STENOGRAME Cinismul maxim cu care erau trataţi muribunzii de „Mafia Cioclilor”. „Ăsta a murit acum 7 minute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de pe ambulanţe „conlucrau” cu administratorii firmelor de pompe funebre
Medicii de pe ambulanţe „conlucrau” cu administratorii firmelor de pompe funebre

Şase persoane - medici, asistenţi, poliţişti şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) - au ajuns după gratii în dosarul „Mafia Cioclilor”. În acest caz, câteva zeci de angajaţi ai SMURD, dar şi ai Ambulanţei şi Poliţiei sunt acuzaţi că luau bani de la patronii unor firme de pompe funebre ca să dea informaţii despre pacienţii care le mureau în braţe.

Practic, cei cercetaţi în dosar acţionau ca veritabili agenţi de vânzări pentru firmele de pompe funebre, interesându-se îndeaproape de evoluţia încheierii contractelor de furnizări servicii funerare pentru a fi siguri că-şi primesc sumele de bani promise. 

Asta reiese din stenogramele convorbirilor telefonice purtate între reprezentanţii firmelor de pompe funebre şi suspecţii cercetaţi în acest dosar. 

Unul dintre cei reţinuţi de procurori este asistent medical, angajat al Ambulanţei Bucureşti-Ilfov. Acesta a fost interceptat în timp ce vindea informaţii despre pacienţi sau persoane decedate patronului unei firme de pompe funebre cu sediul pe Bulevardul Ghencea din Capitală. 

„Cât îmi daţi dacă vă dau clientul?”

Potrivit anchetatorilor, acesta lucrează cu mama sa, care de altfel este şi cea care încheie contractele de prestări servicii. În schimbul informaţiilor, asistentul medical primea de la reprezentantul firmei de pompe funebre 600 de lei. 

Asistent: Bună seara! 

Administrator: Bună seara! 

Asistent: De la Serviciul de Ambulanţă. Am numărul de la un coleg. Am înţeles că aveţi o firmă. 

Administrator: Da, da. 

Asistent: Întrebarea e de baraj şi îmi răspundeţi sincer dacă puteţi. Cât oferiţi dumneavoastră dacă vă dau clientul?

Administrator: Şase. 

Asistent: Bun. Eu sunt (...) de la Ambulanţă. Să ţineţi minte că ăsta e numărul meu.

Administrator: E în regulă, domnule (...). 

Asistent: Bine. Păstrăm legătura. Dacă am vreunul, v-am apelat. 

Administrator:Fără probleme. Mulţumim din suflet!

La numai câteva zile, asistentul l-a căutat pe reprezentantul firmei de pompe funebre pentru a-i da un „client”. 

Administrator: Bună ziua, domnu (...).

Asistent: Bună dimineaţa. Ia spuneţi-mi şi mie, vă ocupaţi şi de decedaţi pe la cămine de spital?

Administrator: Absolut!

Asistent: Bun. Ăsta a murit acum şapte minute. Încă ambulanţa e pe drum că vor să-i facă manevre de resuscitare. El oricum n-o să mai iasă...A făcut o sincopă pe fond cardiac cu tensiune de 6 sau 7. 

Administrator:E bine! 

Asistent: Acum a murit şi încă aşteaptă ambulanţa să-i facă manevre de resuscitare. Nu ştiu ce poate să-i mai facă la 86 de ani, dar mă rog.... 

Administrator: Nu, nu....dar nici mai tânăr.....

Asistent: Dar numai să nu-l bage la moarte suspectă că ăsta era cam pornit pe asistentele de la căminul-spital cred. N-au găsit alea perfuzie, n-au găsit balon de intubat, n-au găsit nimic. 

Administrator: Doamne iartă-mă. Moarte suspectă la 86 de ani. Hai mă...Doar cel mult i-a curmat suferinţa, dar....aia nu se numeşte crimă.

Mai târziu, cei doi au mai purtat o discuţie telefonică în care asistentul de pe Ambulanţă îi explică patronului că a fost la un bătrân foarte bolnav care va muri curând. 

Asistent: Mai am unul în Chitila, am fost azi noapte cu .......casectic, 80 şi ceva de ani, tensiune bună. Eu zic că mai durează vreo săptămână. Tensiune bună, dar pliuri cutanate uscate, deshidratat total, limba prăjită, accident vascular cam uşor spre coma. Dar încă nu-i scăzuse tensiunea. Avea 12 cu 7. Deci până-i scade tensiunea mai durează.

Administrator: Am înţeles. Lăsaţi domnu doctor că ne vedem noi până la urmă. 

Asistent: Da. Eu îl mai am p-ăsta, am fost aseară la el, i-am lăsat numărul de telefon, i-am spus să mă sune, dar mai dura la ăsta. Mai dura, cel puţin, dacă nu până la o săptămână, mai rezistă puţin ăsta.

Angajaţii de la pompe funebre preferau bătrânii ca să încaseze ajutoarele de înmormântare

„Angajaţii firmelor de servicii funerare procedează în acest mod, pentru că plasarea unui caz către o firmă trebuie realizată în mod operativ, cât mai rapid posibil, existând o competiţie acerbă atât între firme, cât şi între angajaţii SMURD, Ambulanţă, Poliţia Capitalei”, au arătat anchetatorii. 

Cazurile erau transmise, în foarte multe situaţii, de mai mulţi funcţionari, astfel încât aparţinătorii erau contactaţi de mai multe firme de servicii funerare care se întreceau în oferte, în încercarea de a-i determina să le accepte servciile. 

Procurorii arată că angajaţii Ambulanţei, SMURD şi cei ai Poliţiei acţionau ca „agenţi de vânzări” ai firmelor de pompe de funebre, plasându-le, în mod cinic, cazurile privind persoanele decedate, în schimbul unor sume de bani.   

„Firmele de pompe funebre primesc, în mod preponderent, informaţii legate de decesele persoanelor în vârstă care beneficiază de pensie, întrucât în aceste cazuri, li se acordă ajutorul de deces în cuantum de  2.223 de lei de către Casa de Pensii1.  În realitate cheltuielile firmelor de pompe funebre legate de ritualurile de înmormântare erau în medie de 700 lei, restul banilor fiind încasaţi de aceste firme, iar o parte din ei ajungeau la învinuiţi şi inculpaţi cu titlu de mită”, se mai arată în referatul procurorilor. 

Firmele de pompe funebre încheiau cu familiile decedaţilor contracte de prestări servicii funerare (în care se includ servicii ca: echiparea sicriului, transportul sicriului, constatarea decesului, îmbălsămarea şi toaletarea decedatului, obţinerea certificatului de deces, a adeverinţei de înhumare, depunerea dosarului la Casa de Pensii), solicitând în schimb cuantumul ajutorului de deces care acoperă pachetul de bază, precum şi alte sume de bani pentru servicii suplimentare. 

Practic, rudele sau alţi aparţinători îi împuternicesc pe angajaţii firmelor de pompe funebre să ridice ajutorul de înmormântare în cuantum de 2.223 de lei de la  Casa de Pensii.  

Potrivit declaraţiei date de unul dintre martori, acesta a sunat la numărul 112 pentru a chema o ambulanţă pentru că bunicul său se simţea rău. Ajuns la faţa locului, echipajul medical a constatat decesul, moment în care asistentul i-a dat martorului un număr de telefon al unei firme de pompe funebre, spunându-i că ei se pot ocupa de tot.

Mai mult, pe 22.06.2013, un medic al Ambulanţei îl sună pe administratorul unei alte firme căruia îi spune că se află în casa unei familii căreia i-a murit o rudă.

Medic: Bună!

Administrator: Săru-mâna!

Medic: Ce faceţi?

Administrator: Ce să facem, alergăm.

Medic: Uite sunt şi eu aici la o familie care ar avea nevoie de dumneavoastră, credeţi că ne puteţi ajuta? 

Administrator: Sigur.

Medic: E aici în Militari.

Administrator: Daţi-mi familia la telefon!

Medic: Nu vreţi să vă dau numărul dânşilor de telefon să vorbiţi cu dânşii?

Administrator: Ba da, ziceţi-mi numărul!

Medic: 07......

Administrator: Îi sun acum.

Îmi iese şi mie iPhone-ul sau nu?”

Din altă interceptare reiese cum operatorul îi cere asigurări lui Orăşanu că îi va da suficienţi bani cât să-şi cumpere un telefon scump. 

<<La data de 28.07.2013, ora 16:33:25, operatorul are o convorbire cu Orăşanu Ion, în care reiterează pretinderea sumelor de bani aferente infracţiunilor de luare de mită „îmi iese şi mie Iphone-ul acela sau nu mai iese?”, iar administratorul unei firme îi promite „iese, cum să nu iasă. Dar e 4”>>, se arată în referatul procurorilor.

În cazul în care administratorii de firme de pompe funebre începeau „colaborarea” cu noi asistenţi sau medici, aceştia le explicau detaliat că pot fi contactaţi la orice oră.

Administrator::  Da.

Asistent: Bună ziua! Cu domnul, (...)!

Administrator: La telefon.

Asistent: Mă numesc (...) şi sunt asistent pe ambulanţă. Am înţeles că dumneavoastră vă ocupaţi de pompe funebre? Mi-a dat numărul de telefon un coleg de la Sectorul 6.

Administrator: Cum îl cheamă?

Asistent: (...).

Administrator: Aşa!

Asistent: Vroiam să ştiu dacă putem conlucra?

Administrator: Când doriţi dumneavoastră.

Asistent: Da? Aşa! Noi am avut pe cineva şi n-a mai fost serios.

Administrator: Eu sunt serios, lucrez cu nişte colegi de ani de  zile. 

Asistent: Asta este ideea.

Administrator: Se întâmplă să nu pot lua un client. Eu am recomandat la fiecare dintre voi, să mă verificaţi.

Asistent: Da.

Administrator:Interesul este şi al meu şi al vostru să prind pe unul. 

Asistent: Noi de obicei vorbim, dăm numărul şi vorbiţi cu ei.

Administrator: Dacă vreodată mă suni şi nu am făcut nimic, te rog să iei numărul familiei şi să mă verifici. Aşa este corect.

Asistent: Nu.

Administrator: Lumea mă ştie de un om foarte serios.

Asistent: Foarte bine! Atunci rămâne numărul acesta de telefon şi în caz de ceva.. Am înţeles că este indiferent de oră?

Administrator: Da, da. Mai zi-mi o dată numele?

Asistent: (...) de la Micro 3.

Administrator: Mai spune-le şi la colegi de mine.

Asistent: Le spun. Şi ce scor practici tu?

Administrator:: Şapte, opt.

Asistent: Bine. în funcţie şi de ce dorinţe are...

Administrator: Mai fă-mi şi mie publicitate!

Asistent: Da, da.

Administrator: Vorbim.

Măsuri de precauţie - se prefac că nu se cunosc

În referatul procurorilor apare şi un agent de poliţie, si el cooptat în „Mafia Cioclilor” care îl sună pe unul dintre administratorii unei firme de pompe funebre pentru a-l anunţa că la o adresă din Capitală un bărbat s-ar putea să fie mort.

Temându-se ca nu cumva rudele celor decedaţi să se gândească la faptul că administratorii firmelor de pompe funebre şi poliţiştii se cunosc ofiţer poartă o discuţie cu unul dintre administratori şi pun la punct un plan astfel încât să nu dea de bănuit că la mijloc este vorba de afaceri.

Administrator: Da tatii, gata, hai că eram înăuntru, acolo la treabă, ştii şi n-aveam cum să vorbesc.

Agent poliţie:La împuţiciune?

Administrator: Ha?

Agent poliţie:La împuţiciune, acolo?

Administrator: Da şi eram cu ăia…

Agent poliţie: Băi, vezi că, când a venit (...). Zi-ii data viitoare să ştie să nu se mai facă că mă cunoaşte pe mine, că eu mă fac că n-o cunosc pe ea, îi dau bună ziua, nu ştiu ce, că ea venise zâmbind…şi eu i-am zis nu ştiu ce…că după aia venise ăla şi-mi zice nu ştiu ce…că ia uite că…am trimis eu, ştii? Adică aia începuse să vocifereze, aoleo, ce repede aţi ajuns, ştii?   

Administrator: Aha, aha!

Agent poliţie: Şi eu mă fac că plouă ştii, că nu ştiu… 

Administrator: Foarte bine!

Agent poliţie: Gata, eu am terminat, săru - mâna vă las, discutaţi ş-am plecat, ştii?

Administrator: Da, corect, corect!

Agent poliţie:: Că după aia zic, ia uite a dracu, ia uite ăştia, că noi murim şi ăştia fac afaceri, ştii?

Administrator: Da, corect, corect, aşa este!

Agent poliţie: Adică  nu, să-i zici, nu ne cunoaştem, chiar dacă ne întâlnim pe-acolo… 

Administrator: Da tatii, corect, aşa este, corect, corect! Ai dreptate, ei lasă, nu-i problemă, se rezolvă!

Agent poliţie:Bine că a ieşit bine, nu asta e, dar zic că pe viitor dacă e să mai…

Administrator: Îhî, îhî!

Agent poliţie: Să ştim cum procedăm.

Administrator: Îhî, îhî, sigur că da, sigur că da, hai că mai vedem, vorbim acolo, ne mai vedem acolo! 

Agent poliţie: Bine Alex ne auzim! 

Administrator: Auzi, mai avem de muncă, e mai mult de muncă!

Agent poliţie: E mult frate!

Administrator: Hî, hî, hî! 

Agent poliţie: Ce să fac, asta e!”

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mafia cioclilor. Zece poliţişti şi angajaţi SMURD, reţinuţi. Aceştia vor fi prezentaţi judecătorilor cu propunerea de arestare

Zece persoane au fost reţinute, luni noaptea, în cazul „Mafia Cioclilor” în care mai mulţi poliţişti, angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov sunt acuzaţi că ar fi luat mită de la administratorii unor firme de pompe funebre pentru a le da informaţii despre persoanele aflate în stare critică sau care au murit în urma unor accidente.

FOTO Cum lucra mafia cioclilor mână-n mână cu SMURD-ul, Ambulanţa şi Poliţia să vămuiască familiile morţilor. Ce spune secretarul de stat Raed Arafat

Zeci de poliţişti şi angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov au fost ridicaţi luni dimineaţă de procurorii bucureşteni fiind suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre pentru a da informaţii despre persoane aflate în stare critică sau care au murit în accidente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite