SONDAJ Atentatele de la Paris i-au întors pe români împotriva refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“, arată că, după atacurile teroriste, a crescut semnificativ, cu mai mult de 20%, proporţia românilor care se opun primirii de migranţi. Astăzi, mai mult de trei sferturi dintre români resping ideea adăpostirii refugiaţilor.

75,6% din români cred că, urmare a atacurilor teroriste de la Paris din 13 noiembrie, Europa nu ar trebui să mai primească refugiaţi şi imigranţi, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“, în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie 2015. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.071 de persoane şi are o marjă de eroare de ± 3%.  

Potrivit sondajului realizat de INSCOP, doar 16% cred că ar trebui să primească în continuare. Procentul care nu ştiu / nu răspund este de 8,4%. 

Nici euro-distribuirea refugiaţilor nu ne place

sondaj atentate paris romani

Un procent similar cu cel al românilor care se opun, la modul general, primirii de refugiaţi este şi procentul celor care consideră că România nu ar trebui să primească refugiaţi prin sistemul de redistribuire a acestora între statele membre UE, conform cotelor stabilite – mai exact, 75,8%. 

Doar 19,2% cred că România ar trebui încă să primească refugiaţi dacă s-ar pune problema redistribuirii (faţă de 35,5% în septembrie).

Dacă în septembrie 56,2% dintre români credeau că România nu ar trebui să primească refugiaţi, vedem că după evenimentele din ultimele săptămâni deja trei sferturi dintre români consideră că atât spaţiul UE, cât şi România nu ar trebui să mai primească refugiaţi.

Românii se tem de terorism şi sărăcie

Tot faţă de septembrie, a scăzut procentul celor care cred că migranţii au plecat din Orient din cauza războiului (de la 41,7% la 35%) şi a crescut numărul celor care văd în această migraţie grupuri organizate care vor să destabilizeze Europa (de la 23,4% în septembrie la 33,1% în noiembrie). 

19,1% cred că refugiaţii sunt mai degrabă migranţi economici (faţă de 23,3% în septembrie) şi 5,4% cred că migranţii pur şi simplu ar prefera să trăiască în Europa (5,9% în septembrie).

„Să nu vină la noi!“

Cu atât mai mult a crescut procentul românilor care nu sunt de acord cu stabilirea refugiaţilor la noi în ţară (de la 65,3% în septembrie la 80,2% în noiembrie). Desigur, a crescut semnificativ şi numărul românilor care spun că nu ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească la ei în localitate: de la 67,1% la 81,9%.

Refugiat = atentat

În mod evident, contextul este cel al climatului social de după atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Este interesant că în ultimele două luni problema refugiaţilor nu a mai fost atât de mult reflectată de presă ca în august-septembrie, dar a fost uşor şi previzibil corelată de respondenţi cu problema terorismului internaţional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite