Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Avocat: Primarul a contestat măsura şi are încredere în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Oprescu, arestat. Primarul Capitalei, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, duminică noapte, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Apărătorul edilului a confirmat că decizia magistraţilor a fost contestată la scurt timp după pronunţarea acesteia.oprescu

Sorin Oprescu a fost arestat, duminică noapte, după ce a fost prins în timp ce lua mită 25.000 de euro. Ordonanţa de reţinere a primarului urma să expire la ora 00.30, mandatul de arestare preventivă fiind emis cu câteva minute înainte de miezul nopţii.

Sorin Oprescu, arestat. Primarul a contestat decizia

Oprescu a contestat, duminică noapte, măsura de arestare preventivă şi are încredere în justiţie, a declarat, duminică noapte, avocatul primarului de Bucureşti, Viorel Mocanu. Potrivit acestuia, edilul a dat declaraţii ample în instanţă, deşi este nedormit de peste 40 de ore.

Avocatul Mocanu a declarat, imediat după emiterea mandatului de arestare pe numele primarului Capitalei, că acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro, aşa cum susţin procurorii DNA, şi nici nu a cerut-o: „Am văzut că se discută că ar fi primit mită un milion de euro. Sunt doar susţineri nereale ale denunţătorului. Domnul Oprescu a dat declaraţie amplă în fata judedcătorului deşi este nedormit de peste 40 de ore", a spus apărătorul lui Oprescu, citat de Mediafax, precizând că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant.

În acest dosar au mai fost reţinuţi Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brâncoveneşti", Ruxandra Petroi Avasiloae, adjunctul acesteia, Florin Şupeală, şi directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu. Audierile la DNA continuă în acest dosar.

Sorin Oprescu, arestat. A fost turnat de colaboratori

Edilul a fost „turnat” de mai multe persoane, atât colaboratori, cât şi oameni de afaceri care nu au mai suportat să cotizeze parte bună din profitul pe care îl realizau către primar şi reţeaua din care acesta făcea parte.

Mai exact, procurorii susţin că, la nivelul Primăriei Capitalei, fusese înfiinţat un sistem din care făceau parte mai mulţi angajaţi, printre care şi edilul Sorin Oprescu, prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului general trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, factorilor de decizie din primărie. Iar banii care ajungeau la funcţionarii din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti nu erau puţini. 

Mai exact, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă angajaţilor din reţeaua lui Sorin Oprescu. Acesta din urmă avea partea lui: 10 la sută din valoarea contractului, potrivit DNA. 

Sorin Oprescu, arestat. Primarul a primit mită de un milion de euro de la un denunţător

De altfel, unul dintre denunţători le-a mărturisit anchetatorilor că în ultimii doi ani i-ar fi dat primarului general circa un milion de euro mită, cu ocazia fiecărei întâlniri acesta înmânându-i lui Oprescu sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro.

„În total, în perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, după aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasa de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o altă parte provenea de la un contract menţionat încheiat de aceeaşi instituţie cu o societate comercială”, se arată în referatul procurorilor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite