Statul român, condamnat la CEDO pentru restricţionarea accesului la arhivele Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român a fost condamnat, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul unei românce căreia i s-a restricţionat accesul la documentele privind viaţa tatălui său şi moartea suspectă a acestuia, aflate la Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

România este obligată să plătească daune morale pentru încălcarea dreptului la viaţă privată şi de familie.

Plângerea a fost făută de Antoaneta Tudor, care a reclamat statul român ca i-a îngrădit accesul la documente ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în condiţiile în care ea voia să afle informaţii despre tatăl său, potrivit B1 TV.

Astfel, statul trebuie să îi plătească femeii daune morale în valoare de 4.500 de euro, pentru încălcarea articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la viaţa privată şi de familie.

Potrivit CEDO, femeii i-a fost impiedicat accesul la documentele CNSAS referitoare la tatăl ei. Tudor susţine că i-au fost furnizate informaţii incomplete şi într-un timp nerezonabil.

Antoaneta Tudor a reuşit, în 2001, să studieze câteva dosare legate de tatăl său decedat, care murise în condiţii suspecte, în timp ce era investigat de Securitate.

Ea a cerut accesul la încă două dosare, însă nu i-a fost permis, iar acţiunile sale în instanţă din perioada 2003 - 2004 au fost respinse de către Curtea de Apel Bucureşti, respectiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite