UPDATE Sorin Oprescu rămâne în arest. Avocatul Poporului: „Sorin Oprescu trebuie internat, regimul din Arestul Central nu este unul adecvat!”

UPDATE Sorin Oprescu rămâne în arest. Avocatul Poporului: „Sorin Oprescu trebuie internat, regimul din Arestul Central nu este unul adecvat!”

Sorin Oprescu află vineri dacă va fi eliberat din arest / FOTO Mediafax

Tribunalul Bucureşti a decis vineri ca Sorin Oprescu să rămână după gratii în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro. Edilul suspendat a cerut asta încă de joi, să-i fie schimbată măsura preventivă însă instanţa a rămas în pronunţare şi a anunţat că va da astăzi o decizie. Oprescu se află în arest preventiv de aproape trei săptămâni.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Profesorul Leonida Gherasim, de la Universitar de Urgenţă, a venit, vineri seară, la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru a-l consulta pe Sorin Oprescu pentru probleme cardiace, în urma unei solicitări făcute de primarul suspendat al Capitalei, prin avocaţii acestuia.
 
„Am la mine un stetoscop şi apartul de tensiune, dar nu sunt echipamentele necesare şi suficiente”, a declarat medicul Leonida Gherasim, la intrarea în Arestul Central al Capitalei, relatează Mediafax.
 
Doctorul a precizat că pe baza documentaţiei medicale pe care o va vedea şi în urma consultului. Profesorul Leonida Gherasim a mai precizat că ştie parţial istoricul medical al edilului suspendat al Capitalei. „Orice consult medical se termină cu o recomandare”, a conchis Leonida Gherasim.
 
UPDATE „Am avut acces la fişa medicală a domnului Oprescu, ea a fost întocmită în cabinetul de acolo. Am ajuns la concluzia din punct de vedere medical că este vorba de o persoană cu o patologie încărcată, care este susceptibilă de boală cardiovasculară. El trebuia deferit unei secţii de cardiologie, unde să existe electrocardiogramă”, a declarat un medic din cadrul echipei care a făcut controlul în Arestul Central. 
 
Regimul alimentar din arest nu este adecvat 
 
„În urma examenului cardiologic de la Spitalul Sfântul Ioan au existat nişte recomandări. Una din ele a fost că era nevoie de un test de efort”, a completat doctoriţa. „Consultul s-a făcut în prezenţa escortei şi asta îi încarcă drepturile, iar regimul din arest nu este corespunzător cu cel recomandat, având în vedere problemele sale de sănătate”, a declarat un alt medic. 
 
„Acele vizite pe care le fac în arestul preventiv medicii se consemnează în registru. Legea prevede că instituţiile vizate sunt obligate să ţină cont de aceste recomandări formulate de noi”, a explicat Victor Ciorbea. 
 
Astfel, Sorin Oprescu ar putea fi vizitat vineri de medici în Arestul Central. 
 
UPDATE Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, ca Sorin Oprescu să rămână în arest preventiv, respingând cererea primarului suspendat al Capitalei să fie cercetat sub control judiciar sau în arest la domiciliu.
 
Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu, măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violenţă.
 
La Arestul Central al Poliţiei Capitalei au fost ieri şi doi reprezentanţi ai Avocatului Poporului, însoţiţi un medic şi un reprezentant al unei organizaţii non-guvernamentale, potrivit Mediafax. Aceştia au stat de vorbă cu Sorin Oprescu şi cu conducerea Arestului Central, pentru a verifica dacă au fost respectate dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii în cazul primarului suspendat al Capitalei.
 
"Se va discuta cu domnul Oprescu să vedem care este situaţia şi se va face o primă apreciere şi de către medicul care va face parte din componenţa acestei echipe. De asemenea, se va discuta cu conducerea arestului prevenit şi se vor face, fără îndoială, şi verificări în cadrul arestului preventiv", a spus Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, joi.
 
Primarul suspendat al Capitalei, care suferă de diabet, a fost dus, luni 21 septembrie, din Arestul Central al Poliţiei Capitalei, unde este încarcerat din 6 septembrie, la Spitalul "Sfântul Ioan", pentru că acuza dureri în piept, suspectându-se un infarct. El a fost supus unor investigaţii medicale, eliminându-se suspiciunea, apoi a fost readus în Arestul Capitalei
.
Avocaţii lui Sorin Oprescu au solicitat, marţi, comisiei de la Arestul Central al Poliţiei Capitalei să îi permită lui Sorin Oprescu să fie consultat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, de trei dintre medicii săi curanţi, printre care profesor dr. Dragoş Vinereanu şi profesor dr. Leonida Gherasim, pentru probleme cardiace care s-au amplificat în ultima perioadă.
 
Viorel Mocanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că cererea a fost formulată din cauză că durerile pe care le-a avut Sorin Oprescu atunci când a fost dus din arest la Spitalul "Sfântul Ioan" persistă, iar familia acestuia şi apărarea doresc şi opinia altor medici cu privire la diagnostic. Potrivit avocatului, din investigaţiile care i-au fost făcute în 21 septembrie, la spital, se pare că Sorin Oprescu ar fi făcut un "pseudo-infarct", iar starea medicală ar indica un posibil infarct.
 
Miercuri, avocatul Viorel Mocanu a declarat că cererea a fost aprobată în regim de urgenţă, dar deşi Sorin Oprescu şi apărarea ar fi dorit să se aprobe un transfer la Spitalul Universitar de Urgenţă, sunt mulţumiţi de avizarea solicitării şi încrezători în serviciile medicale din Spitalul Militar.
 
Ulterior, Poliţia Capitalei a anunţat că Sorin Oprescu va fi consultat în cabinetul medical din Arestul Central, de medicul specialist pe care primarul suspendat al Capitalei îl doreşte, iar acesta va decide asupra tratamentului.
 
Avocatul Viorel Mocanu a spus că joi dimineaţă a primit informaţia potrivit căreia medicii curanţi ai lui Sorin Oprescu, menţionaţi în cererea apărării de a-l supune unor investigaţii pentru probleme cardiace, au arătat că ei nu se vor prezenta la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru controlul medical.
 
Potrivit avocatului, medicii au spus că ei nu pot să vină "în vizită de curtoazie" la Arestul Central. Mocanu a precizat că, în opinia sa, probabil că medicii ar dori ca Sorin Oprescu să fie dus la un spital sau la un cabinet al acestora, unde există aparatura necesară pentru investigaţii medicale de specialiate.
 
Viorel Mocanu a mai spus că spitalul unde lucrează cei doi medici curanţi ai lui Oprescu ar fi răspuns joi dimineaţă unei adrese transmise de şeful Arestului Central al Poliţiei Capitalei, prin care solicita prezenţa acestora la unitatea de arest, iar atunci când el i-a sunat pe cardiologi să-i întrebe când vor să îi ducă la Oprescu, aceştia i-ar fi spus că şi apărarea îşi bate joc de ei.
 
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.
Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările