Specialist Banca Mondială: Corupţii din România sunt arestaţi, dar ies după un an sau doi şi se bucură de averea furată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale pentru managementul sectorului public, a arătat că trebuie crescută eficienţa guvernelor şi combaterea corupţiei
Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale pentru managementul sectorului public, a arătat că trebuie crescută eficienţa guvernelor şi combaterea corupţiei

Sistemul de justiţie din România ar trebui să pună accent pe confiscarea bunurilor furate şi returnarea acestora către păgubiţi, fiind necesară o eficienţă mai crescută pentru combaterea corupţiei, a declarat Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale pentru managementul sectorului public.

„Văd că nu trece o săptămână fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din România să se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate, iar banii oamenilor trebuie recuperaţi. Politicienii şi oamenii de afaceri corupţi sunt arestaţi, dar ies după un an sau doi şi se bucură în continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public“, a declarat specialistul Băncii Mondiale, potrivit Mediafax. 

El a arătat că trebuie crescută eficienţa guvernelor şi combaterea corupţiei.

Kovesi a criticat Ministerul Finanţelor

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat în septembrie că dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti“, în care sunt sechestre, dar nu le execută.

„De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigaţi, îi trimiteţi în judecată, îi ajutaţi să ajungă la puşcărie, dar banii, îi luaţi?» (…) Practic, punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF, Ministerului Finanţelor atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă şi ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare“, a afirmat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a susţinut că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi pentru dublarea salariilor medicilor. În replică, ANAF a susţinut că valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinţe judecătoreşti anul trecut este de doar 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, iar din această sumă peste jumătate oricum nu poate fi recuperată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite