Socialiştii au contestat procedura de audiere a candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef european. Comisia LIBE a decis, totuşi, ca audierile să aibă loc azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul EU/ Foto: EPA
Parlamentul EU/ Foto: EPA

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan spune că socialiştii şi comuniştii din Comisia LIBE a Parlamentului European au contestat procedura de audiere a candidaţilor la funcţia de procuror-şef european.  Comisia LIBE a decis, în final, ca procedură să mergă înainte audierile având loc astăzi.

UPDATE  Comisiile LIBE şi CONT din Parlamentul European vor vota asupra şefiei Parchetului European, pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, şi nu coordonatorii grupurilor politice. Comisia CONT va vota după audierea de marţi a candidaţilor, iar cea LIBE miercuri dimineaţă, prin vot secret. 

Decizia vine după ce Comisia LIBE a votat asupra contestaţiei formulate de coordonatorul grupului S&D care viza posibilitatea ca membrii forului legislativ să aibă drept de vot asupra candidatului pentru şefia Parchetului European şi nu coordonatorii grupurilor politice.

Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a afirmat, pentru Mediafax, că în urma votului majoritar din Comisia LIBE, forul european va avea o şedinţă miercuri dimineaţă, în jurul orei 11.00, ora Bruxelles-ului, pentru a acorda un vot în ordine descrescătoare asupra celor trei candidaţi.

Comisia CONT va vota, după ora 19.30, la finalul audierilor de marţi a celor trei persoane înscrise în competiţia pentru funcţia de procuror-şef european. Dacă votul în Comisiile CONT şi LIBE diferă de cel al Consiliului UE, atunci vor fi negocieri între preşedinţii celor două comisii, pentru a face o singură propunere. 

UPDATE Audierea celor trei candidaţi pentru Parchetul European, printre care se numără şi Laura Codruţa Kovesi, va avea loc marţi, aşa cum fusese programată iniţial, după ce în Comisia LIBE a Parlamentului European s-a ajuns la un acord, a declarat pentru HotNews.ro europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan.

„Audierea va avea loc astăzi, exact aşa cum a fost programată, în Comisia LIBE (decidentă) si Comisia CONT (asociată)”, a precizat acesta. 

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat că socialiştii din Comisia LIBE au contestat procedura audierii celor trei candidaţi pentru Parchetul European, printre care se numără şi Laura Codruţa Kovesi, iar dacă au succes atunci audierea nu va mai avea loc marţi după-amiază.

„Socialiştii şi comuniştii din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura prin care vor fi audiaţi astăzi cei 3 candidaţi pentru poziţia de Procuror European. De ce au contestat această procedură? Deoarece vor să tergiverseze şi să obstrucţioneze întreg procesul. Ce va urma acum? Astăzi la prânz în Comisia LIBE va avea loc un vot pe această procedură. Care va fi rezultatul votului? Eu cred că rezultatul votului va confirma această procedură şi vom avea audierea în această după-amiază, aşa cum este programat şi aşa cum este firesc. În cazul în care contestarea va avea succes, atunci nu vom avea nicio audiere în această după-amiază”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, contestare şi obstrucţionarea socialiştilor şi comuniştilor nu vor avea succes.

Audierile au loc începând cu ora 16.30 (ora României).

Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).

Grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Comform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Procurorul-şef european este selectat din rândul candidaţilor care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre, sau sunt procurori europeni activi; care oferă toate garanţiile de independenţă; care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, sau care au ocupat funcţia de procurori europeni; şi care dispun de o experienţă managerială suficientă şi de calificările suficiente pentru această poziţie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite