Stea descoperită de un astronom român. Ce nume de oraş a primit a doua descoperire importantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astronomul Ciprian Vîntdevară. FOTO: Arhivă
Astronomul Ciprian Vîntdevară. FOTO: Arhivă

O echipă de la Obervatorul Astronomic de la Muzeul „Vasile Pârvan’’ din Bârlad a descoperit o stea variabilă, în noiembrie 2019. Aceasta a fost inclusă în baza de date a Asociaţiei Americane a Observatoarelor de Stele Variabile (American Association of Variable Star Observers). Steaua a fost numită Bârlad V1, conform Observatorului Astronomic.

Steaua a fost descoperită din greşeală în timpul unor teste care măsurau luminozitatea corpurilor cereşti deja existente. 

„Stelele variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea, consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute”, conform Observatorului Astronomic de la Bârlad. 

Muzeograful Observatorului Astronomic, Ciprian Vîntdevară, a explicat cum a fost posibilă o astfel de descoperiere, conform b1tv.ro.  „A fost întâmplătoare şi nu neapărat pentru că undeva pe la începutul lunii noiembrie am vrut să facem nişte teste, să vedem dacă putem să realizăm observaţii fotometrice. Observaţiile fotometrice sunt acele observaţii la corpuri cereşti în care le analizăm lumina, fluxul de lumină şi realizăm o curbă de lumină într-un soft, într-un program special. Cadrul ales a fost la întâmplare, undeva în dreptul constelaţiei Perseus. Întâmplarea a făcut ca în cadrul respectiv, era cadru test, să fii o stea variabilă şi de aici a început totul. Pentru că nefiind în baza de date a trebuit să o mai observ din nou să vedem dacă nu este o greşeală şi până la urmă s-a dovedit că este o stea variabilă, a spus Ciprian Vîndevară. 

Astronomul a precizat că a dorit ca prima sa descoperire să poarte numele oraşului Bârlad, şi „V1” vine de la variabilă, prescurtarea de la variabilă şi 1 pentru că este prima stea variabilă descoperită. 

„Este un domeniu destul de dificil, concurenţa este mare. Tipul acesta de stele variabile sunt foarte multe descoperite şi se descoperă în continuare destul de multe, dar la fel de adevărat este faptul că sunt multe stele variabile care încă nu sunt descoperite şi aşteaptă să fie. Faţă de o stea obişnuită cum este Soarele, ar fi o stea nevariabilă, cu toate că şi Soarele are un fel de variaţie, cam odată la 18 ani, este acel ciclu solar, stele variabile îşi schimbă strălucirea. Când devine mai strălucitoare, când mai slab strălucitoare. Au de regulă un ritm constant, tipul acesta de stele se numesc Delta Scuti, mă refer la refer la steaua de la Bârlad, este de tip Delta Scuti, şi are o variaţie de 98 de minute. Adică în intervalul acesta de timp ajunge la o maximă şi la o minimă în strălucire şi după aceea se reia. Diferenţa de strălucire nu poate fi sesizată cu ochiul liber pentru că este foarte mică”, a mai spus muzeograful. 

    

stea

   Variaţia luminii pe steaua Bârlad V1

stea

FOTO ALL: Ciprian Vîntdevară

Este a doua descoperire importantă, după Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, ce a fost descoperită pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din Bârlad. 

        

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite