, da? 

Adrian-Robert Ionescu: Da. 

Silvian Ciupercă: La Spitalul Judeţean de Urgenţă... în condiţiile în care coroborăm ă... toate informaţiile privind o evaluare legată de momentul finalului de mandat al managerului. Coroborăm toate informaţiile, deci inclusiv aceea... 

Adrian-Robert Ionescu: Da. 

Silvian Ciupercă: ...pentru a lua o decizie... da, faţă de viitorul, da, faţă de viitorul... contract de management. Viitoarea perioadă de conducere, de management.

Tot pe 10 ianuarie, Ciupercă i-ar fi chemat la sediul consiliului pe Vasile Olaru şi pe Adrian Berbece, mulţumindu-i celui dintâi pentru activitatea prestată în calitate de manager al unităţii şi anunţându-l totodată pe cel de-al doilea că, începând cu acea zi, este noul manager al spitalului.

Control la Spitalul din Ialomiţa în urma cererii lui Ciupercă

Prin adresa nr. 191/10.01.2014, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Vasile Silvian Ciupercă a cerut Ministerului Sănătăţii să facă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ialomiţa, ,,în vederea unei evaluări corecte, obiective şi imparţiale a activităţii desfăşurate la nivelul managementului instituţiei în perioada 01.01.2014-prezent” (perioada în limitele căreia a fost încheiat un contract de management cu Vasile Olaru, fost manager al instituţiei).

Ca urmare a acestei solicitări, în perioada 20 ianuarie 2014 – 24 ianuarie 2014, pe o durată de cinci zile, a fost făcut un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Control a avut ca obiective : verificarea activităţii medicale desfăşurate în perioada 01.01.2011 până în prezent (data controlului), verificarea respectării normelor igienico-sanitare, verificarea modului în care farmacia colaborează cu secţiile spitaluilui, verificarea activităţii financiar contabile pentru perioada 01.01.2011 până în prezent, verificarea activităţii resurselor umane, verificarea activităţilor achiziţiilor publice la nivelul unităţii sanitare tot pentru perioada 01.01.2011 până în prezent (data controlului), verificarea procedurilor specifice şi circuitul achiziţiilor publice.   

Procurorii susţin că obiectivul real al acestui control, cerut de preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, era înlăturarea consilierul juridic al Spitalului Judeţean Slobozia, excluderea posibilităţii de reconfirmare în funcţia de manager al lui Olaru şi menţinerea lui Berbece în funcţia de manager interimar. 

În acest fel, Ciupercă ar fi vrut să îi creeze o imagine defavorabilă fostului manager Olaru, cu care se afla în conflict la nivelul partidului filiala Ialomiţa şi prezentarea într-o lumină favorabilă a noului manager interimar, Adrian Berbece. 

DNA adaugă că, pe parcursul controlului, atitudinea şefului de echipă al Corpului de Control, Mihai Ionuţ Ionescu, ar fi fost percepută de martorul denunţător  Vasile Zamfir drept ostilă, ironică şi îndreptată spre identificarea sa drept vinovat pentru toate neregulile identificate, fără ca Berbece, care era director financiar-contabil şi membru al comisiei de achiziţii în cadrul spitalului, să fie întrebat de către echipa de control legat de neregulile găsite, nici atunci când acestea priveau domeniul în care activase până la control, (financiar-contabil). 

Ciupercă, sfătuit de un deputat să îl atenţioneze pe Olaru că dacă nu încetează poate să o „păţească mai rău”

După finalizarea acestui control, dar înainte de a fi întocmit raportul de control, doctorul Olaru ar fi vrut organizarea unei manifestaţii în spital care să-l susţină, în defavoarea lui Berbece care a fost numit manager la data începerii controlului. Pentru a-l convinge pe Vasile Olaru să renunţe la protest, Ciupercă ar fi fost sfătuit de către deputatul Găină Mihăiţă să aibă o discuţie fermă cu  Olaru prin care să-i atragă atenţia că dacă nu încetează, poate să o „păţească mai rău”.    

Acest lucru ar reieşi dintr-o convorbire telefonică de pe 27 ianuarie 2014 purtată între Silvian Ciupercă şi Mihăiţă Găină, deputat în cadrul Parlamentului României şi membru al P.S.D. 

Silvian Ciupercă: …. Mă sună Edi şi-mi spune că are o invitaţie doctorul, publicată pe site-ul Independent, pentru mâine, la ora patru şi jumătate, la un protest, la Policlinică.  

Mihăiţă Găină: Ce are?

Silvian Ciupercă:  Şi mâine … Are o invitaţie pe SMS-uri şi pe Independent, varianta electronică, are o invitaţie la un protest mâine. O să întreb mâine, o să vorbesc eu mâine cu Teodora, dacă este … dacă aşa stau lucrurile şi dacă vor fi oameni care vor participa la protest. 

Mihăiţă Găină: La Policlinică acolo, în faţă? 

Silvian Ciupercă:   La Policlinică în faţă, da. 

…..

Silvian Ciupercă:  ……..el vrea să personalizeze. „Ciupercă sabotează spitalul”. Cam aşa ceva. Bine, vorbim. O să vedem mâine pentru că mă gândesc că poate nu vor participa mulţi, ştii cum se întâmplă la asemenea... Sau va fi şi o contramanifestaţie. 

 ……………

Mihăiţă Găină: Nu, deci … Tre' să vorbiţi cu el clar. Bă băiatule, vezi de treaba ta dacă nu vrei să păţeşti mai rău! Da? Că poţi să păţeşti rău de tot. Vezi-ţi dracului de treaba ta acolo! Dacă vrei să faci scandal şi dup-aia să dai de dracu', de tot. Şi el ştie despre ce e vorba. Că nu... mi se pare ciudat să facă chestia asta. ” 

„Pentru a consolida imaginea de manager interimar a lui Berbece Adrian, pentru a contracara nemulţumirile în rândul angajaţilor legate de numirea acestuia, de a prezenta o imagine de echipă între Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean Slobozia, cât şi implicarea acestei echipe în dotarea spitalului  cu un aparat medical de radiologie digitală, Ciupercă Vasile Silvian a alocat fonduri suplimentare Spitalului Judeţean manageriat de către Berbece Adrian, în vederea achiziţionării acestui aparat medical”, spun procurorii DNA.   

În referat apare şi o discuţie care a avut loc între Ciupercă şi Berbece pe 30 ianuarie 2014:

Silvian Ciupercă: Am mai majorat astăzi cu încă un miliard suma pentru spital. De ce? Pentru că vreau să faci o hârtie către Consiliul Judeţean, prin care să menţionezi întâi situaţia de urgenţă creată de existenţa arieratelor şi, doi, nevoia urgentă, pe care ai prezentat-o şi acolo, în Consiliul de Administraţie, cu privire la un aparat, da? Un aparat de... radiologic digital.

Adrian Berbece: Da.

…….

Silvian Ciupercă:  Perfect! Şi noi, din suma de 7 miliarde pe care am aprobat-o, 360, adică 80.000 de euro, cum ai spus tu acolo, sau 350...

Adrian Berbece: Da. 

Silvian Ciupercă:  ...intră pe lista de investiţii, aşa prindem noi, da?

Adrian Berbece: Da. 

Silvian Ciupercă:  ...pentru voi pe finanţarea noastră, aparat, da? Aparat digital de radiologie, da? 

…………..

Silvian Ciupercă:  Ţi-am zis ... Dar acum am zis ca să fie mai bine aşa, ştii?

Adrian Berbece: ...extraordinar!

Silvian Ciupercă:  Ca să fie şi pentru tine un impuls acolo: Uite, domne, ce înseamnă să fii într-o echipă. Într-o echipă care are un singur obiectiv: spitalul să crească în prestigiu şi în responsabilitate. 

Adrian Berbece: Vă mulţumesc, dom’ preşedinte! Mulţumesc din suflet!

Silvian Ciupercă:  Deci faci o hârtie şi menţionezi... mai multe tu menţionezi acolo, dar primele două poziţii sunt arieratele, da?

…………

Silvian Ciupercă: Şi motivezi faptul că aparatul ăla reduce costurile cu consumabile şi dai tu nişte cifre de acolo, din situaţiile tale contabile. Da?

Ulterior, pe 4 martie 2014, după efectuarea controlului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, un membru al Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii ar fi transmis prin email un exemplar (draft) al respectivului Raport de Control preşedintele CJ Ialomiţa. Procurorii precizează că în acest fel, Ciupercă a luat la cunoştinţă de conţinutul raportului şi a putut aduce anumite modificări, chiar dacă acesta nu avea atribuţii de coordonare a corpului de control şi de întocmire, modificare a raportului de cotrol.    

Raportul transmis spre consultare lui Ciupercă Vasile Silvian conţinea următoarele propuneri şi măsuri:

1. Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală ( Termen: odată cu aprobarea Raportului de Control; Răspunde: Corpul de control/MS)

2. Sesizarea Curţii de Conturi a României/ Camera de Conturi Ialomiţa pentru nerealizarea de către conducerea spitalului a unei eficienţe în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public ( Termen: odată cu aprobarea Raportului de Control; Răspunde: Corpul de control/MS)

3. Sesizarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice pentru nereguli constatate în derularea procedurilor de achiziţie publică pentru achiziţia bunurilor, serviciilor şi lucrărilor din cadrul unităţii sanitare ( Termen: odată cu aprobarea Raportului de Control; Răspunde: Corpul de control/MS).

Acest raport trimis pe  e-mail, a fost semnat de reprezentanţii Consiliului Judeţean Ialomiţa şi de reprezentatul Direcţiei Sanitare Ialomiţa.   

Ulterior, după ce a consultat raportul, pe 10 martie, Ciupercă i-ar fi cerut lui Mihai Ionuţ Ionescu să modifice raportul de control, în sensul eliminării propunerilor de sesizare a Parchetului. Ionescu ar fi afirmat, în consecinţă, că va transmite propunerea directorului Corpului de Control, Ion Sorin Luca,  pentru ca acesta să ia o decizie.

Silvian Ciupercă: Vă trimit un e-mail acuma. În esenţă, el spune două lucruri: odată că … da … noi … eu că mi-au venit fetele şi mi-au spus … sunt de acord, da, să renunţaţi la sesizarea unei instituţii cu atribuţii, că v-aţi pus … le-aţi propus acolo să se renunţe la sesizarea Parchetului sau sesizarea altor instituţii de control.

Mihai Ionuţ Ionescu: Da, băgasem chestia aia cu Parchetul, dar domnul, domnul  director a zis că: Bun, o băgaţi, dar  la ce… la ce anume vreţi când … să faceţi referire? La achiziţii? La….

Silvian Ciupercă: Obiectivul nostru ştiţi foarte bine a fost acela de a impune în anumite domenii de management mai multă rigoare şi egalitate deplină.

Mihai Ionuţ Ionescu: Da, atâta … 

Silvian Ciupercă: Lăsaţi! Scoateţi aia, numai că eu nu sunt de acord cu renunţarea la nota care clarifică ştii limitele angajării da personalului din Consiliul Judeţean. Lăsaţi-o pe aia aşa cum este! Da? Mi-au arătat ele acolo un act normativ, nu. Am participat, totul e o chestie. Valorificarea de către noi este o chestiune care ne aparţine, da, valorificarea de către dumneavoastră este o altă problemă.

Mihai Ionuţ Ionescu: OK. Eu o să-i arăt hârtia domnului director şi să vedem ce zice şi dânsul. Eu … Şi pe mine m-a tras de urechi, de ce am uitat această prevedere, că: Efectiv, fiind în comisie, toţi aveţi acea răspundere să semnaţi acolo. Şi eu am fost tras la răspundere, că de-aia sunt un pic supărat.

Silvian Ciupercă: Ele semnează, sigur că semnează. Bineînţeles dacă au participat la … sigur că semnează. Numai că .. da … e vorba de valorificare. Nota aia ….nota bene pe care am introdus-o acolo clarifică existenţa unor limite în privinţa valorificării documentului. Asta e tot. Partea de constatare, de fundamentare, asta e tot.

Mihai Ionuţ Ionescu: (… neinteligibil …) aştept mail-ul de la dumneavoastră şi i-l duc şi dânsului şi vedem ce...

Ciupercă ar fi vrut să se întâlnească cu Bănicioiu pentru a discuta despre raport

„După înlăturarea acestor menţiuni din raport, pentru a se asigura de modul cum va arăta în final raportul de control, Ciupercă Vasile Silvian urmă să se întâlnească cu Bănicioiu Nicolae, ministrul al Sănătăţii, pentru a discuta situaţia acestui raport”, se arată în documentul citat. 

În acest sens, procurorii au la dosar stenogramele unei discuţii purtate între Ciupercă şi Ionescu pe 17 martie:

Silvian Ciupercă: Eu mă întâlnesc cu şeful tău mâine dimineaţă, dar vreau să ştiu care e situaţia cu raportul.

Mihai Ionuţ Ionescu: Păi acum îl definitivăm, că l-am mai aranjat un pic.

Silvian Ciupercă: Mi-ai zis, da. Înseamnă că astăzi îl prezinţi întâi pe linie ierarhică, la un director, ceva, acolo. Nu?

Mihai Ionuţ Ionescu: Da, da.

Silvian Ciupercă: De la Direcţia Juridică ...

Mihai Ionuţ Ionescu: Da, da, da. Îl transmit la fete, la dumneavoastră, acolo.

Silvian Ciupercă: Cum, cum?

Mihai Ionuţ Ionescu: Şi după aceea îl dau la fete la dumneavoastră.

Silvian Ciupercă: Păi daţi-i drumul astăzi, ca să văd, că eu mâine mă întâlnesc cu Bănicioiu şi vreau să discut şi subiectul ăsta.

Potrivit anchetatorilor, varianta iniţială a raportului de control, înainte de eliminarea menţiunilor privitoare la sesizarea organelor de urmărire penală, ar fi intrat în posesia unui ziarist care i-ar fi dat-o lui Adrian Berbece care, la rândul lui, a înaintat-o Camerei de Conturi Ialomiţa. 

Numele grele În referatul DNA: Ponta, Dragnea, Sârbu şi Oprişan

În referatul procurorilor apar mai multe nume din lumea politică, respectiv numele premierului Victor Ponta, a vicepremierul Liviu Dragnea, a senatorului Ilie Sârbu, dar şi numele lui Marian Oprişan.

„În contextul în care efectua demersuri pentru a avea susţinerea în alegerea ca membru în Consiliul Naţional de Integritate, instituţie care supraveghează Agenţia Naţională de Integritate, inculpatul Ciupercă Vasile Silvian a luat legătura cu senatorul Ilie Sârbu, cu Victor Ponta, Oprişan Marian, Dragnea Liviu ocazie cu care a arătat că „i-a transmis lui Chelaru un document vizavi de povestea aceea cu favorizarea unei firme din Timişoara”, se arată în referatul DNA.

Potrivit textului citat, în contextul în care în prezenta cauză s-au efectuat percheziţii la sediul Consiliul Judeţean Ialomiţa, la biroul preşedintelui şi la domiciliul acestuia, fiind începută urmărirea penală, Silvian Ciupercă se arată îngrijorat „că ceva nu e-n ordine cu povestea asta şi poate să fie ceea ce am mai discutat noi”.

Într-o discuţie avută cu Marian Oprişan, pe 28 noiembrie 2014, Silvian Ciupercă îi spune acestuia: „Am trimis acum şi vreau să-ţi cer acordul, că am trimis lui Ocheşelu un document care explică de ce sunt eu implicat într-o cercetare privind favorizarea unei firme din Timiş şi care este speţa. Ca s-o vadă, trimitem pe e-mail la colegii noştri. Dar ţi-am trimis-o ţie întâi” ... „Că e ...  oricum, eu îţi mulţumesc că m-ai propus şi că lucrurile sunt aşa şi tu nu ţi-ai schimbat impresia despre mine că, da, băieţii ăia au intrat cu buldozerul în apartamentul meu şi ei sperau să mă cheme la audieri, dar nu m-a chemat nici dracu' şi am venit la treabă în ziua aia ca în mod obişnuit, dar după trei ore de întârziere. Ceva nu e-n ordine în toată povestea asta şi poate să fie ceea ce am mai discutat noi”.

De asemenea, în discuţia din 28 noiembrie 2014 ora 14,49, Ciupercă l-a informat pe Liviu Dragnea că este propus pentru CNI şi „au creat ăştia în presă, au creat o problemă, am vorbit cu Chelaru, legat de suspiciunea aceea de favorizare a unei firme pe o concesiune”.

Procurorii arată că şeful CJ Ialomiţa l-a întrebat dacă are mai multe informaţii decât îi spune poate spune acum ( referindu-se la dosarul penal în care s-au efectuat percheziţiile din prezenta cauză):

Silvian Ciupercă: Ai informaţii mai multe decât îmi poţi spune acum?

Liviu Dragnea: N-am nicio informaţie aici.

Silvian Ciupercă: N-ai nimic, nu?

Liviu Dragnea: Ce informaţie să am? Decât că am văzut şi eu discuţiile şi te-am sunat.

Silvian Ciupercă: Contextul ăsta. Îhî, îhî.

Liviu Dragnea: De-asta am zis.

Silvian Ciupercă: Dar sunt într-o zonă doar de presă? Sau sunt şi într-o altă zonă?

Liviu Dragnea: Eu de unde să ştiu, Silvian? Ce am văzut la presă. Şi n-ai văzut că presa contează foarte mult?

Silvian Ciupercă: Sigur, sigur. Îhî!

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie.

Silvian Ciupercă este acuzat de luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi la la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În dosar a fost reţinut şi Cezar Gheorghe Vâlcan, director al Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din CJ Ialomiţa, pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Cei doi sunt prezentaţi miercuri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite