Sorin Blejnar: "Am fost citat la DNA pentru săptămâna viitoare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar a fost citat astăzi să se prezinte săptămâna viitoare la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care a fost arestat şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă.

''Au fost la mine doi poliţişti de la Poliţia Judiciară a DNA, care mi-au prezentat o citaţie pentru săptămâna viitoare. Nu s-a făcut nicio percheziţie. Mă voi prezenta la DNA la data şi ora care mi-au fost transmise. Nu am nicio emoţie", a precizat Blejnar pentru adevarul.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că, din indiciile obţinute, fostul consilier al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Blejnar şi a lui Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupţie arată - în referatul cu propunere a de arestare a lui Viorel Comăniţă şi Florin Secăreanu şi a altor 15 persoane - că Alexandru Codruţ Marta a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeş.

Potrivit procurorilor DNA, Nemeş i-a cerut lui Marta ca Blejnar să mai stea "măcar o lună, două, fiind şi cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt şi altele noi", pentru că bănuia că "nu îi este chiar indiferent ce se întâmplă în jurul lui".

Menţinerea în funcţie a lui Blejnar, arată procurorii, era esenţială pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi "să demareze mecanisme evazioniste suplimentare", sens în care Marta şi-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât şi pentru a acţiona în sensul numirii unei alte persoane obediente, "iar dacă tot vrea neapărat să plece, să pună pe cine trebuie", conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar, evident în sensul grupării infracţionale, era Sorin Florea - comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

Procurorii susţin în referat că Marta îşi punea bazele menţinerii în funcţie a lui Blejnar şi Comăniţă pe relaţiile deţinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental. "Astfel, indicii obţinute relevă că Alexandru Codruţ Marta se bazează pentru a asigura menţinerea în funcţie (până la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Radu Nemeş la 1 martie) a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment", se arată în documentul citat.

Procurorii mai arată că, la 5 martie, Codruţ Marta s-a întâlnit, în jurul orei 10.10, cu Viorel Comăniţă, iar apoi a discutat mai bine de o oră la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai notează că, în 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o întâlnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmiţându-i: "Vin şi cu răspunsurile, cred că până atunci cu aşa...".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite