Soluţii după furtunile de duminică. Iohannis cere Guvernului un sistem de alertă. Preşedintele vrea să ştie cine e vinovat de incompetenţă sau neglijenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt persoane au
murit şi 68 au fost rănite în urma furtunilor care au lovit duminică seara
vestul ţării. FOTO Facebook/Info Trafic jud. Timiş
Opt persoane au murit şi 68 au fost rănite în urma furtunilor care au lovit duminică seara vestul ţării. FOTO Facebook/Info Trafic jud. Timiş

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, apreciind că furtunile de duminică au arătat ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei. Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâţi de vântul puternic, 8 persoane au murit şi 145 au fost rănite.

UPDATE Premierul Mihai Tudose a cerut implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţii de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil. ”Sistem Alert” va fi dezvoltat şi implementat de ANCOM (autoritatea de comunicaţii), IGSU (inspectoratul de situaţii de urgenţă), STS (serviciul telecomunicaţii speciale) în colaborare cu operatorii de telefonie.
Soluţiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanţi şi experţi ai entităţilor menţionate, care va avea prima întâlnire luni, 18 septembrie.
”Sistem Alert” va funcţiona prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaţilor pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente şi funcţionale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc.
În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem.

UPDATE Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) împreună cu şeful Executivului au stabilit, luni, formarea unui grup de lucru din care fac parte operatorii de telefonie mobilă, reprezentanţi ISU şi STS şi care urmează să aibă o primă întâlnire la ora 15.00 pentru a pune la punct sistemul de avertizare prin telefonia mobilă în cazul unor situaţii de urgenţă, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Premierul nu va fi prezent la întâlnirea de lucru, el urmând să plece spre Timişoara.

Întâlnirea urmează să aibă loc la ora 15.00 la sediul ANCOM, grupul de lucru fiind stabilit în urma discuţiilor de la Palatul Victoria din această dimineaţă cu premierul Mihai Tudose şi cu operatorii de telefonie mobilă.

Prim-ministrul nu va participa la această întâlnire, el urmând să plece în scurt timp la Timişoara unde va participa la comandamentul de urgenţă de la ISU Timiş.

UPDATE Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni dimineaţă, la Timişoara, referitor la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis adresată Guvernului de a implementa un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, că premierul Tudose are o întâlnire cu reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă şi cu specialişti de la nivelul ministerelor competente pentru a vedea cum poate exista un sistem de avertizare şi informare prin SMS. Ministrul a recomandat descărcarea aplicaţiei Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spunând că este utilă, pentru că informaţiile despre fenomenele meteo periculoase sunt transmise în timp real.

"Nu ştiu dacă vă amintiţi, noi am vorbit cu ceva zile în urmă, când făceam exerciţiile de alertare pentru cutremur, despre necesitatea identificării unor soluţii pentru implementarea unui astfel de sistem şi vorbeam atunci că sunt discuţii pe care le purtăm cu operatorii de telefonie mobilă, în aşa fel încât să fie, în afară de avertizarea sonoră pe care o ştiţi prin sirene, şi acest sistem de avertizare cu nişte mesaje tip SMS, care în afară de avertizare, să dea şi instrucţiuni despre cum să acţionezi în situaţii limită de genul acestora”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Ministrul a amintit de aplicaţia gestionată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a spus că doar 100.000 de persoane au descărcat-o.

"Noi transmitem în timp real toate informaţiile despre fenomene meteo periculoase şi despre alt gen de evenimente care se întâmplă şi sunt coordonate la nivelul MAI. Din păcate, chiar dimineaţă am vrut să ştiu exact câţi dintre cei interesaţi au descărcat această aplicaţie şi până în acest moment sunt aproximativ 100 de mii de utilizatori. Este utilă o astfel de aplicaţie, ar trebui descărcată, pentru că are informaţii utile”, a subliniat ministrul.

UPDATE Ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat întrunirea comandamentului pentru situaţii de urgenţă, unde se va discuta măsurile pe care urmează să le ia autorităţile după furtuna de duminică.

”Premierul încearcă să ajungă în zonă cât mai repede. La ora 15.00 se întruneşte comandamentul de urgenţă. Vom vedea unde vom face comandamentul, eu cred că la IGSU. Vom fi toţi prezenţi aici”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Iohannis: Este inadmisibil să nu existe un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii

Şeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă, considerând că trebuie aflat dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale.

"Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor", afirmă şeful statului, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El consideră că protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea populaţiei în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului.

"În contextul creşterii frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecinţele dezastrelor, dar şi de a preveni, prin diseminarea în timp util de informaţii care să avertizeze populaţia asupra pericolelor iminente", argumentează preşedintele Iohannis, cerând Guvernului "să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă".

În opinia preşedintelui trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale.

"De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale", afirmă Klaus Iohannis, apreciind că existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică.

Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii, spune preşedintele.

El argumentează că "pasarea responsabilităţii între diversele structuri ale statului nu salvează vieţi şi nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale" şi că, "dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii".

El se referă şi la importanţa pregătirii cetăţenilor pentru situaţii de urgenţă, acţiune în care şcoala să aibă un rol important.

"Numai printr-o campanie continuă de educare şi conştientizare a populaţiei putem dezvolta capacitatea de anticipare şi reacţie a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situaţii de criză", conchide Iohannis.

Tudose: O prioritate este să stabilim un sistem de alarmare funcţional

De asemenea, premierul Mihai Tudose a declarat, luni dimineaţă, la postul public de radio, că începând de azi se lucrează la un sistem de avertizare rapid al populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă. Atenţionarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental, să fie preluată de operatorii de telefonie mobilă şi distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme.

Nu se poate lua pe planeta aceasta o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de azi este să stabilim un sistem de alarmare funcţional. M-am sfătuit şi azi-noapte cu specialişti ca prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă toţi cei aflaţi în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să vină cu o avertizare pe telefon. Va trebui să lucrăm cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu operatorii de telefonie mobilă să existe o coordonare şi să fie stabilit un mecanism funcţional”, a declarat premierul într-o intervenţie telefonică la Radio România Actualităţi.

Întrebat dacă autorităţile încep să fie pregătite pentru calamităţi, Mihai Tudose a precizat că „suntem pe drumul cel bun”.

„Niciodată nu e suficient. După cum a funcţionat sistemul azi-noapte, e bine. Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat azi-noapte şi factorul uman, disponibilitatea tuturor de a se implica. Nu a fost nevoie să cheme nimeni niciun medic la serviciu pentru că au venit toţi de la nivel de director de spitale la nivel de asistenţă medicală. Au fost foarte multe exemple de solidaritate umană. Şi la nivel de Electrica, CFR, ISU, jandarmi, toată lumea a venit la treabă”, a precizat Tudose.

Şeful Executivului a anunţat că în curând toate judeţele vor dispune de tot suportul tehnic pentru a interveni în astfel de situaţii.

”La nivelul Ministerului de Interne, ISU o să aveţi în curând o surpriză plăcută fiindcă aşa cu am promis la preluarea mandatului este una dintre marile necesităţi ale ţării să fim pregătiţi pentru tot ceea ce se poate face uman vorbind, adică toate judeţele să aibă tot ce le trebuie, tot ceea ce există din punct de vedere tehnic pentru a interveni în aceste cazuri”, a punctat premierul.

În urma furtunilor care au avut loc duminică seara, opt persoane au murit şi 68 au fost rănite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite