Sistemul Ro-ALERT este folosit acum şi pentru copii dispăruţi. Populaţia va fi înştiinţată despre dispariţia minorilor şi semnalmentele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock (Arhivă)
FOTO Shutterstock (Arhivă)

Cu ocazia Zilei Internaţionale A Copilului Dispărut a fost lansat, miercuri, sistemul Ro-ALERT-Copil Dispărut. Lansarea a avut loc în cadrul dezbaterii „Cum îşi poate proteja România copiii de violenţa sexuală?”, care s-a desfăşurat miercuri la Guvern.

Cu ajutorul acestui sistem, populaţia va fi înştiinţată despre dispariţia copiilor şi semnalmentele lor prin intermediul Programului Naţional al Guvernului – Din grijă pentru copii, a informat Mădălina Turza, Consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului, în cadrul evenimentului. 

Principalele motive ale dispariţiei copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuşi, în special abuzurile de natură sexuală, informează World Vision România. 

Poliţia a înregistrat în anul 2021 peste 4.200 reclamaţii referitoare la diverse forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor: agresiune sexuală, viol, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale şi hărţuire sexuală. 

„Abuzurile şi violenţa sexuală împotriva copiilor sunt subiecte grele despre care trebuie să avem curajul să discutăm public de la cel mai înalt nivel de decizie al executivului. Faptul că astăzi avem numărul unic pentru copii 119 este un pas major de a scoate la lumină acest fenomen, însă nu suficient. Prevenirea, combaterea şi intervenţia post-traumă trebuie să funcţioneze efectiv de la firul ierbii, până la nivel de autorităţi centrale”, a afirmat Mădălina Turza, Consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului. 

Conform analizelor Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, cel puţin 80% dintre declaraţiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din rândul cercului de apropiaţi şi/sau familie. 

Totodată, potrivit unui studiu efectuat de World Vision România, 1 din 3 copii de la sate nu ar denunţa un abuz către autorităţi din pricina faptului că se tem că nu vor fi crezuţi, a lipsei de încredere în reprezentanţii autorităţilor, al accesului limitat la servicii de ajutor şi de teama că vor fi judecaţi de familie. 

„Violenţa sexuală este un subiect care trebuie adus cât mai des pe agenda agenda publică şi tratat ca prioritate. Avem nevoie de implicarea şi colaborarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu – familia, şcoala, autorităţile, societatea civilă: toţi trebuie să lucrăm împreună pentru a crea o celulă de siguranţă în jurul copilului. În spatele fiecărui caz care ajunge să fie raportat, se află alte sute de cazuri neraportate. World Vision România, prin proiectul JUSTinACT, îşi propune schimbarea mentalităţilor prin educaţie şi acces la informaţii. Peste 10.000 de persoane – copii, părinţi, profesori – vor afla care sunt efectele abuzului sexual, de orice natură ar fi acesta, asupra victimei, precum şi consecinţele juridice ale acestor infracţiuni. În acelaşi timp vor fi realizate ghiduri de bune practici şi de jurisprudenţă în privinţa acestor infracţiuni, care vor fi distribuite jurnaliştilor şi autorităţilor judiciare din România”, a informat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. 

Dezbaterea face parte din cadrul proiectului JUSTinACT: justiţie, acţiune socială şi consolidarea capacităţii civile pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor. Ţelul principal al proiectului este eliminarea abuzului sexual asupra copilului prin sporirea nivelului de conştientizare a publicului privind drepturile copiilor şi a capacităţii unor segmente-cheie, spre exemplu: profesori şi părinţi, de a detecta diversele forme de abuz asupra copiilor. 

După încheierea dezbaterilor, Consilierul de stat Mădălina Turza, alături de World Vision România, au recomandat înfiinţarea unui grup de lucru tematic la nivelul Guvernului pentru descoperirea priorităţilor de intervenţie pe termen scurt şi mediu în domeniul prevenirii şi combaterii abuzurilor împotriva copiilor, care îşi va începe activitatea în luna mai a anului 2022. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite