Stare de urgenţă. Marcel Vela, despre noile măsuri pentru limitarea infecţiilor cu COVID-19 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste numai câteva ore România intră în starea de urgenţă decretată de preşedintele Klaus Iohannis. Autorităţile pregătesc măsuri pentru gestionarea şi limitarea infecţiilor. Printre altele s-a hotărât ca toate persoanele care se întorc din ţări care au mai mult de 500 de cetăţeni confirmaţi cu COVID-19 să fie introduse direct în izolare pentru 14 zile.

Iată măsurile anunţate de ministrul de Interne în ceea ce îi priveşte pe românii care se întorc în ţară, precum şi pe cei care au fost infectaţi cu noul coronavirus:

„Se aprobă instituirea izolării la domiciliu (în locaţia declarată la intrarea în ţară) pentru o perioadă de 14 zilie, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri.
Se extinede măsura carantinării pentru toţi cei care sosesc în ţară din zonele carantinate, actualizate de CNSSU la propunerea Grupului de Suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României şi publicare pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Se aprobă măsura rămânerii la locul de izolare şi apelarea SNUAU 112 pentru persoanele izolate la domiciliu, în situaţia in care, în timpul celor 14 zile, dezvoltă simptomatologie specifică infecţiei cu coronavorusul SARS-CoV-2, urmând a fi alocat un echipaj al serviciului de ambulanţă care se va deplasa la locaţie şi va preleva probe în vederea testării.
- În funcţie de rezultatul testării, starea pacientului şi necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, carantinarea sau internarea cazurilor confirmate şi aplicarea tratamentului specific.” 

Totodată, au fost aduse clarificări şi cu privire la ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat de COVID-19.

„Aşadar, contactul apropiat este definit ca: persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient infectat cu COVID-19. Doi - persoana care a avut contact fizic direct cu un cetăţean infectat cu COVID-19, de exemplu, o strângere de mână neurmată imediat de igiena mâinilor. Trei - persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19, de exemplu, în timpul tusei sau atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşi. Patru - persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi pe o durată de peste 15 minute. Cinci - persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere, exemplu, sală de clasă, sală de şedinţă, sală de aşteptare din spital, cu un caz de COVID-19 timp de minim 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri. Şase - persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19 fără portul corect al echipamentului de protecţie", a explicat Vela, citat de Agerpres.

Iată principalele declaraţii făcute de ministrul de Interne:

  - asa cum ati aftat presedintele Romaniei a anuntat că se va decreta starea de urgentă. Este o masura pe care multe tari au luat-o deja in interesul cetatenilor. (…) Am transmis nota de fundamnentare pentru domnul presedinte in vederea emiterii decretului. Trebuie sa constientizam cu totii ca acest lucru este spre binele tuturor. Vreau sa fac apel la calm (…) starea de urgentă ne va permite sa luam cele mai bune masuri pentru prevenirea răspandirii noului coronavirus.

-  am făcut recomandari pentru membrii echipelor de interventie care merg la persoane aflate in izloare astfel incat sa fie protejati pentru a fi in siguranta cand intervin pentru a repara reţele de electricitate, gaz, etc.

- contactul apropiat este definit ca persoana care loc in aceeasi gospodărie cu un oacient infectat

- persoana care a avut contact direct cu una infectata: o strângere de mana neurmata de dezinfectare

- persoana care a avut contarct cu secretii cum ar fi tuse sau batiste folosite

- se suspendă până la finalul lunii martie organizarea târgurilor de autoturisme

- pesoana care s-a aflat timp de 15 minute si la o distanţă mai mică de doi metri intr-o sală de clasa, sala de asteptare cu o persoana infectată

- insituirea in izolare pentru toate persoanele asimpomatice care vin din tarile cu cel putin 500 de cazuri de infectare confirmate

- obligatia inspectoratelor teritoriale de munca pentru instituirea hotararii nr 7 privind decalarea programului pe timpul deplasarii la si de la locul de munca. 

Precizările făcute de Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a făcut şi sâmbătă seara apel la calm şi responsabilitate, după anunţul preşedintelui privind declararea stării de urgenţă. „Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în nici un caz să creeze probleme”, a transmis Arafat.

„În urma anunţului domnului preşedinte despre declararea stării de urgenţă, au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei. Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă ... etc. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă, arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ, insinuând că situaţia este scăpată de sub control (...) Mass-media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi că cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă”, a scris Arafat, sâmbătă seară, pe Facebook.

Acesta afirmă că ”declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în nici un caz să creeze probleme”. 

”Acest subiect nu trebuie speculat şi nici politizat. Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi”, a mai scris şeful DSU.

Anunţul preşedintelui despre starea de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunat că va decreta starea de urgenţă, la începutul săptămânii viitoare.

„Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii vitoare. Acestă stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse.Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus. Autorităţile îşi fac treaba, Guvernul şi-a făcut treaba şi până acum foarte bine - dar singuri nu vom reuşi să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor. Şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare. Ştiu că acest lucru este puţin mai greu. Pentru a veni în sprijinul părinţilor care au copii de vârstă şcolară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinţilor, în condiţii speciale, când şcoala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii.Împreună, şi numai împreună, vom reuşi să trecem cu bine şi peste această criză!”, a anunţat preşedintele sâmbătă seara.

2.723 de persoane sunt în acest moment în carantină în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite