„Specialiştii“ din administraţiile locale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemie, coronavirus, contaminare, administraţie locală, primării, funcţionari, ofiţeri, militari, pensionari, pensii speciale, interlopi, egalitate de şanse, tineri absolvenţi, medici,deficit, exod, criză

De mai mulţi ani, percepţia mea este că multe administraţii locale ale unor oraşe sau primării de sector bucureştene mai cu seamă, dar şi din alte judeţe, sunt căptuşite ca să nu zic căpuşate cu tot felul de persoane provenite din rândurile militarilor, fie de la Interne, de la Armată sau din alte structuri. Pensionari! Ofiţeri superiori, unii cu foste funcţii înalte în structuri, trecuţi în rezervă la vârste în jur de 50 de ani! Unii, pe lângă pensiile normale primesc şi pensii speciale, al căror cuantum, se ştie, nu este de ici de colea. Dar aceste venituri se pare că nu le ajung şi nu ştiu cum fac, dar reuşesc să ocupe posturi frumoase în administraţiile locale şi sunt oameni de bază şi încredere pentru edilii din primării.

În multe cazuri, aceste mâini drepte ale primarilor vin la pachet, după angajare şi cu diverse rude apropiate, neamuri, cunoştinţe, care mai de care mai specialist în administraţie publică locală! De mult timp, aleşii locali în special cei realeşi preferă să se înconjoare cu pensionari mai mult sau mai puţin tineri, proveniţi din structurile militare.  Încă o percepţie personală cred că şi a multora dintre concetăţeni noştri, este că aceste ”armate” din administraţiile locale colaborează foarte bine cu o altă droaie de angajaţi ai multor administraţii locale, în speţă grupările de oameni certaţi cu legea, să nu zic interlopi sau infractori că nu-i frumos!!!

Aceştia sunt ”specialiştii” funcţionari de bază şi de vază ai unora dintre primăriile cu bugete importante, care lucrează în ”folosul comunităţii”! În unele cazuri, amprenta acestora este atât de evidentă încât ai senzaţia că primarul ales este doar un breloc la epoleţii specialiştilor!!! Cel puţin, în Capitală, mie aşa mi se pare! De multe ori aceşti angajaţi ”speciali” au şi roluri de protecţie informativă şi siguranţă pentru şefi, dar pot constitui şi o curea de transmisie pentru alte persoane cu funcţii politice sau nu din alte structuri. Sau un cordon de control al edililor! Cum sunt aleşi, selecţionaţi şi încadraţi aceştia în detrimentul sutelor de absolvenţi de studii superioare, mai ales cei cu specialitate în administraţia locală, care n-au relaţii, pile, cunoştinţe şi nici rude sau nu sunt înscrişi într-un partid sau altul câştigătoare în alegeri, nu ştiu! Aşa o fi la noi respectată sintagma ”egalitate de şanse”, ceva ca şi inexistent!

Dar constatăm cu toţii că inaccesibilitatea la angajare în instituţii de stat, în special, lipsa de perspectivă a multora dintre aceşti tineri dezamăgiţi că sistemul PCR le afectează grav viitorul, îi determină să plece cu miile din ţară. Cel mai elocvent exemplu este cel al tinerilor medici, care preferă să ia drumul străinătăţii, văduvind astfel ţara natală de profesioniştii atât de necesari în sistemul naţional de sănătate. Efectele acestui exod al tinerilor absolvenţi de studii superioare se văd mai ales în vremuri de crize puternice, cum este cea de acum a coronavirusului, când s-a constatat, ce surpriză, că România are un deficit important de medici epidemiologi şi nu numai!

Din când în când, opinia publică mai află despre ”înălţătoarele fapte de arme” ale angajaţilor funcţionari  cu epoleţi, cu stele de la nişte primării importante, cum este cel de acum al ”miliţianului” de la ADP, Sector 4 Bucureşti, care prin omisiune a reuşit să-şi contamineze propria familie, colegi/colege mai mult sau mai puţin apropiaţi, doctori şi să bage în carantină şi un spital militar! Iar înainte să fie depistat pozitiv cu mortalul coronavirus a reuşit să împartă şi 120 de mărţişoare, la tot atâtea domnişoare şi doamne, pe care este posibil să le mai şi pupat! Asta da ”performanţă”, care este posibil să mărească serios numărul persoanelor contaminate, este o chestiune doar de timp. Cât despre pedeapsă, să vedem dacă i se va întâmpla ceva, cum ar fi o amenda sau nu ştiu ce altă sancţiune pe care ar merita să o primească ori va fi pedepsit doar de divinitate!

Ce vroiam să mai întreb în final, cine verifică, dacă verifică, toate aceste angajări ale ”specialilor” din administraţiile locale sau din alte instituţii de stat, funcţionari care pot învârti lucrurile într-un fel sau altul şi care încasează sume importante de la bugetul de stat la care sunt conectaţi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite