Statistică sumbră: Câte elicoptere SMURD mai avem şi câte au fost implicate în accidente aviatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România mai are doar opt elicoptere SMURD, după ce o aeronavă de acest gen, de la Iaşi, s-a prăbuşit joi în Republica Moldova în timp ce efectua o misiune de salvare.

În prezent, flota SMURD mai este alcătuită din opt elicoptere SMURD care sunt repartizate la mai multe puncte de operare aeromedicală din ţară.

Elicopterele SMURD sunt de tipul EC 135, acest model fiind considerat sigur, manevrabil, fiind folosit inclusiv în alte ţări.

Cu o autonomie de aproape 600 de kilometri, aceste aeronave pot zbura cu aproape 300 de kilometri pe oră. Mai mult, ele sunt dotate cu două motoare, un Pratt & Whitney şi un Turbomeca dotate cu sistem de control digital, fiecare de 500 de cai putere.

Două avioane SMURD

De asemenea, în misiunile de slavare mai sunt folosite şi două avioane, unul Piper PA-42 Cheyenne III şi unul Cesna Citation V, acesta din urmă fiind donat statului de către omul de afaceri Ion Ţiriac.

Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în Statele Unite ale Americii, a fost achiziţionat în anul 2012, ca avion second hand cu 5.500 de ore de zbor efectuate. Acesta este dotat cu echipamente medicale conform standardelor europene pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacienţilor în stare gravă, în regim gratuit pentru întreaga populaţie, pe timp de zi şi noapte în condiţii meteorologice complexe.

Aeronava poate zbura la o altitudine maximă de 10.000 de metri, are autonomie de zbor 3.000 de kilometri şi poate atinge viteza maximă de 560 de kilometri pe oră.

Avioanele de tip Cessna Citation V sunt fabricate în SUA, au o capacitate de şapte-opt pasageri, în afara celor doi membri ai echipajului, şi pot zbura cu până la 796 de kilometri pe oră.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne a anunţat joi că toate elicopterele de tip EC 135 să rămână la sol pentru efectuarea de revizii.

Surse din cadrul Ministerului de Interne au precizat că, dacă vor apărea cazuri foarte grave, vor putea fi folosite avioanele militare de tip Spartan.

Aeronavele SMURD, implicate în şase accidente aviatice

În ultimii 15 ani, şase aparate de zbor care executau misiuni medicale de urgenţă au fost victime ale unor accidente aviatice, iar 14 salvatori au murit în timpul misiunilor, în timp ce alţi nouă au fost răniţi.

Ultimul accident a avut loc în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD din Iaşi s-a prăbuşit în timpul unei misiuni.  Aeronava decolase la ora 9.30 din Iaşi cu direcţia Vulcăneşti, Republica Moldova unde a aterizat la ora 11.00. După jumătate de oră, la ora 11.30, echipajul medical a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani şi au transportat-o la Chişinău.

După predarea pacientei, elicopterul a alimentat şi a decolat din nou în jurul orei 13.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, aeronava s-a prăbuşit în zoa localităţii Haragîş din raionul Cantemir, înainte de a ajunge la victimă. Toate cele patru persoane aflate la bordul aeronavei au murit. 

Misiunea de joi era al 12-lea zbor al acestui elicopter în Republica Moldova, în baza acordului transfrontalier pentru intervenţii în caz de urgenţe medicale.

O altă tragedie a avut loc pe 15 decembrie 2014 în Constanţa după ce un elicopter SMURD a căzut în Lacul Siutghiol. La bordul aeronavei se aflau pilotul, copilotul, un medic şi un asistent medical.

Tragedia din Munţii Apuseni

Pe 20 ianuarie 2014, două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite într-un accident aviatic produs în Munţii Apuseni, la o altitudine de 1.400 de metri, în urma unei aterizări forţate. La bord se aflau medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria”, Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, studenta Aura Ion, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Aceştia mergeau de la Bucureşti la Oradea pentru a preleva un ficat de la un donator care suferise un accident vascular.

Pe 23 decembrie 2006, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa Năsăud, iar cele patru persoane care se aflau la bordul aeronavei, doi medici, pilotul şi navigatorul, au fost rănite. Aceştia se îndreptau spre Vatra Dornei, iar din raportul comisiei de anchetă reiese că accidentul s-a produs după ce elicopterul a intrat într-o masă de aer ceţos, iar vizibilitatea a ajuns la zero.

Echipajul fiind obligat să ia altitudine, în încercarea de a depăşi cea mai înaltă cotă din zonă. Elicopterul a aterizat forţat în zona Pasul Tihuţa, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Un alt elicopert SMURD s-a prăbuşit pe 9 ianuarie 2006, iar cele patru persoane aflate la bord, un medic, un asistent medical, pilotul şi copilult, au murit. Incidentul a avut loc la doar 1,5 kilometri de aeroporutl din Iaşi, în timpul efectuării unui zbor de verificare.

Pe 4 martie 2003, în judeţul Cluj s-a prăbuşit un elicopter SMURD, iar cele patru persoane care se aflau la bord, doi piloţi şi două cadre medicale, au murit. Aceştia se întorceau din Ungaria, unde au dus un bebeluş pentru a fi operat de inimă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Elicopter SMURD prăbuşit. Arafat: Autopsia s-a încheiat la Chişinău, iar cei patru vor fi repatriaţi azi. A fost semnat un acord între cele două ţări

Premierul Republicii Moldova a convocat o şedinţă de urgenţă pe tema elicopterului SMURD prăbuşit

3 iunie, zi de doliu naţional în Republica Moldova

Circumstanţele prăbuşirii elicopterului SMURD în Republica Moldova şi biografia celor patru salvatori dispăruţi

FOTO Mărturiile colegilor cadrelor medicale care au murit după prăbuşirea elicopterului SMURD Iaşi: „Ne-am văzut dimineaţă, la cafea, erau plini de viaţă”

Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în urma prăbuşirii elicopterului SMURD şi a deschis un dosar penal

Preşedintele Republicii Moldova a transmis condoleanţe după prăbuşirea elicopterului SMURD

VIDEO Ultimele imagini din ziua tragediei cu cei patru membri ai SMURD Iaşi care au murit după prăbuşirea elicopterului în Republica Moldova

Salvatori morţi în misiuni. Cronologia ultimelor accidente aviatice

Procurorii au deschis o anchetă în cazul elicopterului SMURD, prăbuşit în Republica Moldova. Toţi membrii echipajului au murit

Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Patru persoane au murit: un medic şi un asistent de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, pilotul şi copilotul VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite