Statul poliţienesc prinde contur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silniciile făcute unui şofer cu un automobil cu plăcuţe de înmatriculare suedeze, dar cu mesaj politic românesc nu sunt hazlii. Ele indică, dimpotrivă, că statul poliţienesc începe să prindă contur în România.

Cu un abuz nu se face primăvară în România. E nevoie, pare-se, de multe şi cât mai răsunătoare, pentru ca potentaţii regimului dragniot să se simtă bine. Aşa se face că, până la urmă, au reacţionat ca taurul la cârpa roşie a unei plăcuţe de înmatriculare suedeze preferenţiale, care stârnise ilaritate şi încântase aproape o ţară întreagă, îndemnând, de la Craiova la Bucureşti, ca şi din capitală în Teleorman şi retur, spre ralierea la inexprimabilul „M..E PSD“.

Răbdarea, oricum puţină, a unor autorităţi dâmboviţene mai luate peste picior decât orice alt executiv românesc din istorie, de la generatorii bancurilor politice împotriva regimului comunist încoace, s-a epuizat rapid. Luni reţelele de socializare anunţau, alarmate, că poliţia rutieră ar fi confirmat ştirea reţinerii permisului şi deschiderii unui dosar penal deţinătorului faimosului Audi cu numărul de înmatriculare suedez „M..E PSD“, chipurile, pentru „stabilirea situaţiei juridice“. A cui? A „regimului de înmatriculare şi circulaţie“.

Nu e, evident, singura şicană la care pare să fi fost supus românul din Suedia. Nu va fi, probabil, nici ultima. I s-au mai făcut şi la Craiova, în fieful fostei PRM-iste şi actualei PSD-iste din guvern, Olguţa Vasilescu, unde se descoperise însă, aparent, într-un târziu, că omul nu încălcase nicio normă, regulă sau lege. Ceea ce nu i-a împiedicat pe poliţiştii bucureşteni ai lui Carmen Dan să-şi dovedească şi ei loialitatea faţă de şeful infractor oficial al PSD şi conducătorul neoficial al ţării şi al genialei marionete, cârmind ireproşabil şi infailibil, spre hazul multora, guvernul României. 

Că poliţia n-a rezistat ispitei de a-şi manifesta plenar fidelitatea faţă de partidul tartorului teleormănean al cleptocraţiei, partid luat peste picior nu doar de plăcuţa de înmatriculare ci de o ţară întreagă, de la vlădică până la opincă ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns. Căci poliţia ar fi trebuit să fie şi să facă invers. Ar fi trebuit să fie apolitică. Ar fi trebuit să-i apere pe români de penali şi infractori. Nu să preia sarcini represive. Nu să-şi asume, vai, misiunea şicanării unui român care, fără îndoială curajos, bine face că protestează paşnic, aşa cum poate, prin intermediul unei plăcuţe de înmatriculare glumeţe, dar cu previzibila însuşire de a-i face mari necazuri într-o ţară ce-şi demontează cu pas grăbit democraţia.

Ce înseamnă oare pricina căutată acestui om venit din Suedia? Spune-mi cu cine te cerţi ca să-ţi spun cine eşti. Dacă poliţia tăcea, filosoafă rămânea. Oprimarea lui nu e însă doar o simplă constrângere banală. Nu e doar o manifestare de gravă deturnare politică a ministerului de interne şi un gest ostil faţă de Stockholm, a cărui ambasadă a precizat clar că plăcuţa de înmatriculare împricinată e legală. Şi nu e doar un gest de o ostilitate indiscutabilă faţă de românii emigraţi, care se pregătesc să-şi manifeste protestul faţă de lichidarea statului de drept românesc la 10 august.

Vor accepta românii oare să se vadă nu doar expuşi bătăii de joc ajunse la apogeu sub grotescul cabinet Dăncilă, ci şi cu drepturile civice ucise?

E, dacă toate acestea se confirmă, chiar mai mult şi mai grav. 

Fiindcă se adeveresc, o dată în plus, temeri întemeiate, exprimate de mult. Şi-anume, că abuzuri majore precum OUG 13, sau altele doar aparent minore, ca amenzile ilegale aplicate unor protestatari #rezist sau brutalităţile jandarmeriei împotriva aceloraşi manifestanţi paşnici jalonează un drum fără de întoarcere. Împreună cu scandaloasa excludere din magistratură a unei judecătoare nevinovate, precum Camelia Bogdan, ori demiterea, nu mai puţin revoltătoare, a şefei DNA, Kövesi, aceste samavolnicii accelerează căderea României dintr-o democraţie fie şi defectă, în dictatura pură şi dură.

E drumul care, sub Liviu Dragnea şi PSD, precum şi cu regretabila complicitate a ALDE şi a UDMR, România e întoarsă în ritm alert spre statul poliţienesc. „Paralel“, în măsura în care deţine organe represive care amendează, arestează, şicanează şi bat în paralel, acest stat se dotează cu instituţii de forţă, prin definiţie silnice şi represive, ce nu-şi mai pot reprima instinctul de a controla tot şi orice, de a comite abuzuri strigătoare la cer şi de a le îngropa oamenilor libertăţile cetăţeneşti.

Vor accepta românii oare să se vadă nu doar expuşi bătăii de joc ajunse la apogeu sub grotescul cabinet Dăncilă, ci şi cu drepturile civice ucise? 

Petre Iancu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite