SONDAJ Ce cred românii despre doborârea avionului Suhoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion Suhoi
Avion Suhoi

Peste o treime dintre români consideră că Turcia nu trebuia să doboare avionul de vânătoare al Rusiei, aflat în misiune deasupra Siriei, chiar dacă aparatul de zbor a intrat în spaţiul său aerian.

Aproape jumătate dintre români înclină să dea crezare variantei autorităţilor de la Ankara cu privire la doborârea de către turci, pe data de 24 noiembrie, a avionului de vânătoare al Rusiei care opera la granţia dintre Turcia şi Siria, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul  a fost realizat în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie 2015, pe un eşantion reprezentativ de 1.071 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.

Mai precis, 47,8% dintre respondenţi sunt de părere că avionul de tip Suhoi al Rusiei a încălcat spaţiul aerian al Turciei, această tendinţă fiind, foarte probabil, un efect al faptului că incidentul a fost, în fond, doar cel mai grav dintr-o serie mai lungă de prezenţe neautorizate ale unor aparate de zbor ruseşti atât în spaţiul aerian al Turciei, cât şi al altor state NATO.

Ca urmare, explicaţiile Ankarei au fost mai uşor credibile pentru un segment de populaţie deja obişnuit cu provocările lansate de Federaţia Rusă, notează INSCOP Research. 

Dintre cei chestionaţi, doar 19,2% nu cred că avionul de vânătoare rusesc a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

Ne temem de conflicte militare în zonă

Totodată, peste o treime dintre respondenţi (38%) consideră că Turcia nu trebuia să doboare aparatul de zbor al Rusiei, chiar dacă acesta a intrat în spaţiul său aerian, în timp ce 26,7% sunt de părere că Ankara a reacţionat corect. 

Aparent, distribuţia răspunsurilor la această întrebare ar contrazice rezultatele de la întrebarea anterioară, dar faptul că aproape 40% dintre români invalidează reacţia Turciei nu înseamnă neapărat că o consideră şi nejustificată, menţionează INSCOP Research. 

Mai degrabă, este vorba despre dezaprobarea unei acţiuni ce ar fi putut conduce la escaladarea conflictului. În acest sens, trebuie ţinut cont şi de faptul că temerea legată de producerea unui conflict militar în zonă s-a situat în mod constant în ultimul an în topul surselor de îngrijorare ale românilor.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite