STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, cum Dorin Cocoş îi cerea lui Dinu Pescariu să semneze nişte chitanţe antedatate. Mai mult, într-o discuţie care a avut loc în septembrie, Cocoş spune că a vorbit cu o anume Elena.

Potrivit interceptărilor de la dosar, într-o discuţie de pe 18 septembrie 2014, Dorin Cocoş i-ar fi cerut lui Dinu Pescariu să semneze chitanţele antedate, chiar dacă ştia că este ilegal.

Dorin Cocoş: Pot să fac asta. Da, măi, cap sec! Eu n-am nicio problemă. Eu am vorbit şi cu Marian Nazat. Am vorbit şi cu mai mulţi avocaţi. Dar ală nu recunoştea.

Dinu Pescariu: Ţi-am zis că am vorbit cu el. Dar Rareş...?

Dorin Cocoş: Are şi el (...). Nu se poate să spună chiar tot.

Dinu Pescariu: Ce să zică?

Dorin Cocoş: Păi cum ce să zică? Ăsta mi-a zis cu teamă, Marian. Şi zic: Măi, dacă ţi-a dat din conturile unui om care (...?)

Dinu Pescariu: Nu contează. Dar de ce? Să zică el (...?)

Dorin Cocoş: Mă duc până la prezidenţiale, în p... mea.

Dinu Pescariu: Zice...Asta e chiar pe faţă.

Dorin Cocoş: Şi zic: Stai aşa domnule, ala, că ţi le dau ţie. Şi el mi-a zis: Nu. Dacă mi le dau alţii?...

Dinu Pescariu: (...?)

Dorin Cocoş: Nu, te cred, dar din contul tău. Tu mi-i dai mie din cont şi-i spun care e problema. Păi hai să ne vedem într-o zi. Ia-ţi un avocat care ai încredere în el.

Într-o altă discuţie, care a avut loc pe 25 septembrie 2014, Dorin Cocoş a vorbit cu Dinu Pescariu căruia i-a spus că a vorbit cu o anume Elena ca i-ar fi zis că e „foarte bine aşa”.

Dorin Cocoş: Las-o aşa, că e mai bine aşa. Las-o aşa. Că am vorbit şi cu... cu Elena, şi a zis: Foarte bine.

Dinu Pescariu: Da?

Dorin Cocoş: Da.

Dinu Pescariu: Bravo!

Dorin Cocoş: Când.. Am spus... Că am stat şi m-am gândit... Băi, acolo nu scrie că trebuie să-i dau decât după 10 ani. Păi încep să-i dau de mâine. Ce? Hai să fim drepţi. Şi cu asta basta. Şi tu lasă-le acolo!

Dinu Pescariu: Mi-a fost frică să le duc acasă.

Dorin Cocoş: Foarte bine! Eşti nebun? Mai bine să-le încoace!

Dinu Pescariu: Da.

Dorin Cocoş: Lasă-le, dracu'! Ei, uşor, aşa! (...)

Într-o discuţie a lui Gabriel Sandu cu o persoană neidentificată, care a avut loc pe 29 septembrie, acesta cere ca fiecare să îşi asume partea lui de vină.

Gabriel Sandu: Deci, voi, în momentul ăsta, orice ar fi, trebuie să aveţi un venit, indiferent ce-ar fi. Că mor, că trăiesc, că mă duc în morţii mamii, voi trebuie să rămâneţi pe picioare, ca să poa' să trăiască şi ăla liniştit (oftează). Şi aşa e şi ăla agitat. I-am spus, ca să nu cumva să afle sau să se întâmple ceva, dar  n-aveam cum să nu îi spun că altfel se speria de leşina. Nu ştiu, o să mă gândesc... să fac şi cât fac, dar nici să mă duc ca mielul la tăiere, n-accept chestia asta, cu orice consecinţe! Fiecare să îşi ia partea lui de vină. Şi mă jur în faţa ta că nu am nicio vină, niciuna! E doar că la momentul oportun le-am dat picioare în gură şi n-am vrut să fac ce au zis ei. Iar acum, vor să mă scoată pe mine ţap ispăşitor. Mă jur că nu am nicio vină! Îşi dai seama că am avut creierii acasă şi am ştiut... agenţi acoperiţi, vai de p... mea. Dar îşi dai seama că or să rupă toată alea din context, or să facă... le asamblează ei în aşa fel încât să refabrice dosare. Aia este! Hai să o luăm din aproape în aproape, n-o să pot să mă văd joi cu Silviu, că am câteva probleme, dar săptămâna viitoare mă văd cu el, eventual îi dai mail-ul şi... mail-ul ăla pe care transmiţi tu facturile, să facă şi prima factură şi gata! Ai auzit?

„Singura putere şi ce-a mai mare putere, e Doamne-Doamne, care poate schimba lucrurile cum nici ei nu-şi pot imagina” 

Pe 1 octombrie 2014, fostul ministru Sandu vorbeşte cu o doamnă, rămasă neidentificată, şi vorbeşte de alţi foşti miniştri care ar avea protecţie din partea partidelor lor.

Doamna: Măi, nu, nu, deci, priveşte lucrurile altfel, deci, priveşte-le pozitiv.

Gabriel Sandu: A, nu, nu, nu, asculta-mă ce-ţi spun. Că eu sunt realist, înţelegi. Adică, chestia asta că a vorbti cineva cu cineva, ca să forţeze pe altcineva şi cineva care nu mă cunoaşte a făcut nu ştiu ce cu altcineva de care a auzit, adică asta e o.... un c... înţelegi? Sau c... ăla că eu am refuzat să plătesc şi ăla m-a plătit că n-am plătit. Adică, astea sunt nişte aberaţii grosolane, înţelegi?

Doamna:: Da, da' mediatizarea asta nu este ok, îţi dau seama că sunt ăştia pe tine cu ochii ca pe butelie de ceva timp, aşa, şi la un moment dat tot caută, scormoneşte şi găseşte un c...

Gabriel Sandu: Da, da, da. 

Doamna: Singura, ţi-am zis, singura putere şi ce-a mai mare putere, şi nu ţine nici de ei şi aşa, e Doamne-Doamne, care poate schimba lucrurile cum nici ei nu-şi pot imagina. 

Gabriel Sandu: Ştii ce se întâmplă, după părerea mea, au făcut o singură greşeală, au exagerat total, au exagerat şi mai e şi altă treabă, a început să ne facă doar pe unii vinovaţii de serviciu. Înţelegi, că dacă observi, sun eu şi... pe Funeriu, dacă are protecţie de la PMP, şi pe Vreme.... au şi eu acolo un abuz în serviciu când, în fond, ei au făcut toată porcăria asta, deci de la ei a pornit tot, înţelegi, iar ăla care e cel mai belea sun eu

Doamna:: Da...

Conform procurorilor, Dumitru Nicolae, zis Niro, ar fi încercat să îi împiedice pe anchetatori să pună sechestru pe bunurile şi conturile sale. El ar fi făcut presiuni prin încetarea unor contracte de sponsorizare şi a încercat să înstrăineze unele bunuri. Relevantă, spun magistraţii, este o convorbiri care a avut loc pe 11 septembrie 201, dintre Niro şi o persoană neidentificată, dar denumită de procurori în stenograme „domnul ambasador”.

Niro: Alo?

Domnul ambasador: Cu respect, domnu' Nicu! Domnu' Nicu, mâine ar i fost întrevederea, întâlnirea cu Dungaciu. 

Niro: Nu mai, nu mai.

Domnul ambasador: O anulez, da?

Niro: Anulaţi-o, spuneţi-i că numai, şi nici nu mai sprijinim Fundaţia Marea Neagră.

Domnul ambasador: OOO!

Niro: Da! De luni o să tai toate contractele pe care le am, cu tot ce înseamnă ONG-uri şi tot!

Domnul ambasador: Am înţeles

Niro: Bun, domnu' ambasador. Ne auzim.

Domnul ambasador: Vă îmbrăţişez cu drag.

Niro: Hai!

Niro: „Să-mi pregătiţi documente în care să dau acţiunile donaţie la copiii mei”. 

În aceeaşi zi, Niro a mai purtat o discuţie cu o femeie , Cleo, cu care pregăteşte cedarea acţiunilor sale, prin donaţie, către copiii săi.

Cleo: Alo?

Niro: Bună, Cleo!

Cleo: Bună.

Niro: Auzi, vorbeşte tu cu, cum o cheamă? Cu notăriţa. 

Cleo: Da

Niro: Dacă e, luni să-mi pregătiţi şi mie documente în care să dau acţiunile donaţie la copiii mei. 

Cleo: Aha! Toate!

Niro: Da? Toate, da! Da?

Cleo: Da'

Niro: Ce?

Cleo: Bine. Dar astea se anulează oricând. 

Niro: La ce mod?

Cleo: La modul că, dacă să spunem, ai vreodată nişte creanţe în următorii trei ani, să zicem, ai datorii, îţi anulează donaţia.

Niro: Nu! Nu! Indiferent dacă am datorii, datoriile dacă sunt plătite nu se anulează donaţia. 

Cleo: Dacă sunt plătite! Dacă nu sunt plătite...

Niro: Păi, normal!

Cleo: Nu! Dacă ai datorii neplătite, aşa.

Niro: Dacă ai datorii neplătite. Moment, n-o să avem datorii neplătite. 

Cleo: Nu, nu, nu!

Niro: N-au fost niciodată.

Cleo: Eu am avut datoria să îţi spun în ce siuaţie, atâta, nu m-am gândit...da.

Niro: Îhî, îhî, îhî. Bine

Cleo: Ele pot fi şi vândute şi atuncea cu preţ, că ele se vând la valoare nominală. Adică, cât e un 1,7 miliarde, nu, nu costă mult

Niro: Ă, pregătiţi variantele şi, dacă este, eu mâine sunt o să ajung în Bucureşti, că sunt în Câmpina.

Cleo: Aşa. 

Niro: Şi să pregătiţi să vedem care e...

Cleo: Am înţeles. Ne gândim.

Patru arestări preventive în dosarul „Microsoft”

Fostul ministru Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au fost ridicaţi de poliţişti de la locuinţele lor şi duşi în arestul Poliţiei Capitalei, iar Nicolae Dumitru „Niro” s-a predat după ce Curtea Supremă a emis miercuri pe numele lor mandate de arestare preventivă în dosarul „Microsoft”.

Procurorii îi acuză pe Dorin Cocoş, pe Dumitru Nicolae şi pe Gheorghe Ştefan de trafic de influenţă şi spălare de bani, în timp ce fostul ministru Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani. 

   

În actele aflate la dosar anchetatorii explică cum Cocoş, Ştefan şi Sandu au discutat, într-o întâlnire care a avut loc în primăvara anului 2009, despre posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor Microsoft, respectiv cumpărarea acestora sau încheierea unui nou contract de închiriere. 

Discuţia venea în contextul în care contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft pentru Guvernul României a fost încheiat cu Fujitsu Siemens, pentru perioada 2004-2009. Prin HG nr. 199/2008, contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Cum a fost măsluit caietul de sarcini al licitaţiei 

Contractul-cadru pentru licenţe Microsoft a expirat la 26 aprilie 2009. Anchetatorii susţin că Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan au tras sforile ca licitaţia pentru încheierea unui nou contract să fie câştigată de asocierea condusă de firma D-CON.NET AG. 

Potrivit anchetatorilor, în fişa de date a procedurii de achiziţie au fost trecute criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG. 

Astfel, în 12 august 2009 a fost semnat un acord-cadru cu această asociere de firme, prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Mita, mascată prin firme-paravan

Procurorii DNA susţin că Dorin Cocoş, Ştefan Gheorghe şi Gabriel Sandu şi-au luat toate măsurile de precauţie atunci când au primit mita. Ei ar fi cerut D-CON.NET. AG să înfiinţeze o altă firmă, prin conturile căreia să fie „spălată“ mita. Astfel, în octombrie 2009, D-CON.NET a încheiat cu Barringwood Investment Ltd un contract fictiv pentru software, în valoare de circa 18 milioane de euro.

Ulterior, Barringwood Investment Ltd a încheiat cu firma DD LAND OIL CORPORATE LTD, din cercul relaţional al lui Gheorghe Ştefan, un contractul de suport tehnic şi consultanţă, în valoare de 3,9 milioane de euro, bani care ar fi ajuns la primarul de la Piatra Neamţ.

Barringwood Investment Ltd ar mai fi virat suma de 2.700.000 euro în contul firmei ESSIM PARTNERS CORPORATION, partea de şpagă cuvenită lui Gabriel Sandu. Dorin Cocoş a preferat retragerea în numerar de la firma intermediară a sumei de 9 milioane de euro, susţin anchetatorii. În decembrie 2011, Dorin Cocoş ar mai fi primit alţi 500.000 de euro.

La trei ani de la toate astea, după ce au apărut în presă primele informaţii privind dosarul Microsoft,  Dorin Cocoş a cerut Barringwood Investment să emită 21 de chitanţe fictive prin care să ateste că ar fi restituit suma de 210.000 de euro. 

Potrivit procurorilor anticorupţie, chitanţele respective au fost semnate de Cocoş cu pixuri de culori diferite, cinci astfel de instrumente de scris fiind ridicate la percheziţii.

Nicolae Dumitru a primit 7,65 milioane de dolari

Cel de-al patrulea personaj prezentat marţi Curţii Supreme pentru mandat de arestare în dosarul „Miocrosoft“, omul de afaceri Nicolae Dumitru, care este acuzat că şi-a tras şi el o parte din şpăgile plătite de licenţele Microsoft, aferente contractului-cadru încheiat de Guvern cu Fujitsu Siemens Computers, din 2004. 

Astfel, Nicolae Dumitru ar fi cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemenspentru a interveni la Guvern, în contractul licenţelor Microsoft, potrivit DNA.  

Dumitru şi-ar fi încasat şpaga de la Fujitsu Siemens Computers prin intermediul firmei Profinet, care a făcut plăţi mai departe către Slytherin Marketing Ltd, iar de aici la alte cinci firme.

DNA arată că omul de afaceri şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft.

„Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers“, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere a lui Nicolae Dumitru.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu rămân cu imunitate până după alegerile prezidenţiale

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”

Andronescu, după audierile din dosarul „Microsoft”: „Nu există probe la dosar. Dacă eram vinovată, îmi dădeam demisia!”. Decizia, pe 19 noiembrie

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire

Dosarul „Microsoft”. Fostul ministru Daniel Funeriu, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, audiat la DNA

Dosarul „Microsoft”. Claudiu Florică, personajul care i-ar fi jucat pe degete pe politicieni, audiat de procurorii anticorupţie

Dosarul Microsoft: Deputatul Opoziţiei poate fi urmărit penal. Parlamentarii şi-au trimis „rezervele“ la vot

INFOGRAFIE Afacerea Microsoft a demarat în Parlament cu frâna de mână trasă

Dosarul Microsoft: Cine sunt cei trei demnitari ocrotiţi de Parlament

Dosarul Microsoft. Procedurile au fost îndeplinite. Procurorii vor începe audierile a 5 din cei 9 foşti miniştri suspectaţi de corupţie

Băsescu a cerut începerea urmăririi penale pentru cinci foşti miniştri, în dosarul Microsoft: „Nimic din acest dosar nu provine de la Bittner“

Dosarul „Microsoft“. Cine este personajul care i-a jucat pe degete pe politicieni

Dosarul „Microsoft”, cartoful fierbinte din Parlamentul României

Procurorul General gafează: a trimis greşit cererea DNA pentru anchetarea lui Valerian Vreme, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu

Fostul şef SIE Teodor Meleşcanu susţine că dosarul „Microsoft” de România a pornit de la FBI

Dosarul „Microsoft”. DNA declanşează operaţiunea „Mâini curate“ în care sunt anchetaţi nouă foşti miniştri

Dosarul „Microsoft“. DNA: În acest moment, Victor Ponta „nu are calitate de suspect sau de inculpat“

Reacţii în dosarul comisioanelor de milioane de dolari. Andronescu: Nu am luat niciun leu de la nimeni

Cutremur pe scena politică. DNA cere aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri în dosarul „Comisioane de miliarde la nivel înalt”

DNA: Dan Nica a refuzat să se prezinte la audieri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite