STENOGRAME Instituţiile din Satu Mare, la cheremul baronului PSD Mircea Govor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al PSD Satu Mare, Mircea Govor, trimis în judecată pentru corupţie, se comporta ca un veritabil baron local. Cu sprijin de la „centru“, Govor numea după bunul plac şefii instituţiilor locale. Cine îndrăznea să i se opună era supus şantajului şi a ameninţărilor de tot felul, aşa cum s-a întâmplat cu şefa ITM Satu Mare, după ce aceasta a îndrăznit să amendeze un primar PSD pentru muncă „la negru“.

Trimis în judecată pentru corupţie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Mircea Govor, controla cu mână forte judeţul, în interes de partid, dar şi personal.

Potrivit rechizitoriului DNA, Mircea Govor reuşise să controleze mai multe instituţii locale, printre care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) sau Direcţiei Regionale Antifraudă. Atunci când cineva îi leza interesele, susţin procurorii, Govor nu ezita să recurgă la şantaje de presă sau alte forme de ameninţare.

Procurorii DNA Oradea au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, pentru trei infracţiuni de şantaj în formă agravată, şi a senatorului Valer Marian pentru complicitate la şantaj în formă agravată. În dosar, a fost deferit justiţiei şi Mirel Vlas, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la şantaj în formă agravată.

Govor:  „Ia un pix şi o hârtie şi scrie-ţi demisia!“

Una dintre victimele vicepreşedintelui CJ Satu Mare a fost Adina Filip, şef interimar al ITM Satu Mare. În iunie 2013, ITM a amendat cu 40.000 lei Primăria Supur – localitatea de baştină a lui Mircea Govor, cu primar tot din PSD, în urma unui control de indentificare a muncii fără forme legale.

Exact în ziua în care a fost aplicată sancţiunea, Adina Filip a fost contactată telefonic de către Govor, care, pe un ton răstit şi agresiv, i-a cerut:  „Ia un pix şi o hârtie şi scrie-ţi demisia!“. Şefa ITM a refuzat să demisioneze.

„M-a întrebat cine m-a pus pe mine acolo şi mi-a cerut să-mi arunc diploma, deducând că îl deranja că ocup acea funcţie de inspector şef al ITM Satu Mare“, a relatat Adina Filip la DNA.
Refuzul acesteia de a-şi da demisia a fost urmat de publicarea în ziarul Gazeta de Nord Vest, controlat de Mircea Govor, a unor articole negative la adresa şefei ITM.

Sasz Lorand, cel care a semnat articolele, a declarat, ulterior, că acesta au fost comandate de către Mircea Govor şi aveau ca scop „denigrarea directorilor instalaţi de fosta putere şi rămaşi în funcţii şi de a le demonstra membrilor PSD Satu Mare, că în calitate de preşedinte a organizaţiei judeţene a PSD se luptă pentru a ocupa cu membri sau simpatizanţi de partid acele funcţii de conducere“.

Govor a mers şi mai departe. El a tras sforile la Ministerul Muncii pentru a face un control la ITM Satu Mare şi de a o demite pe directoare.

Cum erau numiţi şefii deconcentratelor

În 2013, reorganizarea ANAF a fost o oportunitate pentru Mircea Govor de a-şi numi apropiaţii în funcţii-cheie în cadrul nou-înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare. Pentru asta, el a cerut sprijin liderului PSD Liviu Dragnea şi secretarului general al PSD, Andrei  Dolineaschi. La rândul său, cel din urmă a apelat la şeful ANAF, Gelu Diaconu, pentru a-i face pe plac lui Govor. 

Astfel, şef al AJFP Satu Mare a fost numit Mircea Ardelean, membru PSD şi fin al lui Mircea Govor. Ulterior, Mircea Ardelean a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită.
În biroul său au fost găsite mai multe scheme prin care erau împărţite funcţiile publice din judeţ exclusiv după criteriul politic. Potrivit DNA, doar postul de şofer nu a fost politizat.

De asemenea, baronul PSD l-a impus pe Marius Pop ca şef al Administraţiei Inspecţiei Fiscale Contribuabili Mijlocii, prin intermediul căruia ar fi putut controla activitatea de inspecţie fiscală asupra societăţilor comerciale în care Govor avea interese, ori le controla prin interpuşi.
Tot în urma demersurilor lui Govor, la Biroul Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice din cadrul AJFP Satu Mare a fost numit

Soos Istvan (membru PSD, care în 2014 a făcut donaţii importante la PSD). În plus, Soos era rudă prin alianţă cu Govor (este soţul fiicei surorii sale). Prin intermediul lui Soos, baronul local
controla modul în care se efectua executarea silită a persoanelor juridice, întrucât parte din firmele controlate de vicepreşedintele CJ Satu Mare se se aflau în stare de insolvenţă sau faliment,  având datorii mari la bugetul de stat.

Dolineaschi: „Ăsta e al nostru, de la PSD“

La 19 august 2013, Andrei Dolineaschi i-a comunicat lui Mircea Govor că i-a rezolvat problema numirilor la AJFP Satu Mare.

Govor: Salut domnu' secretar general!
Dolineaschi: Salut! Ce faci?
Govor: Da uite, acuma vin de la Cluj, că am fost la Regiune, la Finanţe.
(...)
Dolineaschi: Deci, fii atent!
Govor: Poftim?
Dolineaschi: Deci, Ardelean Ioan Mircea adjunct,  şef, pardon,  e O.K.?
Govor: Da.
Dolineaschi: Albu Luminiţa, PNL,  e O.K. da?
Govor: Da.
Dolineaschi: Vidreanu Eleonora, a noastră, PSD, e O.K.
Govor: Da.
Dolineaschi: Avem probleme la Pop Marius şi Leitner Melisa.
Govor: Păi, da' nu putem să avem că ăsta mă interesează foarte mult, Pop Marius.
Dolineaschi: Stai un pic! Pop Marius e pe contribuabili mijlocii.
Govor:  Mijlocii.
Andrei: Da, da', acesta-i al nostru, PSD,  şi-a făcut opţiune unu Maier Dan.
Govor: Nuuuu! Nu se poate! Asta-i escrocherie! Păi, da' îi escrocherie.
Dolineaschi: Păi, şi-a făcut opţiune!
Govor: Păi, da' nu putea să-şi facă opţiune el că el şi-a făcut opţiune la altceva! Înseamnă că o făcut o golănie ăştia de la PNL.

Carneţelul cu surprize

Mircea Ardelean a fost recunoscător naşului Govor pentru numirea la şefia AJFP Satu Mare.
Într-un carneţel de culoare albastră, pe care Ardelean l-a ascuns într-un seif cu cifru în subsolul casei în care locuieşte, acesta şi-a notat, cu meticolozitate, tot ce i-a dat lui Mircea Govor şi apropiaţilor acestuia.

Astfel, la pagina 19, apar sume substanţiale de bani date în perioada decembrie 2012-martie 2013: lui Valer suma de 1.100 lei (se referă la Valer Marian, fostul preşedinte al PSD Satu Mare), 1.000 lei pentru Manuela (se referă la Manuela Rogoz, persoană cu funcţie de conducere în cadrul PSD Satu Mare, consiliera lui Mircea Govor la CJ Satu Mare). De asemenea, mai apar sume de 10.000 lei, 2500 lei, 2800 lei, 5.000 lei etc., cu privire la care nu sunt indicate persoane, anchetatorii bănuind că au fost date de Mircea Ardelean fie unor persoane cu funcţii de conducere în partid, fie pentru finanţarea partidului din care face parte, ca şi recompensă a faptului că a fost sprijinit pe linie politică.

Tot în aceeaşi perioadă, Ardelean a donat câte un autoturism primăriilor Socond şi Bârsău (unde sunt primari PSD), aceste autovehicule provenind din confiscări.
Alte menţiuni, precum  „05.12.2013 TV PLASMA“, „frigider -19.03.2014“ şi „07.05.2014 Tv plasmă“, se referă la donaţii făcute către PSD Satu Mare.

Meticulos, Mircea Ardelean a trecut în carneţel şi sarcinile pe care i le trasa naşul Govor.
Astfel, la fila 8 acesta şi a notat la rubrica „Probleme“: „Govor M + Mirel Vlasov  Apaserv - Louis Berger - Centrul de Proiectare Judeţean Satu Mare SRL…Vajda Jolti“. El se referă la faptul că Mircea Govor i-a solicitat să facă anumite verificări la firma Louis Berger, în contextul în care Mirel Vlas era interesat să participe la anumite licitaţii ce urmau să fie organizate de APASERV ce aveau ca obiect lucrări de canalizare în întreg judeţul Satu Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite