Specialist ANM: "Se va accentua lipsa apei în sol, ceea ce va duce la efecte severe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat vineri că temperatura medie anuală din România a crescut cu aproape un grad Celsius faţă de perioada 1961-1990.

Potrivit scenariilor climatice întocmite pentru perioada 2020-2050, România va suferi la capitolul agro-climatologic întrucât se va accentua lipsa apei din sol.

n condiţiile în care scenariile spun că ne aşteptăm la o încălzire medie pentru Regiunea 2 (n.r. judeţele din Dobrogea şi sud-estul ţării), cu până la două grade Celsius pentru perioada 2020-2050, şi o descreştere a cantităţii precipitaţiilor cu până la minus 20 la sută, se va accentua lipsa apei în sol, ceea ce va duce la efecte severe asupra asigurării cantităţii recoltelor în respectiva regiune de dezvoltare, şi nu numai.

Ştim cu toţii că zonele cele mai vulnerabile la fenomenul de secetă din România sunt: Dobrogea, sudul Moldovei, sudul Munteniei şi sudul Olteniei", a explicat Mateescu într-o conferinţă de presă pe teme agro-climatologice.

În ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii anuale, reprezentantul ANM a afirmat că media precipitaţiilor căzute la nivelul României, de 548 litri/mp, "semnifică un regim fluviometric secetos, insuficient pentru cerinţa de apă a culturilor agricole", iar "distribuţia neuniformă a acestora pe parcursul lunilor de vegetaţie oferă, în special în perioadele critice, respectiv în lunile vară, efecte severe asupra culturilor agricole".

"Analizând măsurătorile privind regimul de temperaturi şi precipitaţii înregistrate în ultimii 48 de ani la nivelul României, constatăm că, în intervalul 2001-2008, faţă de perioada climatică din perioada 1961-1990, temperatura medie anuală a aerului a crescut de la 9,8 la 10,7 grade Celsius, o creştere, deci, cu aproape un grad", a explicat Mateescu

"Practic, în fiecare deceniu din 1981 până azi, temperatura medie anuală a înregistrat în fiecare an abateri pozitive. Lunile cele mai calde din fiecare anotimp sunt: ianuarie - pentru iarnă, martie - pentru primăvară, şi iulie şi august - pentru vară'" a precizat reprezentanta ANM.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite