Stan Mustaţă, eliberarat din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul judecător Stan Mustaţă este acuzat că vindea sentinţe ca la piaţă FOTO Arhivă
Fostul judecător Stan Mustaţă este acuzat că vindea sentinţe ca la piaţă FOTO Arhivă

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, un decret de eliberare din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a lui Stan Mustaţă, care este suspendat din funcţie ca urmare a trimiterii în judecată, având în vedere lipsa avizului CSM pentru menţinerea în funcţie după vârsta de 65 de ani.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, pre;edintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind "eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a lui Stan Mustaţă, în prezent suspendat din funcţie ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni, având în vedere lipsa avizului Consiliului Superior al Magistraturii pentru menţinerea în funcţie după vârsta de 65 de ani".

Judecătorul Stan Mustaţă este acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca. El va fi judecat în continuare sub control judiciar, după ce instanţa supremă a admis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu în cazul său.

Stan Mustaţă s-a aflat în arest la domiciliu din 29 octombrie. Anterior, el a fost în arest preventiv, începând din 30 aprilie.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 3 martie, să îi înainteze preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din funcţie a magistratului.

Ce acuzaţii i-au adus procurorii în dosarul judecătorului Stan Mustaţă

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 2013, judecătorul Mustaţă, împreună cu Boraciu şi Alexandru, a constituit un grup infracţional organizat. Gruparea era sprijinită de Mariana Curea şi „avea scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, pentru a fi obţinute beneficii materiale”. În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Pe baza acestor informaţii, membrii reţelei urmăreau să identifice şi să contacteze persoane dispuse să dea mită sau să cumpere influenţa judecătorului, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile.

„În perioada menţionată, judecătorul Mustaţă Stan, cu complicitatea grefierului Curea Mariana, a permis accesul unor persoane neautorizate, respectiv Boraciu Ion şi Alexandru Florian, la informaţii care nu erau destinate publicităţii (datele personale ale părţilor din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, respectiv numele, prenumele şi adresa de domiciliu)", susţin anchetatorii.

Conform sursei citate, Stan Mustaţă, în calitate de judecător, a cerut, de mai multe ori, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în dosarele pe care le avea de soluţionat, diferite sume de bani.

Un exemplu în acest sens a avut loc în 5 martie. Ion Boraciu i-a cerut atunci lui Ciprian Moraru o sumă de bani care nu a fost stabilită cu exactitate, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II a penală, pentru ca aceştia să desfiinţeze sentinţa prin care Moraru Ciprian fusese condamnat închisoare cu executare şi să dispună o soluţie de condamnare cu suspendarea executării pedepsei. Moraru a promis că va da suma de bani cerută, în schimbul soluţiei favorabile care i s-a promis de către Boraciu .

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite