Sorin Oprescu, arestat. Psiholog: Dependenţa de mită e ca cea de păcănele. Cum primea primarul banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşit de săptămână agitat pentru primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a fost încătuşat de procurorii anticorupţie, sâmbătă noaptea, la scurtă vreme după ce ar fi primit 25.000 de euro dintr-o mită totală de 60.000 de euro. Pe numele edilului magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis, duminică noaptea, mandat de arestare pentru următoarele 30 de zile.

Sorin Oprescu a fost arestat. Magistraţii l-au trimis pe edilul Capitalei după gratii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

La scurt timp după pronunţarea deciziei magistraţilor, Oprescu a contestat măsura de arestare preventivă şi a spus că are încredere în justiţie, a declarat, duminică noapte, avocatul primarului, Viorel Mocanu, citat de Mediafax. Potrivit apărătorului, Sorin Oprescu a dat declaraţii ample în instanţă, deşi este nedormit de peste 40 de ore.


Edilul a fost „turnat” de mai multe persoane, atât colaboratori, cât şi oameni de afaceri care nu au mai suportat să cotizeze parte bună din profitul pe care îl realizau către primar şi reţeaua din care acesta făcea parte.

Mai exact, procurorii susţin că, la nivelul Primăriei Capitalei, fusese înfiinţat un sistem din care făceau parte mai mulţi angajaţi, printre care şi edilul Sorin Oprescu, prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului general trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, factorilor de decizie din primărie. Iar banii care ajungeau la funcţionarii din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti nu erau puţini. 

Mai exact, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă angajaţilor din reţeaua lui Sorin Oprescu. Acesta din urmă avea partea lui: 10 la sută din valoarea contractului, potrivit DNA. 

De altfel, unul dintre denunţători le-a mărturisit anchetatorilor că în ultimii doi ani i-ar fi dat primarului general circa un milion de euro mită, cu ocazia fiecărei întâlniri acesta înmânându-i lui Oprescu sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro.

„În total, în perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, după aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasa de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o altă parte provenea de la un contract menţionat încheiat de aceeaşi instituţie cu o societate comercială”, se arată în referatul procurorilor.

„Este un miraj al veniturilor, este ca o dependenţă. La început apare minimalizarea situaţiei, apoi apare negarea consecinţelor «Nu mă prind ei pe mine, nu mi se poate întâmpla tocmai mie şi chiar dacă mi se întâmplă, scap eu cumva». Cam aceasta este gândirea lor. Dependenţa de venituri mari este ca dependenţa de jocurile de noroc, iar dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani este mai mare decât conştientizarea consecinţelor. Cei care intră în acest joc dezvoltă o gândire iraţională”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu atitudinea primarului. 

Sorin Oprescu, reţinut. Mita, într-o pungă de carton

Operaţiunea de capturare a primarului a fost bine pusă la punct de procurorii anticorupţie, care au beneficiat tot timpul de ajutorul ofiţerilor SRI. Nu a fost simplu, pentru că primarul lua mita la casa sa din Ciolpani. 

„Inculpatul avea un foişor în curtea imobilului în care se află un aparat de aproximativ 100 X 75 cm în care sunt obligaţi să îşi lase telefoanele mobile atunci când discută în foişor. Aparatul avea rolul de a bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate”, le-a povestit denunţătorul anchetatorilor. 

Astfel, pentru a avea probe de neclintit, sâmbătă, înainte ca denunţătorul să-i dea mita primarului, anchetatorii şi-au notat toate seriile de pe bancnotele care urmau să ajungă la edil. Ulterior, denunţătorul s-a dus acasă la Sorin Oprescu unde era aşteptat şi i-a dat mita. Martorul le povestise anterior procurorilor că de regulă îi dă mita primarului într-o pungă de cadouri din carton. 

„Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa, într-o pungă de carton, tip pungă de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una dintre cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună banii acolo, ceea ce (…) a şi făcut. Inculpatul a spus simplu „Mulţumesc”, după care l-a întrebat pe (…): «Alte probleme?» şi, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat”, arată anchetatorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a edilului.

Mită Sorin Oprescu. Prins cu banii-n sac

După ce tranzacţia s-a încheiat, edilul a fost urmărit o vreme de la distanţă. La un moment dat, în jurul orelor 22.00, acesta s-a urcat în maşina personală cu o parte din mită. Atunci a fost oprit în trafic de anchetatori care l-au întrebat care este provenienţa banilor. Primarul a refuzat să mai facă declaraţii. 

Sorin Oprescu a fost dus direct la DNA unde a fost informat că este acuzat de luare de mită. La miezul nopţii, pe numele său a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar edilul a fost trimis în spatele gratiilor. 

După numai şase ore, procurorii au descins la 13 adrese. Sorin Oprescu a fost scos şi el din arest pentru a participa la percheziţiile de la locuinţa sa din Cioplani. Opt ore le-au trebuit în total anchetatorilor să strângă probe din locuinţa edilului. Printre altele, procurorii au găsit şi restul de bani pe care acesta i-ar fi primit sâmbătă seara. Descinderi au mai avut loc şi la sediul Primăriei Capitalei, dar şi la mai multe adrese din judeţele Bacău şi Ilfov.

Sorin Oprescu, reţinut. Audieri-maraton

Între timp, audierile la DNA au continuat. Mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei au fost chemaţi pentru a da declaraţii în dosar. Printre ei şi fostul şofer al primarului general, Cristi Stanca, care de altfel a şi fost reţinut pentru 24 de ore. Avocatul acestuia a spus că singura acuzaţie formulată de procurori este aceea că el căra mita de la oamenii de afaceri la casa primarului. 

La rândul lui, apărătorul primarului general, Alexandru Chiciu, a declarat că a fost mandatat de Sorin Oprescu să precizeze că nu a cerut niciodată bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând şi că acuzaţiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate. 

„La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe «deducţii» ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie”, spunea ieri avocatul Chiciu.

În acelaşi dosar a mai fost reţinută şi şefa Palatului Mogoşoaia, Ruxandra Petroi Avasiloae, şi adjunctul ei, Florin Şupeală.

Dependenţa de venituri mari este ca dependenţa de jocurile de noroc, iar dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani este mai mare decât conştientizarea consecinţelor. Mihai Copăceanu, psiholog

Se pregăteau tunuri de milioane de euro

Edilul Sorin Oprescu pregătea alături de unul dintre directorii din Primărie contracte cu dedicaţie pe infarastructură care ar fi prejudiciat bugetul cu milioane de euro. Surse apropiate anchetei spun că prin reţinerea primarului general aceste fapte au fost stopate.

Mita de la Primăria Capitalei

Implicarea lui Sorin Oprescu în circuitul şpăgilor ar fi început în 2013 după ce unul dintre directorii din primărie ar fi fost avertizat că va fi concediat pentru că asupra lui există multe suspiciuni de corupţie. 

Atunci, primarului general i s-a oferit o parte din banii primiţi de directorul mustrat, iar acesta a uitat de acuzaţiile care I se aduceau subordonatului său. Un an mai târziu a fost arestat Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, care a fost reţinut în iunie 2014, fiind acuzat de luare de mită, fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. 

La doar un an distanţă, în plasa procurorilor au mai căzut doi funcţionari corupţi: Cosmin Metescu, funcţionar în cadrul Serviciul Urbanism al Primăriei Municipiului Bucureşti, după ce a primit mită 40.000 de euro, şi Solomon Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu arestat pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită de 25.000 de euro.

Averea declarată a lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu, primar al Capitalei din iunie 2008, deţine, potrivit declaraţiei sale de avere, două terenuri intravilane, unul în comuna ilfoveană Ciolpani şi unul în staţiunea Predeal, o vilă şi un apartament. Mai exact, edilul precizează că are un teren intravilan în comuna Ciolpani, judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de 1.000 de metri pătraţi, dar şi un teren intravilan în staţiunea montană Predeal, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi. 

De asemenea, în Ciolpani, Oprescu deţine şi o casă de locuit de 480 de metri pătraţi. În plus, edilul are şi în Capitală un apartament de 172 de metri pătraţi. De asemenea, Sorin Oprescu menţionează că deţine obiecte de artă de 57.000 de euro, obiecte de cult de 9.000 de euro, şi bijuterii, ceasuri şi aparate electronice în valoare de 25.000 de euro. În conturi, acesta are 156.671 de lei şi 32.800 de dolari. 

În declaraţia sa de avere, primarul menţionează şi două contracte de concesiune, unul în valoare de 8.000 de lei, iar altul în valoare de 597.400 de lei şi 20.500 de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite