STB vrea să dubleze preţul călătoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Andrei Creci a cerut dublarea preţului pentru călătoriile cu sistemul public de transport în comun. Astfel preţul pentru un bilet ar urma să ajungă de la 1,3 lei la 2,5 lei, la fel ca la metrou.

Directorul STB motivează această cerere prin faptul că STB are nevoie de tramvaie noi dar şi de şoferi, mulţi dintre cei actuali făcând ore suplimentare prin care ajung la venituri foarte mari, şi de aproape 9.000 de lei.

Andrei Creci dă exemplul Craiovei, unde o călătorie costă 2,5 lei.

”E ruşinos că în alte oraşe din ţară, nu în Cluj sau în Oradea, ci în Craiova, este 2,5 lei. Dacă se va majora la 2,5 lei titlul de călătorie, cât cred eu că se va face şi sper că se va face, veniturile noastre lunare cresc cu 6-7 milioane de lei”, a spus Creci pentru Agerpres.

Acesta spune că nu este de acord cu ideea unui transport gratuit.

„Din punct de vedere al tarifelor eu aş spune că suntem pe locul I, adică avem cele mai mici tarife. Este clar însă că nu suntem cei mai costisitori operatori de transport din Europa, costisitori ca preţ de exploatare, ne situăm undeva pe la mijlocul clasamentului”, a argumentat Creci.

În prezent, au gratuitate pe transportul public în Bucureşti pensionarii, elevii, dar şi alte categorii prevăzute în lege. „Ceilalţi trebuie să înţeleagă că trebuie să-ţi plătească titlurile de călătorie. Numai anul trecut au fost sancţionate peste 125.000 de persoane pentru neplata titlului de călătorie, valoarea amenzilor fiind de peste 5 milioane de lei, respectiv un milion de euro, dar acestea se fac venit la bugetele locale, nu la bugetul societăţii de transport”, a mai spus directorul general al STB.

Anul trecut, STB a încasat 16 milioane de lei din vânzarea tichetelor şi abonamentelor şi în acest an vrea să majoreze această sumă.

Creci spune că este nevoie atât de tramvaie noi cât şi de şoferi pentru că există o normă de 2,8 şoferi per maşină.

”Suntem 11.140 de angajaţi: 1.000 la TESA, 3.300 conducători de autobuz, 554 conducători de troleibuz şi 913 vatmani. Mai avem 253 de controlori, 708 casieri, 264 la pază, 162 de spălători şi încă 3.000 de muncitori, inclusiv în uzină. Însă numărul de şoferi trebuie să crească pentru că există o normă de 2,8 şoferi la maşină. Orice mărire a parcului presupune şi o mărire de personal. Când vor fi suficienţi şoferi vor dispărea şi anomaliile precum plata de ore suplimentare, chemări din libere consecutive, pentru că sunt situaţii în care pe hârtie un şofer ia 3.000 de lei, dar unii au luat şi 9.000 de lei. Dacă am avea un număr suficient de şoferi, ar scădea cheltuielile cu aceste ore suplimentare care sunt de 100%, 150% şi chiar de 200%. De asemenea, anul acesta vrem să facem trei clase pe învăţământ dual, în sectorul 3, la fostul liceu ITB. Sper să fie şi copii doritori”, a precizat Creci.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite