SONDAJ Două treimi dintre părinţi nu sunt de acord cu clasa pregătitoare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Picii de azi de la grădiniţă, şcolarii de la grupa pregătitoare
Picii de azi de la grădiniţă, şcolarii de la grupa pregătitoare

În perioada 21-27 februarie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a făcut un sondaj on-line în rândul personalului didactic şi al părinţilor, în privinţa clasei pregătitoare.

Rezultatele sondajului arată că 25,88% dintre părinţi sunt mulţumiţi de înfiinţarea clasei pregătitoare, iar 74,12% nu sunt de acord cu aceasta. Dintre cei care sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare, 65,15% consideră că sistemul de învăţământ nu este pregătit pentru a introduce această clasă începând cu anul şcolar 2012-2013.

"În privinţa profesorilor care au răspuns la acest sondaj, rezultatele sunt asemănătoare cu cele efectuate în rândul părinţilor, diferenţele fiind sub marja de eroare de 3%", se arată într-un comunicat de presă al FSLI.

Numărul persoanelor chestionate este de 1.863, dintre care aproximativ 74% consideră că cele trei condiţii minime necesare funcţionării optime a clasei pregătitoare (baza materială, respectiv bănci, scaune, grupuri sanitare, spaţiu suficient în sala de curs; existenţa programei şcolare; corpul profesoral special format) trebuie asigurate de către minister, iar 17% de către autorităţile locale şi 9% de către părinţi şi profesori.

"Fără aceste condiţii minime, principalele riscuri enumerate de către respondenţi sunt: copii suprasolicitaţi, nesupravegheaţi, surmenaţi, stresaţi şi obosiţi; dezechilibrul emoţional, şi nu numai, al copilului, la o vârstă atât de fragedă; copiii vor fi cobaii unui experiment nereuşit; premisele creşterii abandonului şi eşecului şcolar; randament şcolar scăzut; dezvoltarea fizică defectuoasă din cauza mobilierului şcolar", a precizat FSLI.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, au convenit, în urma analizării situaţiei înscrierii copiilor în şcoli, că ordinul emis deja de minister pentru stabilirea acestor proceduri nu trebuie modificat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, declara că părinţii vor avea dreptul de a-şi înscrie copiii la orice şcoală doresc şi fără o evaluare şcolară prealabilă, după un calendar clar stabilit, şi anume în şcolile apropiate locuinţei, până la 5 martie, sau la alte şcoli, în intervalul 5-20 martie.

În cazul în care numărul copiilor înscrişi depăşeşte capacitatea unităţii de învăţământ, variantele sunt ca Inspectoratul Şcolar să încerce să mărească numărul de locuri în clase, să fie aplicate criterii sociale (handicap, alţi fraţi în aceeaşi şcoală) sau criterii proprii ale şcolii avizate deja de către inspectoratele locale.

Curtea de Apel Bucureşti judecă, azi, cererile formulate de mai mulţi părinţi de anulare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I, care ar urma să înceapă pe 5 martie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite