Sinuciderile cu Diazepam şi pesticide, cele mai frecvente la femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statistica Institutului de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici” demonstrează că aproximativ 80% din sinucigaşi sunt bărbaţi, care folosesc în general metode violente de a-şi pune capăt zilelor, precum spânzurarea sau aruncarea în gol de la înălţime.

Femeile, pe altă parte, apelează la metode mai „blânde”, cele mai frecvente fiind ingerarea de pesticide sau barbiturice. „Experienţa mi-a arătat că femeile sinucigaşe apelează în primul rând la Diazepam şi barbiturice, urmate îndaproape de insectofungicide. Toate aceste substanţe care au apărut de-a lungul timpului în agricultură au fost folosite şi la suicid”, a declarat pentru adevarul.ro, Vasile Astărăstoae, medic legist şi preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Topul negru al pesticidelor

În agricultură, cele mai des folosite pesticide sau insecticide sunt parathionul, dicorvosul, tricorfonul sau tetraetil pirofosfatul. Furadanul, substanţa pe care a ingerat-o Mădălina Manole, este responsabil de mii de sinucideri încă din anii ’80, ne-a confirmat medicul legist Vasile Astărăstoae. 

Tocmai din pricina toxicităţii sale, Furadanul a fost interzis în România din 2008 şi este imposibil de procurat din magazinele de specialitate. Cantităţi importante de Furadan au rămas, însă, în multe gospodării din România, a declarat la Antena 3 Daniel Butănoiu, specialist agronom.  Simptomele intoxicaţiei cu pesticide sunt, potrivit site-ului www.sfatulmedicului.ro, următoarele: greţuri, vărsături, ameţeli, salivaţie abundentă, dureri abdominale, tulburări respiratorii şi de vorbire, tahicardie, hipotensiune, comă.  

Medicamentele mortale

Un top întocmit de medicii toxicologi arată că cele mai des folosite medicamente în cazurile de sinucidere sunt: Diazepamul, barbiturice (Fenobarbital), Carbamazepin, antidepresivele triciclice (Imipramina) şi Propafenona.

Simptomele în caz de supradoză sunt: vorbire incoerentă, incoordonare motorie, cefalee, greaţă, vomă, comă. Decesul survine prin paralizie respiratorie sau colaps cu insuficienţă renală acută.

image

Trei sferturi din sinucigaşi aleg spânzurarea

Raportul întocmit de INML „Mina Minovici” susţine că, în anul 2009, s-au sinucis 2.953 de persoane, 172 dintre acestea fiind din Bucureşti.
Principala metodă de sinucidere a fost, anul trecut, spânzurarea, care a reprezentat 76,5% din totalul de cazuri. Au urmat precipitarea (aruncarea de la înălţime – 6,2%), submersia (înecul voluntar – 4,1%), plăgile autoproduse cu obiecte tăietoare (2,7%), arsurile (0,9%) sau împuşcarea (0,6%). Anul de vârf al sinuciderilor în România a fost 2000. Atunci s-au înregistrat 3.967 de cazuri, dintre care 511 în Bucureşti.  

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite