Sporuri mărite pentru 110.000 de angajaţi de la Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani si pensii speciale

Salariaţii Ministerului Afacerilor Interne vor încasa, de anul viitor, mai mulţi bani. Este vorba despre un spor pentru condiţii grele de muncă mai mare la care se adaugă şi o alocaţie de hrană mărită, care trebuia actualizată de acum un an .

În Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se încearcă o corectare, cel puţin parţială, a neregulilor întâlnite în modul în care se acordă şi calculează o serie de sporuri pe care le încasează angajaţii instituţiei. Astfel, peste 110.000 de angajaţi MAI vor primi, de la 1 ianuarie 2020, sporul pentru condiţii grele de muncă şi toxicitate în procent de 25% din salariul minim brut pe ţară, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, ceea ce reprezintă o adăugare, în medie, între 200 şi 400 de lei, valoare brută a salariului. Asta după ce legea privind unele măsuri fiscal-bugetare a hotărât ca sporurile pentru condiţii de muncă vătămătoare să fie de 25% din 2.230 lei, cât va fi salariul minim brut de la 1 ianuarie.

În prezent, sporul pentru condiţii de muncă vătămătoare se plăteşte în cuantum de 15%, dar nu din salariul minim brut pe ţară, ci din salariul angajatului, ceea ce putea însemna  o sumă mai mare, având în vedere că unii angajaţi care beneficiază de astfel de sporuri primesc şi 6.000 lei brut lunar. 

Raportat la un astfel de venit, cei 15% înseamnă 900 de lei, în timp ce 25% din salariul minim brut pe economie este echivalentul a 557,5 lei. „După formula conform căreia se va calcula după această modificare, acest spor de condiţii de muncă vătămătoare ajunge un fel de taxă Robin Hood pentru că ia de la bogaţi şi dă la săraci. În MAI, pentru că aveam salarii foarte mici, aceast spor va creşte de la 150-200 de lei la 200-400 de lei. Deci ne avantajează”, a explicat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol. 

În plus, „pentru perioada 2020-2021, se va acorda în continuare majorarea de 75% la solda de funcţie / salariul de funcţie / salariul de bază pentru activitatea desfăşurată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători legale, precum şi în celelalte zile în care nu se lucrează, potrivit legii”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).  

Sporul de condiţii de muncă vătămătoare ajunge un fel de taxă Robin Hood pentru că ia de la bogaţi şi dă la săraci  Cosmin Andreica liderul sindicatului Europol

„Ar mai fi de lucrat la formula de calcul pentru această compensare pentru că o noapte pierdută este la fel de solicitantă pentru toţi. Totuşi, fiind calculată pe bază de procent din soldă, un comisar încasează mult mai mult în comparaţie cu un agent, de exemplu”, spune Cosmin Andreica. 

MAI nu a respectat cuantumul normei de hrană

Oficialii de la Interne mai anunţă că a fost depus şi un amendament cu privire la Legea bugetului de stat pe anul 2020 pentru acordarea pentru personalul ministerului, începând de anul viitor, a cuantumului actualizat al compensaţiei băneşti/alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană în mod unitar cu toate celelalte instituţii publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

„Aici ne aflam într-o situaţie de-a dreptul hilară. Conform legii, MAI trebuie să dea o normă de hrană la nivelul celei impuse de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). De fapt toate instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională trebuie să respecte această regulă. În luna iunie a anului trecut, pe baza datelor furnizate de INS despre preţurile alimentelor, MApN a majorat acestă normă de la 32 la 34 de lei pe zi pentru fiecare angajat. De la 1 ianuarie 2019, MApN, SRI, STS şi SIE au aplicat această majorare. Numai MAI nu a făcut-o. Prin acest amendament, intrăm pur şi simplu în legalitate,  vom încasa 60 de lei în plus şi vom ajunge şi noi la valoarea reală a normei de 1.020 dei pe lună”, a precizat liderul sindicatului Europol. 

De la agonie la extaz

Veştile bune conform cărora poliţiştii vor încasa de la 1 ianuarie 2020 cel puţin două sporuri majorate vin după o perioadă în care se vehicula tot mai intens varianta de a scoate această categorie de angajaţi a MAI de pe lista beneficiarilor pensiilor speciale. Totul era prevăzut într-un proiect de modificare legislativă, care ulterior a fost modificat, iar această prevedere a fost eliminată. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite