Sorin Oprescu a dat gratuit un sediu companiei Hexi Pharma; Spitalul Universitar a plătit 20% din costurile de producţie ale companiei în 1994 - 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Oprescu a semnat în 1994 un contract prin care pune la dispoziţie companiei Hexi Pharma, fără chirie, un spaţiu de producţie în incinta Spitalului Universitar, în perioada în care fostul edil-şef al Capitalei a fost director al instituţiei, relatează România Curată şi Digi24.  Spitalul a plătit integral utilităţile pentru spaţiul închiriat şi 20% din cheltuielile de producţie ale companiei între 1994 şi 2005.

Un contract semnat de Oprescu în calitatea de director al Spitalului Universitar Bucureşti a fost prezentat de Digi24, la câteva ore după relatarea iniţială a subiectului pe site-ul România Curată.

Contractul de asociere a fost înregistrat în decembrie 1994 între Spitalul Universitar şi Univesitar Farma – denumirea iniţială a Hexi Pharma – şi vizează punerea la dispoziţia companiei, fără chirie, a unui spaţiu de 100 de metri pătraţi în incinta Spitalului Universitar pentru organizarea activităţii firmei, notată drept „laborator de producţie medicamente”.

Termenii par, la prima vedere, avantajoşi pentru compania farmaceutică: Spitalul Universitar se angajează să plătească cheltuielile de întreţinere ale spaţiului închiriat şi 20% din costurile de producţie ale companiei. În schimb, spitalul primeşte 20% din profiturile înregistrate Universitar Farma, iar compania trebuie să asigure în primul rând solicitările de medicamente ale spitalului.

Din partea instituţiei, contractul este semnat de Sorin Oprescu în calitate de director – la doar câteva luni după instalarea sa în această funcţie - şi Cristea Grigore în calitate de contabil-şef. Pentru Universitar Farma au semnat farmaciştii Ion Mateescu, în calitate de director, şi Virgil Condrea în calitate de şef de producţie al companiei. 

La momentul semnării contractului, Virgil Condrea ocupa funcţia de farmacist-şef al Sptalului Universitar. Farmacistul înregistrase compania la Registrul Comerţului împreună cu Mateescu cu doar câteva luni înainte de asocierea cu Spitalul Universitar. 

Virgil Condrea este şi tatăl actualului patron al firmei, Dan Alexandru Condrea, care a intrat în acţionariatul companiei în 1996. 

Sediul Universitar Farma a funcţionat în incinta Spitalului Universitar pe aproape toată durata în care instituţia a fost condusă de Sorin Oprescu, colaborarea încetând  în 2005, cu câteva luni înainte ca fostul primar al Capitalei să părăsească funcţia de director. După mutarea sediului, compania şi-a schimbat denumirea în cea actuală, Hexi Pharma.

Avocatul lui Sorin Oprescu, Viorel Mocanu, a declarat pentru Digi24 că fostul director al spitalului „nu îşi aminteşte dat fiind perioada lungă de timp care a trecut, de peste 22 de ani” despre semnarea contractului şi susţine că ar fi existat alţi factori decidenţi în acordarea sediului social în incinta Spitalului Universitar la acea vreme.

CITEŞTE MAI DEPARTE DESPRE SCANDALUL DILUĂRII DEZINFECTANŢILOR FOLOSIŢI ÎN SPITALE:

Autorităţile nu verifică în laborator dezinfectanţii din spitale. Reacţia producătorului Hexi Pharma

Autorităţile din sistemul sanitar nu verifică dezinfectanţii folosiţi în spitale. Aceasta este concluzia unei anchete realizate de jurnalistul Cătălin Tolontan, care face referire la produsele producătorului Hexi Pharma, liderul pieţei, care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de judeţe. Producătorul e suspectat că produce dezinfectanţi cu o concentraţie mai scăzută decât cea care este menţionată pe etichetă.

Dezinfectanţii Hexi Pharma, diluaţi de zece ori şi scumpiţi de şapte ori

Noi dezvăluiri despre firma Hexi Pharma arată modul în care producătorul de dezinfectanţi pentru spitale îşi creştea artificial costurile pentru a umfla preţurile finale ale produselor.  Hexi Pharma a reaţionat la acuzele că ar fi diluat de până la zece ori dezinfectanţii livraţi spitalelor.

UPDATE Scandalul dezinfectanţilor. Primele rezultate: 5% din teste au fost neconforme. Dosar penal in rem deschis de procurori

Scandalul dezinfectanţilor din spitale continuă. Miercuri, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat primele rezultate în urma testelor de autocontrol şi de sanitaţie făcute în peste 200 de spitale care folosesc produsele Hexi Pharma. Concluzia: 5% din teste sunt neconforme. Un dosar penal in rem a fost deschis în acest caz.

Tolontan: „Există semne că statul vrea să muşamalizeze cazul dezinfectanţilor diluaţi“

Jurnalistul Cătălin Tolontan, cel care a coordonat ancheta publicată în această săptămână de „Gazeta Sporturilor“ despre dezinfectanţii diluaţi ai companiei Hexi Pharma, scrie că testele comandate de Ministerul Sănătăţii după publicarea seriei de articole sunt efectuate după aceeaşi metodologie conform căreia suntem ţara europeană cu cele mai puţine bacterii în spitale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite