Sorin Oprescu, dat în urmărire generală după ce a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni de închisoare. Sentinţa, dublată faţă de decizia primei instanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni de închisoare, fiind acuzat de luare de mită şi grup infracţional organizat.

UPDATE Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală. 

UPDATE Poliţiştii au mers vineri acasă la Sorin Oprescu, dar nu l-au găsit. Fostul primar general al Capitalei este căutat acum la toate adresele cunoscute.

Acesta are la dispoziţie 24 de ore pentru a se preda. Dacă nu va fi găsit, fostul primar va fi dat în urmărire.

Ştirea iniţială:

Judecătorii au ţinut cont de mai multe cape de acuzare, adică constituire de grup infracţional organizat, luare de mită.

„În temeiul art.367, alin.1, alin.2 şi alin.3, Cod penal, condamnă pe inculpatul Oprescu Sorin-Mircea la pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată. În temeiul art.67, alin.2, Cod penal, aplică pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, pe durata de 5 ani. În temeiul art.65, alin.1, Cod penal, aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului aceloraşi drepturi, prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal”, arată prima parte a explicaţiei judecătorilor.

„În temeiul art.289, alin.1, Cod penal, cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 şi art.7, litera a din Legea nr.78/2000, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. În temeiul art.67, alin.1 şi alin.2, Cod penal, aplică pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, pe durata de 5 ani. În temeiul art.65, alin.1, Cod penal, aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului aceloraşi drepturi, prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal. În temeiul art.297, alin.1, Cod penal, cu aplicarea art.13/2 din Legea nr.78/2000, art.75, alin.2, litera b, Cod penal, raportat la art.76, alin.1, Cod penal şi art.79, alin.3, Cod penal, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În temeiul art.67, alin.1 şi alin.2, Cod penal, aplică pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal, pe durata de 5 ani.

În temeiul art.65, alin.1, Cod penal, aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului aceloraşi drepturi, prevăzute de art.66, alin.1, literele a, b şi k, Cod penal.

În temeiul art.49, alin.1, litera a din Legea nr.129/2019, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor”, mai arată sursa citată.

Concluzia judecătorilor a fost pedeapsa de 10 ani şi 8 luni: „În temeiul art.38, alin.1, Cod penal, raportat la art.39, alin.1, litera b, Cod penal, contopeşte pedepsele de 6 ani şi 6 luni închisoare, de 6 ani închisoare, de 3 ani închisoare şi de 3 ani şi 6 luni închisoare, astfel că aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani şi 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani şi 8 luni închisoare”, mai arată judecătorii

Procesul a început la finalul lui 2015. Prima decizie a venit în 2019, Oprescu fiind condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare. Procurorii şi apărarea au făcut apel la decizia instanţei, apelul a fost admis şi Curtea de Apel şi-a anunţat azi decizia.

Judecătorii au dispus confiscarea a 102.400 de lei, 9.500 de euro, au pus un sechestru asigurator pe un imobil din Capitală, dar şi unul din Ciolpani, judeţul Ilfov. Nu în ultimul rând, a dispus măsura confiscării extinse a 695.871 de lei. 

Au mai fost condamnaţi Popa Cornel la 11 ani şi 6 luni, Cristian Stanca la 7 ani şi 2 luni, iar Mircea Constantinescu la 6 ani şi 10 luni, în timp ce Ruxandra Petroi a luat doi ani cu suspendare.

Printre condamnaţi mai sunt şi Florin Supeală (7 ani), Romeo Albu (6 ani), Ion Niţă (7 ani şi 10 luni) şi Claudiu Bengalici (6 ani şi 6 luni).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite