SONDAJ Românii apreciază activitatea anticorupţie derulată de Laura Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Livia Stanciu susţine că se urmăreşte decredibilizarea ei ca persoană FOTO Adevărul
Livia Stanciu susţine că se urmăreşte decredibilizarea ei ca persoană FOTO Adevărul

Un sondaj realizat de RomâniaTV.net arată că atât şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie cât şi preşedintele Curţii Supreme se bucură de o susţinere uriaşă în lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei.

Potrivit sursei citate, din cei peste 1.400 de cititori care au răspuns la sondaj, 53% au apreciat activitatea anticorupţie derulată de Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu ca fiind „foarte bună”. În acelaşi timp, 28% au apreciat activitatea celor două ca fiind „bună”.

De partea cealaltă, 11% au apreciat drept „foarte proastă” activitatea celor două, iar 8% „proastă”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

Astfel, reacţia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătoarea Livia Stanciu, nu a întârziat să apară.

„În primul rând sunt atacuri la adresa instituţiei şi se urmăreşte decrebilizarea mea ca persoană şi ca preşedinte al curţii supreme. Nu mă intimidează asemenea lucruri, dimpotrivă mă întăresc”, a spus Livia Stanciu, potrivit Mediafax. Ea a mai apreciat că „este inadmisibil ce se întâmplă, iar afirmaţiile făcut sunt de o gravitate extraordinară”.

Kovesi - sesizare la CNA şi la CSM

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi a declarat că va formula o sesizare la CSM şi la CNA cu privire la „afirmaţiile mincinoase, de o gravitate extremă”, care au vizat decredibilizarea sa şi a procurorilor din DNA.

Codruţa Kovesi a spus că a decis, vineri, să formuleze o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la "afirmaţiile mincinoase, de o gravitate extremă" formulate joi.

„În astfel de cazuri ne folosim de căile legale şi răspundem legal împotriva afirmaţiilor defăimătoare care se fac la adresa instituţiei sau la adresa procurorilor din cadrul ei, dar şi în cazul atacurilor la viaţa privată a magistraţilor. În aceeaşi măsură, mă gândesc să îi acţionez în instanţă pe cei care fac astfel de afirmaţii mincinoase doar cu scopul de a ştirbi autoritatea profesionala a colectivului de procurori. Vreau să vă spun că dincolo de încercările eşuate de a intimida activitatea procurorilor DNA , procurorii îşi vor continua activitatea cu aceeaşi imparţialitate şi profesionalism activitatea anticorupţie”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi, citată de Mediafax.

Verificări privind declaraţiile făcute de Bercea Mondial

Şeful CSM, Adrian Bordea, a fost cel care a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări privind declaraţiile făcute de Bercea Mondial, potrivit căruia 2 milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Laura Codruţa Koveşi şi la preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu.

Declaraţiile au fost făcute în timp ce Bercea Mondial era în duba cu care fusese adus de la Penitenciarul Colibaşi şi urma să fie dus în faţa procurorilor structurii centrale a DNA pentru a da declaraţii.

„Astăzi, 20 iunie 2014, în temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări privind apărarea independenţei justiţiei, în raport cu declaraţiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014, referitoare la doamna judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat de presă al CSM, citat de Mediafax.

Potrivit articolului 30, alineatul 1 al Legii 317/2004, „Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor”.

Fratele preşedintelui Băsescu, reţinut joi seară

Fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, a fost reţinut joi seară pentru 24 de ore de procurori, fiind acuzat că ar fi primit mită 250.000 de euro de la fiul interlopului Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, cu promisiunea de a obţine o pedeapsă mai uşoară pentru tatăl său. 

Acesta a fost condamnat definitiv la finele lunii mai la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat, şi opt luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Alături de fratele preşedintelui a fost reţinut şi intermediarul mitei, Marian Căpăţînă, care şi-ar fi luat restul de 350.000 de euro din mita de 600.000 de euro oferită de fiul lui Bercea, susţin procurorii DNA.

De altfel, în mai Mircea Băsescu a fost cel care i-a reclamat pe fiul şi ginerele lui Bercea Mondial la DNA pentru că l-ar fi şantajat cu 280.000 de euro, altfel vor dezvălui presei fapte compromiţătoare despre el, mai exact mita de 600.000 de euro. 

O primă noapte în arest

Ambii şi-au petrecut noaptea trecută în arestul Poliţiei Capitalei, iar vineri urmează să afle dacă îşi vor petrece următoarele 30 de zile după gratii, în funcţie de ce vor decide magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Mircea Băsescu, reţinut joi seară de procurorii DNA, nu a făcut nicio declaraţie în faţa anchetatorilor, invocând dreptul la tăcere, a precizat avocatul său, Nelu Taşcă, la ieşirea din sediul DNA.


„Mi-a spus că nu sunt reale acele înregistrări şi cred în nevinovăţia dânsului”, a precizat Nelu Taşcă, întrebat de jurnalişti ce a discutat cu Mircea Băsescu.

Firul afacerii Bercea-Căpăţînă-Băsescu

Potrivit DNA, din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că „există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului, precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate“.

„La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro intermediarului, în acelaşi scop“, se precizează în ordonanţa de reţinere.

Plângerea formulată de fiul lui Bercea Mondial, preluată de structura centrală a DNA

Pe 13 iunie, fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus prin intermediul avocatului său o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influenţă, de înşelăciune şi de inducerea în eroare a organelor judiciare. Acuzaţiile vin în contextul dosarului în care fiul lui Bercea Mondial este acuzat de şantaj.

Plângerea formulată de Florin Anghel a fost preluată de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la DNA Constanţa.

Fiul lui Bercea Mondial a fost audiat marţi şi miercuri la DNA, după ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor două înregistrări audio-video. Avocatul său, Pavel Abraham, arăta că înregistrările ar fi fost făcute în februarie 2012 sau 2013, acestea fiind „foarte compromiţătoare".

Fiul şi ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel şi Marius Constantin, cercetaţi într-un dosar de şantaj pentru că i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea unor informaţii compromităţoare despre acesta şi despre familia sa, au anunţat, de mai multe ori în ultima perioadă, că vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de înregistrări audio şi video în legătură cu acest caz. Dosarul de şantaj este instrumentat de procurorii DNA Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Mircea Băsescu, după apariţia stenogramelor: Nu am luat bani de la Bercea Mondial. Fratele meu este foarte supărat

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a precizat joi dimineaţă că nu a cerut şi nu a primit bani de la familia lui Bercea Mondial. Mai mult, acesta a precizat că imaginile şi stenogramele difuzate miercuri seara la un post de televiziune sunt scoase din context şi nu vor decât să-l atragă pe şeful statului într-un scandal mediatic.

Legături periculoase. Procurorii i-au pus cătuşe lui Mircea Băsescu şi vor cere arestarea pentru trafic de influenţă

Fratele preşedintelui României a fost reţinut de DNA în calitate de suspect. Acesta este acuzat că ar fi făcut trafic de influenţă pe sute de mii de euro pentru eliberarea lui Bercea Mondialul, un cunoscut cap al lumii interlope. „Între consolidarea justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei“, a declarat preşedintele Băsescu.

STENOGRAME Înregistrările potrivit cărora Mircea Băsescu ar fi primit bani pentru a interveni în favoarea lui Bercea Mondial, făcute publice

Miercuri seara, postul de televiziune Antena 3 a făcut publice înregistrări audio-video din care rezultă că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. De asemenea, joi dimineaţă, fratele preşedintelui a precizat că înregistrările difuzate sunt scoase din context şi nu se vrea decât atragerea preşedintelui într-un scandal mediatic.

Plângerea fiului lui Bercea Mondial împotriva lui Mircea Băsescu, preluată de DNA Central

Plângerea formulată de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, împotriva fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă şi înşelăciune, a fost preluată de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite