STENOGRAME Sorin Alexandrescu, arestat. Cum îl implora şeful Digi pe omologul de la Antene să nu-l şantajeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Alexandrescu află vineri dacă va sta după gratii în următoarele 29 de zile Foto Pagina de Media
Sorin Alexandrescu află vineri dacă va sta după gratii în următoarele 29 de zile Foto Pagina de Media

Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost arestat pentru 29 de zile. Alexandrescu este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, societate care deţine şi grupul de televiziuni Digi. Decizia nu este definitivă, însă până la judecarea recursului acesta va sta în arestul Poliţiei Capitalei.

UPDATE Pe site-ul digi24.ro apare poziţia RCS-RDS care precizează că scopul şantajului făcut de Sorin Alexandrescu ar fi fost de a forţa compania RCS&RDS să semneze un contrat de retransmisie  prin satelit a canalelor Antena TV Group, în condiţiile impuse de aceasta, pentru o sumă de peste 30 milioane de euro. Postul de ştiri Digi24 HD este parte a grupului de firme RCS&RDS.

„Acest şantaj este o continuare a unei campanii mediatice negative exercitate de Antena TV Grup împotriva companiei noastre în ultimii ani, în încercarea de a ne forţa să plătim sume exorbitante pentru difuzarea canalelor sale”, precizează aceeaşi sursă.

În privinţa contractului dintre compania de cablu şi BODU SRL, firma deţinută de Dumitru Dragomir, aceştia menţionează că „este vorba de un contract de asociere în participaţiune pentru construcţia, amenajarea şi exploatarea unui complex de clădiri, cu o capacitate totală de peste 3.000 de locuri, destinate organizării de evenimente, care nu are nicio legătură cu LPF şi difuzarea meciurilor de fotbal”.

„Menţionăm că drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal, au fost adjudecate de RCS&RDS împreună cu Antena 1, printr-o licitaţie publică desfăşurată cu 16 luni înainte de încheirea acestui contract, iar suma oferită în licitaţie a fost cu mai bine de cinci ori mai mare decât în contractul anterior”, precizează aceştia.

UPDATE Sorin Alexandrescu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Apărătorii săi au făcut recurs pe loc, acesta urmând să se judece, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare la Tribunalul Bucureşti.

UPDATE Potrivit procurorilor, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns, în mod repetat, pe administratorul companiei de cablu RCS&RDS, ameninţându-l că va comanda o anchetă jurnalistică în care se va arăta că a dat mită 3,5 milioane de euro pentru a obţine drepturile de transmise a unor meciuri.

În acest fel, directorul Antenei voia să-l determine pe Ioan Bendei să semneze în numele companiei un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând trustului, în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce ar fi implicat încasarea unui preţ de 0,6 euro/lunar/abonat

În urma plângerii depuse de Bendei la DNA, au fost emise autorizaţii de interceptare şi înregistrare a convorbirilor telefonice purtate între persoanele implicate în şantaj. 

Potrivit referatului aflat pe masa judecătorilor care urmează să decidă dacă Alexandrescu va sta după gratii în următoarele 29 de zile, una dintre interceptări arată cum Ioan Bendei (foto dreapta) se roagă de Sorin Alexandrescu să-l lase în pace: „Aveţi un pic de suflet, puneţi-vă în situaţia mea! Am doi copii, domn'e! Am doi copii!”

foto mic

Prezentăm mai jos fragmente din convorbirile celor doi:

Administratorul Ioan Bendei: Domnu’ Sorin, dacă sunteţi om şi aveţi, cât de cât pe Dumnezeu deasupra, persoana mea, eu v-aş ruga, să mă lăsaţi în pace! Ce aveţi cu firma, cu astea, asta este rugămintea! Eu, acuma, sunt într-o situaţie neplăcută! Mi-am şi luat un bilet să plec în concediu. Sunt..., sunt, ştiţi cum sunt?

------

Administratorul Ioan Bendei: Deci, rugămintea mea este: dacă, n-aveţi treabă cu mine, cu familia mea! (…) Vă daţi seama? Să fie eu luat şi ă, ă, blamat că dau mită, şpagă... Vă daţi seama în ce situaţie sunt? Toată cariera mea, tot munca mea de-o viaţă să fie ştirbită

Sorin Alexandrescu: Staţi aşa! Staţi o clipă să citesc şi eu ce scrie aici! Păi, domn’e, ce scriu oamenii ăştia aicea cred că sunt nişte fapte foarte grave! Sunt foarte, foarte grave treaba asta ! Aţi dat trei milioane cinci sute de mii de euro, cel puţin, aşa arată aicea, unei companii deţinută de(…)! O companie care a funcţionat din 2009 cu credite de opt milioane de euro şi cu pierderi în fiecare an de peste ... ă, trei sute, cinci sute de mii de euro, pierderi în fiecare an! Eu cred că e o treabă care... cel puţin asta văd eu! Şi eu...

De asemenea, în referat este prezentată şi o discuţie telefonică pe care Sorin Alexandrescu o are cu o femeie.

„Inculpatul poartă o discuţie telefonică cu o persoană de gen feminin, căreia îi comunică «omul care a primit primu’ plicul … e într-o oră aicea». Aceasta îi atrage atenţia să aibă grijă: «Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia»”, precizează procurorii în comunicat.

Potrivit referatului, la câteva zile distanţă, Alexandrescu i-a făcut o nouă vizită lui Ioan Bendei după care a sunat-o, din nou, pe femeia cu care discutase anterior pentru a-i povesti ce a vorbit cu acesta.

Referatul DNA în cazul Sorin Alexandrescu: Directorul Antenei 1

UPDATE Şedinţa în care se discută cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Sorin Alexandrescu a început. Magistraţii îl vor audia şi pe directorul Antena TV Group.

În referatul prin care anchetatorii cer arestarea şefului de la Antene aceştia arată că Ioan Bendei a fost ameninţat de Alexandrescu că va distruge compania pe care o conduce şi viaţa publică. Procurorii spun că au şi stenograme ale unor discuţii telefonice dintre cei doi din care reiese clar şantajul.

UPDATE Dan Voiculescu a criticat, pe blogul său, acţiunea procurorilor DNA. Voiculescu consideră că lui Sorin Alexandrescu i s-au încălcat drepturile cetăţeneşti pentru că ”a fost ridicat de pe stradă fără să fi fost citat”, “nu i s-a prezentat nici o probă” şi pentru că anchetarea sa nu ar fi de “competenţa” DNA.

UPDATE Directorul Antena TV Group a fost dus la Judecătoria Sectorului 1. Procesul va începe în scurt timp, potrivit reprezentanţilor Judecătoriei. Şedinţa va fi secretă. 

UPDATE Referatul prin care procurorii cer arestarea lui Alexandrescu a ajuns la Judecătoria Sectorului 1. Magistraţii urmează să decidă ora la care vor lua în discuţie cererea procurorilor anticorupţie.

Directorul Antenelor l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze un contract în condiţii impuse de el. 

Ioan Bendei, care este şi denunţător în dosar, ar fi fost şantajat că dacă nu semnează contractul vor fi publicate în presă acte compromiţătoare despre el.

Conform rezoluţiei de începere a urmăririi penale, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group, a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză”.

Concret, Sorin Alexandrescu i-ar fi ameninţat pe reprezentanţii RCS-RDS că va da publicităţii un contract de asociere între RCS-RDS şi o firmă a preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, Bodu SRL, Potrivit anchetatorilor, consorţiul RCS&RDS ar fi virat 1,7 milioane de euro în conturile acestei firme pentru a-şi face publicitate, iar Dragomir a cedat cu uşurinţă drepturile de televizare ale meciurilor din Liga 1 către RCS&RDS, şeful Ligii fiind acuzat de conflict de interese.

Antena 1 a confirmat, într-un comunicat, că audierea lui Sorin Alexandrescu a fost făcută la solicitarea unui om din compania RCS.

“Audierea domnului Alexandrescu creează, însă, suspiciuni importante asupra legitimităţii şi obiectivităţii acestui demers, în condiţiile în care a avut loc la iniţiativa unui reprezentant al companiei RCS-RDS cu care Antena Group are deja o serie de litigii civile şi comerciale”, spune Antena 1 într-un comunicat postat pe site-ul televiziunii. “Concret, în prezent, există 11 litigii în instanţă între Antena Group şi RCS&RDS, în cadrul cărora apar inclusiv solicitări de intrare în insolvenţă a distribuitorului de cablu”, arată comunicatul dat publicităţii de conducerea Antenelor.

La rândul lui, grupul RCS-RDS a anunţat că astăzi va da un comunicat de presă cu privire la dosarul în care este cercetat Sorin Alexandrescu. 

În dosar a fost audiat joi după-amiază şi Dumitru Dragomir. 

La ieşirea de la audieri acesta a declarat că  „lupta este între doi elefanţi. Eu calc în urma elefanţilor şi pot să-mi rup glezna nevinovat. Este treaba lor, şantajul lor. Eu nu am greşit cu nimic, nu am încălcat legile cu nimic". 

Dragomir a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declaraţie, nu ştiu acum dacă este o plângere sau declaraţie. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Mai ales că toate discuţiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei. Pe scurt, am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.), să vorbesc cu un director, sau eu să mă duc la el, de la RCS - RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, şi că le-a scos nişte TV-uri de pe grilă şi că erau ei în mare scandal. Mi-a spus că vine a doua zi pe la mine, pe la Ligă, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, şi cerea să răspund la nişte întrebări, aşa, nu ştiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS - RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînţeles că m-am simţit şantajat, oricine se simte, mi-a dat şi telefon. În orice caz, nu vreau să fac rău cuiva, dar ei faţă de mine au greşit, nu m-am simţit bine...", a afirmat şeful LPF.

Dumitru Dragomir a adăugat că nu a mers la "acel director" despre care îi vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, băi, de-aci cu vaca. Ce treabă am eu cu Bendei?»", a spus el, făcând referire la un reprezentant al RCS - RDS.

Sorin Alexandrescu a fost ridicat joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de acasă. El a fost dus la audieri şi după mai multe ore procurorii au decis reţinerea sa pentru 24 de ore. Astăzi, directorul Antenelor va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Cine este Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS care ar fi fost şantajat de Alexandrescu

Ioan Bendei este un un apropiat al patronului RCS&RDS, Zoltan Teszari, şi este şi unul dintre oamenii cheie din echipa de top management a RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii TV şi internet fix din România. 

Din 1996 este membru executiv al boardului firmei RCD&RDS, fiind implicat în industria de cablu TV din România din 1992, la companiile TVS Holding Braşov şi Eurocable Oradea. 

Până în 1992, Bendei a fost tehnician la uzina Roman Braşov, la acea dată cel mai important producător de camioane din România. 

Numele lui Ioan Bendei apare în licitaţiile la care RCS&RDS a participat pentru cumpărarea drepturilor de transmisie a meciurilor din Liga I la fotbal şi în mai multe conflicte de lucru. 

De asemenea, o mică informaţie despre Bendei a fost oferită şi de către realizatorul TV Radu Moraru, atunci când s-a mutat de la B1 TV la 10 TV, televiziune deţinută de patronul RCS&RDS: „Pe Ioan Bendei îl cunosc de la Braşov, pe vremea când era taximetrist”. 


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Alexandrescu, directorul  Antena TV Group, reţinut pentru şantaj. Dumitru Dragomir audiat în dosar: „Lupta e între doi elefanţi“

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru şantaj. El este acuzat că l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze un contract în condiţii impuse de el. Administratorul, care este şi denunţător în dosar, ar fi fost şantajat că dacă nu semnează contractul vor fi publicate în presă acte compromiţătoare despre el.

Scandalul de şapte milioane de euro între RCS-RDS şi Antena Group. Peste un milion de telespectatori ar fi afectaţi

Scandalul dintre compania RCS-RDS şi Antena Group s-a declanşat anul trecut, în aprilie, atunci când distribuitorul de televiziune prin cablu a anunţat că nu va mai transmite posturile Antena 1 şi Antena 3 pe platforma  Digi TV. Motivul a fost suma de şapte milioane de euro pe an cerută de Antena Group de la firma RCS-RDS. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite