Statul investeşte enorm în industria de apărare. Fabricile de armament au primit în primele luni din 2018 de 3,5 ori mai mulţi bani decât tot anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportoare masini blindate drone elicoptere de transport şi avioane de vânătoare vor putea fi vazute la cea de-a VI-a ediţie a expoziţiei de apărare aeronautică securitate naţională şi cibernetică Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2016 la Com

Statul a investit în acest an sume imense în industria românească de armament. Concret, în primele sase luni ale anului 2018, industriei de apărare i-au fost acordate 69 de milioane de lei pentru investiţii, de peste trei ori mai mult decât în tot anul 2017 şi de peste patru ori mai mult decât în anul 2016, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.

Conform datelor astfel centralizate, suma acordată industriei de apărare în 2017 a fost de 18,45 milioane de lei, iar în 2016 s-a ridicat la 16,5 milioane de lei.

Blindatele Piranha 5

În raportul Ministerului Economiei pentru Semestrul I, instituţia  a mai inclus Memorandumul de înţelegere dintre Ministerul Economiei, Compania Naţională Romarm şi General Dynamics European Land Sistem, cu scopul realizării a 227 de transportoare 8x8 Piranha 5. 

Primele 36 de de astfel de transportoare blindate produse în colaborare cu americanii de la General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH vor intra în dotarea Armatei Române până la finalul anului, 31 fiind aduse de pe linia de asamblare din Elveţia, iar cinci fiind asamblate la Uzina Mecanică Bucureşti. Toate celelalte transportoare, până la 227 de unităţi prevăzute a fi achiziţionate, vor fi produse la Uzina Mecanică Bucureşti.

Piranha 5 este un blindat de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Are un motor cu o putere de aproape 600 de cai, o autonomie de peste 500 de km şi o viteză de 100 de km/h.

industri armament

Black Hawk ale aliaţior, reparate şi echipate la Romaero

Raportul a mai inclus, de asemenea, şi acordul dintre compania americană Lockheed Martin şi Romaero, care transformă România în gazda Centrului Regional de echipare şi întreţinere a celebrelor elicoptere Black Hawk pentru Europa Centrală. Parteneriatul industrial dintre Romaero şi Sikorsky (parte al grupului Lockheed Martin) se axează pe activităţi care vor asigura participarea pe termen lung a mai multor companii din industria naţională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare şi întreţinere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unităţi în serviciu în cadrul forţelor armate ale SUA şi altor peste 20 de state.

Platforme şcoală pentru piloţii de F16

De asemenea este amintit şi planul de modernizarea a avioanelor de IAR 99 care vor deveni astfel platformele pe care se vor antrena în prima fază viitorii piloţi de F16 ai Forţelor Aerine Române.

Primul avion a fost dus deja la Uzina de la Craiova şi a fost stabilită o colaborare între Armată, Ministerul Cercetării şi  Ministerul Economiei pentru începerea modernizării.

Nu au fost făcute publice detalii tehnice în legătură cu modernizarea acestor aparate, dar anul trecut, divizia aeronautică şi spaţială a grupului italian Leonardo a fost contractată de Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale "Elie Carafoli" din România (INCAS), pentru a-i furniza radarul Vixen 500E.

Aerostar Bacău, furnizor pentru sisteme Patriot

O altă companie românească, Aerostar SA din Bacău, este pe punctul de a ajunge furnizor de piese pentru radarul sistemului de rachete Patriot produs de compania americană Raytheon. Asta după ce firma americană a emis o cerere de ofertă către Aerostar SA. Partenerii americani au cerut mai multe informaţii despre piese prelucrate şi piese mecanice pentru radarul Patriot care ar pot fi fabricate la Bacău.

  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite