SONDAJ Un sfert dintre români cred că vina pentru violul din Vaslui este împărţită între autori şi victimă. Cum explică specialiştii astfel de mentalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi respondenţi ai sondajului au afirmat că autorii violului poartă întreaga responsabilitate a faptei
Cei mai mulţi respondenţi ai sondajului au afirmat că autorii violului poartă întreaga responsabilitate a faptei

Un sondaj de opinie INSCOP realizat la comanda „Adevărul“ arată că cei mai mulţi dintre români cred, în continuare, că cei şapte tineri acuzaţi de violul de la Vaslui poartă întreaga vină pentru faptă, însă un sfert dintre respondeţi susţin că victima are partea ei de vinovăţie.

65,6% din români consideră că vina pentru cazul de viol petrecut la Vaslui în noiembrie 2014 aparţine în exclusivitate celor şapte tineri, între timp şi condamnaţi în primă instanţă. Un sfert dintre români însă (24,5%) spun că vina aparţine într-adevăr agresorilor, dar susţin că şi victima are partea ei de vinovăţie.

Specialiştii au fost surprinşi de numărul mare de români care au declarat că responsabilitatea pentru cazul de viol din Vaslui aparţine în egală măsură abuzatorilor şi victimei şi susţin că persoanele care au această părere sunt „pline de prejudecăţi”.

„Procentul este mare, înseamnă că oamenii care au răspuns aşa au înţeles greşit statutul unei victime. În România există percepţia că victima are o parte din vină, că i-a ademenit pe agresori, este o lipsă crasă de cultură. Concret, ei nu ştiu ce înseamnă un abuz. Ne asemănăm din acest punct de vedere cu ţările nedezvoltate, suntem mult în urma occidentalilor, unde inclusiv o atingere cu caracter sexual este pedepsită aspru”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu.

Acesta susţine că victima unui viol, indiferent de caracterul său, nu poate fi pusă la zid. „Românii care au răspuns în acest fel demonstrează încă o dată că sunt plini de prejudecăţi”, a completat Copăceanu.

„Responsabilitatea este strict a făptaşului”

La rândul său, profesorul Daniel David, cadru universitar la Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj, speculează cu privire la profilul celor care au optat pentru un asemenea răspuns. „Eu cred că ei reprezintă partea tradiţională, acei oameni care consideră că un astfel de abuz a destabilizat comunitatea şi care refuză să vadă adevărul. De fapt, nu îi interesează să afle adevărul”, a explicat psihologul.

Potrivit acestuia, în anumite zone din România, în special în mediul rural, e bine împământenită ideea că victima a provocat abuzatorul prin modul în care s-a purtat cu acesta sau prin felul în care s-a îmbrăcat. „Responsabilitatea este strict a făptaşului”, a explicat Daniel David.

„Faptul că un sfert din populaţie consideră că victima a avut o contribuţie la producerea violului reflectă o mentalitate destul de răspândită şi anume că victimele sunt cele care provoacă, lucru complet fals. Indiferent de moralitatea victimei, un act împotriva voinţei cuiva este un act criminal, e o infracţiune foarte gravă. În cazul de la Vaslui mulţi au încercat să justifice fapta acelor tineri, inclusiv avocaţii, care au spus că fata respectivă nu era tocmai o sfântă”, a declarat şi Mircea Kivu, sociolog.

Pedepse prea blânde pentru violatori

Sondajul a mai relevat că foarte puţini români cred că tânăra poartă întreaga responsabilitate a violului. Astfel, 2,2% din respondenţi consideră că vina aparţine numai victimei, dar procentul este aproape nesemnificativ. În schimb, mediatizarea cazului, nu numai în presă, dar şi în mediile de socializare are o notorietate de 95,4%. „Cel mai bine este să fii discret în asemenea situaţii.

Orice victimă care trece printr-un viol ajunge să creadă că ea a fost cea care i-a provocat pe agresori. Totuşi, în acest circ mediatic, a existat şi o parte bună. Aceea că o ţară întreagă a fost siderată de modul în care aceşti şapte violatori au încercat să scape”, a explicat Mugur Ciumăgeanu.

sondaj viol adevarul

În ceea ce priveşte pedepsele pentru viol, 81,5% din români cred că acestea sunt prea blânde şi ar trebui mărite. 12,1% afirmă că pedepele care se dau sunt în general corecte, iar 1,5% din români consideră că sunt prea aspre.

„În general, oamenii au impresia că mărind pedepsele, descurajezi anumite infracţiuni, dar s-a dovedit prin studii ştiinţifice că nu este deloc aşa. Cei care comit infracţiuni o fac pentru că speră să nu fie prinşi. Nu asta e soluţia pentru a reduce criminalitatea, ci o justiţie mai rapidă, mai eficientă”, este de părere Mircea Kivu.

Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România”, realizat în perioada 10-15 septembrie 2015, a fost făcut de INSCOP Research la comanda ”Adevărul”. Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Victimele, într-o situaţie complicată

Disputele cele mai aprinse pe marginea acestui caz au apărut după ce violatorii au fost apăraţi chiar de comunitatea din care proveneau. Pe parcursul verii s-a şi dezbătut în media faptul că o parte a comunităţii din care proveneau atât victima cât şi agresorii considera că aceasta avusese o contribuţie importantă la producerea violului. În acest context, studiul arată că o imagine similară apare la aproape un sfert din populaţia României, indicând o mentalitate care complică situaţia victimelor unor asemenea fapte.

Violată până la leşin

Violul care a îngrozit o ţară întreagă s-a petrecut în luna noiembrie, când eleva se întorcea de la şcoală. Ea s-a urcat în maşină cu doi cunoscuţi care i-au propus să o conducă acasă. Aceştia însă au dus-o pe un câmp unde, după ce au mai chemat alţi cinci amici, au violat-o timp de câteva ore, până la leşin.

După ce au fost prinşi de poliţişti, iniţial, violatorii au fost arestaţi. Ulterior, aceştia au fost plasaţi sub control judiciar. Odată lăsaţi în libertate, cei şapte tineri au sfidat opinia publică, unii dintre ei arătându-se ”mândri” de ceea ce au făcut.

sondaj viol adevarul
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite