Soldaţii îi vor ajuta pe poliţişti la cererea MAI. Măsuri cu aplicabilitate directă în Ordinea publică

Soldaţii îi vor ajuta pe poliţişti la cererea MAI. Măsuri cu aplicabilitate directă în Ordinea publică

Imagine: Arhiva Adevărul

Poliţia Locală trece din subordinea primăriilor în subordinea MAI, serviciul de ambulanţă trece în subordinea ISU, iar soldaţii MApN îi vor sprijini, la cerere, pe angajaţii MAI, se arată în Decretul prin care s-a instituit starea de urgenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Măsurile fac parte dn Capitolul I - Domeniul ordine publică al documnetului citat şi sunt măsuri cu aplicabilitate directă.

Decretul de instituire a stării de urgenţă conţine două feluri de măsuri: cele cu aplicabilitate directă, adică acelea care se vor implementa imediat, şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală, adică acelea pe care autorităţile le vor lua doar dacă situaţia le impune.

Iată măsurile cu aplicabilitate directă luate prin Decretul de instituire a stării de urgenţă.

Art. 1 - Poliţia Locală se subordonează operaţional Ministerului Afacerilor Interne.

Art. 2 - Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor se subordonează operaţional unităţilor teritoriale de poliţie, care stabilesc activităţile de sprijin pe care acestea le execută.

Art. 3 - Serviciile voluntare de pompieri (situaţii de urgenţă) se subordonează operaţional unităţilor teritoriale pentru situaţii de urgenţă, care stabilesc responsabilităţile şi modul de acţiune al acestora.

Art. 4 - Serviciile publice de ambulanţă se subordonează operaţional inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Art. 5 - (1) Ministerul Apărării Naţionale sprijină, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective/zone, transportul de efective, materiale şi tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic, asistenţă medicală şi alte misiuni în funcţie de evoluţia situaţiei.

(2) Instituţiile din cadrul Sistemului naţional de ordine publică şi securitate naţională suplimentează, la nevoie, efectivele şi tehnica pentru intervenţie, prevăzute în planuri, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Art. 6 - Instituţiile din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională pot angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal din sursă externă sau cadre care au trecut în rezervă, cărora le-au încetat raporturile de serviciu. 

Art. 7 - Pentru ca efectivele instituţiilor din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională să fie mereu la dispoziţie în scopul intervenţiei în cazuri reale generate de pandemia de COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, se suspendă exerciţiile, simulările, aplicaţiile şi orice alte activităţi care pot interfera cu măsurile luate de autorităţile competente destinate prevenirii şi combaterii răspândirii infecţiilor cu COVID-19, cu excepţia celor cu caracter militar desfăşurate în poligoanele de instrucţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările