Stelian Ion: Numirea şefilor marilor Parchete se va face cu aviz conform al CSM. Dacă avizul e negativ, procedura se reia cu altă propunere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Principala modificare din noile legi ale justiţiei se referă la numirea procurorilor de rang înalt, unde, până acum, la propunerea ministrului Justiţiei, CSM dădea doar un aviz consultativ. Chiar dacă avizul era negativ, preşedintele ţării putea să ţină cont sau nu de el. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a explicat de ce Procurorul general al României, procurorul şef al DNA, al DIICOT, adjuncţii trebuie să se bucure de mare credibilitate.

Numirea procurorilor de rang înalt va fi modificată în noile legi ale justiţiei astfel, a explicat ministrul Justiţiei: propunerea venită din partea ministrului Justiţiei va trebui să primească un aviz conform din partea Secţiei pentru procurori a CSM, abia apoi va veni o evaluare proprie din partea preşedintelui României. 

"Avizul conform înseamnă că, cel puţin pe avizul negativ, el opreşte această procedură şi se poate relua cu altă persoană, cu altă propunere. Deci dacă propunerea ministrului Justiţiei primeşte un aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM, procedura se va opri, se va alege o altă persoană şi se va merge mai departe cu acea propunere. În final, preşedintele României are posibilitatea să numească sau poate refuza acea propunere", a arătat Ministrul Justiţiei, Stelian Ioan la TVR..

Stelian Ion a explicat că sunt modificări ample care vizează admiterea în magistratură, cariera magistraţilor, modul de organizare al CSM, Inspecţia Judiciară.

,,După 17 ani în care aceste legi au fost în vigoare şi după zeci de modificări ale lor, este nevoie de o abordare nouă a legislaţiei, de noi legi ale justiţiei. Nu se mai corelează multe reglementări din actualele legi, modificările din 2018 au fost nocive şi ele necesită o corectare. Dar nu este vorba numai despre asta, ci despre un nou fundament pentru justiţia din România, pentru că trebuie să privim spre nişte instituţii în care să avem încredere, mult mai eficiente şi foarte corecte”, a spus ministrul. 

Este nevoie de o intervenţie legislativă în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, prin întărirea rolului CSM în cadrul procedurilor de numire şi scăderea proporţională a rolului politic, mai arată ministrul. 

„Ca propunerea venită din partea ministrului Justiţiei să primească un aviz conform din partea Secţiei pentru procurori a CSM, apoi să vină o evaluare proprie din partea preşedintelui României. Avizul conform înseamnă că, cel puţin pe avizul negativ, el opreşte această procedură şi se poate relua cu altă persoană, cu altă propunere. Deci dacă propunerea ministrului Justiţiei primeşte un aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM, procedura se va opri, se va alege o altă persoană şi se va merge mai departe cu acea propunere. În final, preşedintele României are posibilitatea să numească sau poate refuza acea propunere”, a explicat Stelian Ion care va fi modificarea legislaţiei. 

De asemenea, în cazul unei revocări abuzive a unui procuror de rang înalt, va exista şi o procedură de atac în instanţă, a mai arătat demnitarul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite