Solidaritatea cu victimele incendiului din Clubul Colectiv s-a reaprins în inimile românilor după 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul în care au murit în chinuri groaznice zeci de tineri şi au fost răniţi grav aproape 200 a fost acoperit, duminică, cu un covor dens de lumânări, flori şi regrete. Pe parcursul zilei, mii şi mii de oameni tăcuţi au invadat în valuri piaţeta din faţa clubului Colectiv din Capitală, care a devent un simbol al suferinţei, dar şi al solidarităţii în faţa tragediei.

Cu trei nopţi în urmă, pe asfaltul obosit de la intrarea în fosta fabrică Pionierul valuri de tineri scăpaţi din infern plângeau, tremurau, se tăvăleau şi mureau în chinuri groaznice. Au lăsat întinşi acolo, pe amestecul acela de pietriş şi bitum din faţa Clubului Colectiv, liniştea, visurile, iar câţiva şi-au dat ultima suflare. Locul este acoperit acum cu lumânările aprinse de cei peste 12.000 de oameni tăcuţi care, ieri, au luat la pas străzile unui oraş în doliu.

Este doar o expresie a unui efort colectiv fără precedent în România, pentru alinarea suferinţei victimelor şi familiilor acestora în faţa celei mai mari tragedii româneşti de la sângeroasa Revoluţie.

Încă de vineri seară, de la anunţul tragediei, prietenii victimelor incendiului din Club Colectiv, rudele şi oamenii cărora le pasă s-au mobilizat pe Facebook pentru a dona sânge, pentru a găsi victimele rătăcite, pentru a susţine familiile şi pentru a facilita orice formă de ajutor.

Un marş al tăcerii pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv 

Autorităţile au declarat fără întârziere trei zile de doliu naţional, însă oamenii au simţit nevoia să facă mai mult de atât. Forfota virtuală s-a concretizat, ieri, într-un marş al tăcerii la care au participat peste 12.000 de oameni. S-au adunat în Piaţa Universităţii începând cu orele prânzului, iar la 14.00, inima Capitalei era deja neîncăpătoare.

„Am venit în semn de solidaritate, nu ştiam pe nimeni în Colectiv, dar eram în centru la acea oră. Am aflat de incendiu când au început să mă caute rudele şi prietenii", a spus unul dintre tinerii din Piaţa Universităţii.

„Tragedia asta îmi aminteşte de Revoluţie, şi atunci au murit tot aşa, degeaba. Am luptat pentru democraţie şi uite cu ce ne-am ales", a spus fără să-şi ascundă lacrimile o femeie la vârsta a doua.

La fel de sugestiv ca lacrimile mai glăsuiau şi pancartele câtorva dintre participanţi. „18.000 de biserici, 425 de spitale, şi stăm şi ne uităm la fraţii noştri cum mor pe trotuare...“ sau „Intrarea liberă. Ieşirea te costă viaţa!!!“ sunt două dintre mesajele afişate de tineri.

Cu flori şi lumânări în mâini mulţimea a alunecat în pas susţinut către locul incendiului, situat pe o străduţă între Timpuri Noi şi Budapesta.

„Am venit cu asta mică fiindcă nu aveam unde s-o las. Eram datoare să vin şi este un început şi pentru ea, sa-i insuflu acest respect", a explicat o doamnă care se străduia să făcă loc căruciorului prin puhoiul de oameni.

Printre curioşii care priveau uimiţi de pe margine se afla şi un londonez care a recunoscut că n-a mai văzut atâţia oameni trişti din 2005, când a avut loc la Londra atacul terorist de la metrou, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 26 de oameni.

Imagini de la Marşul Solidarităţii cu victimele incendiului de la Clubul Colectiv

Solidaritate fără precedent

Fără terorişti, însă cu multă nepăsare şi dispreţ faţă de reguli, clubul Colectiv a produs vineri seară cea mai sângeroasă tragedie românească de la Revoluţie încoace, iar ecoul a fost pe măsură.

De la trecătorii care încă din primele minute de groază i-au condus pe răniţi la spitale până la medicii, rezidenţii şi studenţii care s-au reunit în secţiile UPU şi la donatorii de sânge care formează încă de vineri noapte cozi în faţa centrelor de transfuzie, gesturile de omenie oferite de eroii acestor zile au fost singurele pansamente în faţa celui mai tragic eveniment de la Revoluţie încoace.

De asemenea, mai multe firme s-au oferit să susţină echipele de salvare şi să ajute familiile victimelor în aceste momente dificile.

Servicii medicale şi medicamente gratuite pentru familiile îndoliate

Mai exact, reţelele de spitale private MedLife şi Regina Maria pun la dispoziţie servicii medicale precum tratamente în regim ambulatoriu pentru victimele incendiului.

De asemenea, ele au pus la dispoziţia spitalelor publice din Bucureşti atât materiale sanitare, cât şi personal medical. „În acest moment, avem deja cadre medicale repartizate în unităţile medicale care au solicitat sprijinul. Pe această cale ne exprimăm disponibilitatea de a oferi resursele noastre şi altor unităţi care gestionează starea de sănătate a victimelor”, au anunţat reprezentanţii MedLife. Medcenter oferă control gratuit.

De asemenea, Farmacia Materna şi Sensiblu donează medicamente pentru vindecarea plăgilor arse.

Consiliere psihologică

Şi  psihologii s-au mobilizat pentru a oferi sprijin supravieţuitorilor şi familiilor acestora. Astfel, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei oferă consiliere psihologică gratuită, într-un program de şase sedinte de asistare psihologică de criză.

De asemenea, şi membrii Colegiului Psihologilor din România au anunţat că sunt la dospoziţia celor afectaţi de tragedie. Mai oferă suport Institutul de Fericire, Choice, Bellanima Medical Center, Psihimedeor, Fundaţi Estuar şi Asociaţia Română de Psihoterapie Integrativă.

Tratamente de recuperare

Salina Verde oferă în următoarea perioadă tratament complementar pentru cei expuşi la fum. „Am aflat că o parte dintre cei care au ajuns la spital au preferat să plece acasă, fără să se trateze. Se ştie că fumul inhalat se depune în plămâni şi pe tractul sistemului respirator şi astupă porii – se numeşte spută - şi daunează în timp sistemului repirator. Aerosolii salini curăţă plămânii şi mucoasa sistemului respirator”, spun reprezentanţii salinei.

WorkTape oferă tratament de recuperare, precum kinetoterapie, masaj terapeutic, bandajare neuromusculară.

Cazare în Bucureşti pentru familiile victimelor incendiului din Clubul Colectiv

SKAL International Romania transmite „condoleanţe familiilor care si-au pierdut oameni dragi în urma accidentului de seara trecută, gânduri bune şi însănătoşire grabnică celor răniţi”, într-un mesaj pe Facebook în care anunţă că oferă cazare gratuită familiilor îndurerare din provincie, în cadrul hotelurilor Ibis Bucureşti Gara de Nord, Hotel Novotel, Hotel Ramada Parc, Hotel Cişmigiu şi Le Boutique Hotel Moxa - Bucharest, Golden Tulip Victoria Bucharest.

Sprijin pentru cazarea familiilor oferă şi VOGUE Hostel si Umbrella Hostel din Bucureşti.

Bilete de avion, de autocar şi taxi

Site-ul de rezervări de bilete de avion Vola.ro a anunţat că „va suporta integral costurile biletelor de avion pentru rudele de gradul I si II ale celor decedaţi, dacă acestea se află acum în afara ţării şi doresc să ajungă în România”.

Şi compania RVG a anunţat că va suporta integral costurile biletelor de autocar până la Bucureşti pentru rudele de gradul I si II ale celor decedati, daca acestea se afla acum în orasele Darabani, Dorohoi, Botoşani, Suceava, Fălticeni, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, Râmnicul Sărat.

Servicii de înmormântare

Servicii Funerare Anthony oferă 10 pachete complete de înmormântare, iar Florăria Iris oferă gratuit familiilor şi prietenilor victimelor buchete mortuare.

De asemenea, Actedo oferă consiliere juridică victimelor şi martorilor incendiului.

Sute de oameni au ajutat cu sânge victimele incendiului din Clubul Colectiv

Încă din noaptea tragediei oamenii au luat cu asalt centrele de transfuzii din Capitală pentru a dona sânge.
La Centrul de Transfuzie Sanguină de lângă Piaţa Victoriei s-au adunat atât de mulţi donatori, încât unitatea medicală a rămas fără spaţiu de stocare şi a fost nevoită să-i îndrume pe oameni şi către alte spitale.

Asistentele medicale spuneau că nu-şi mai amintesc să fi văzut o asemenea mobilizare a populaţiei: au fost, în total, peste 600 de persoane care au donat sânge în semn de solidaritate cu victimele din clubul Colectiv.

S-au format cozi, s-au montat garduri despărţitoare şi s-au mobilizat echipe de jandarmi. Câţiva voluntari au împărţit ceaiuri calde şi cafea, pentru că donatorii au fost nevoiţi să aştepte ore în şir până au ajuns în faţa asistentelor însărcinate cu recoltarea.

Angel Croitoru, un domn cu mustaţă, a venit împreună cu soţia: “În primul rând suntem părinţi şi atunci când eşti părinte te gândeşti că mâine poate să fie copilul tău într-o astfel de situaţie. S-a ajuns prea departe. Toţi vor să facă bani, avizele se dau pe şpăgi, nu-i mai interesează de nimic. Să iasă show şi să curgă cu bani, asta e tot ce vor”.

Pe lângă populaţia civilă, la Centrul de Transfuzie Sanguină s-au prezentat şi 50 de luptători din Brigada Antiteroristă a SRI. Zece dintre ei au donat sânge, iar ceilalţi au fost sfătuiţi să meargă la alte spitale sau să se întoarcă în zilele următoare, întrucât cadrele medicale nu mai puteau face faţă numărului mare de donatori.

Ieri au revenit la centrele de transfuzii alte sute de oameni, iar spitalele au anunţat în cursul zilei că au stocurile pline pentru următoarele zile.

Masă gratuită pentru medicii epuizaţi şi donatorii de sânge

Mai multe restaurante, firme de catering şi producători au anunţat că oferă o masă gratuită pentru medicii şi donatorii de sânge: Trenta Pizza, Calif, Pizza Hut Delivery Romania, Joseph Restaurant, Cinema City Romania, Starbucks Romania, Mega Image, Aqua Carpatica, Oala cu Bunatati, Fabio Pizza, Pizza Pizzicato, Bavardage Delice Macaron, Pepsi Co.

De asemenea, Black Cab şi reţeaua de taximetre Uber oferă transport gratuit donatorilor de sânge.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite