UPDATE Sindicatele din penitenciare s-au întâlnit cu ministrul Tudorel Toader. Negocierile, fără rezultat. Gardienii vor protesta pe 17 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Dumitraşcu, lider de sindicat în Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), a afirmat marţi, după întâlnirea avută cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că acesta s-a angajat ca în cursul acestei săptămâni să aibă loc o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre acordarea sporului de până la 15%. Potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, nu s-a ajuns la niciun rezultat în urma discuţiilor.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat marţi, după întâlnirea cu liderii sindicali din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), că va coordona această instituţie şi toate penitenciarele din ţară pentru a fi în legătură directă cu directorii şi conducerile penitenciarelor, potrivit Agerpres.

UPDATE Sorin Dumitraşcu, lider de sindicat în Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), a afirmat marţi, după întâlnirea avută cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că acesta s-a angajat ca în cursul acestei săptămâni să aibă loc o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre acordarea sporului de până la 15%, potrivit Agerpres.

"Ministrul Justiţiei s-a angajat că în cursul acestei săptămâni, până joi, vom avea o discuţie cu prim-ministrul, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii sindicatelor din penitenciare în care se va discuta despre acordarea acelui spor de până la 15% şi pentru angajaţii din penitenciare", a declarat Sorin Dumitraşcu. El a precizat că în cadrul întâlnirii s-a discutat despre managementul penitenciarelor şi reducerea bugetului ANP.

"Pot să vă spun că am discutat despre coordonare, ministrul Justiţiei şi-a asumat faptul că de acum înainte va fi mai activ şi va coordona personal penitenciarele. Am discutat despre managementul penitenciarelor, domnul ministru şi-a asumat o mai mare atenţie încadrării acestor funcţii pentru că lucrăm cu foarte multe împuterniciri, detaşări. Am discutat despre reducerea bugetului administraţiei şi trebuie să recunosc că aici nu avem un răspuns satisfăcător din partea ministrului Justiţiei. Era vorba de o reducere de 57 de milioane", a spus Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, răspunsul dat de ministrul Justiţiei cu privire la condiţiile de lucru din penitenciare a fost unul nesatisfăcător, lipsind în continuare un plan de investiţii.

UPDATE Potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, nu s-a ajuns la niciun rezultat în urma discuţiilor. Printre altele, gardienii cer salarii mai mari şi se plâng că sunt subdimensionaţi, raportul fiind de un gardian la 420 de deţinuţi. „În momentul acesta sunt 27.000 de deţinuţi şi 12.000 de funcţionari cu statut special care lucrează în ANP”, a precizat ministrul Tudorel Toader.

Angajaţii din penitenciare afiliaţi Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare vor organiza pe 17 august un miting în faţa Ministerului Justiţiei, la care sunt aşteptaţi să participe 2.000 de oameni, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, a spus preşedintele SNLP, Ştefan Teoroc, care a precizat că prin această acţiune pot fi suspectaţi că sunt ”împinşi” să-l dea jos pe Tudorel Toader, dar că ”altă logică” nu există.

El a mai spus că angajaţii ANP sunt nevoiţi să facă muncă suplimentară şi că există situaţii când, din cauza lipsei de personal, deţinuţii păzesc penitenciarele.

UPDATE Reprezentanţi ai sindicatelor afiliate s-au adunat, marţi dimineaţă, la sediul Federaţiei Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor, unde au fost depuse declaraţiile privind refuzul de a efectua ore suplimentare. Conform liderilor de sindicat, din 12.000 de angajaţi, 7.000 au depus astfel de declaraţii, astfel că va fi asigurată doar paza deţinuţilor, până la rezolvarea situaţiei.

Unul dintre liderii de sindicat a precizat că, de la ANP, reprezentanţii sindicaliştilor vor merge la întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunând însă că acesta ”nu s-a dovedit foarte receptiv până acum”.

Potrivit sursei citate, un angajat de la Penintenciarul Poarta Albă a transmis luni un ”refuz de a munci”, după ce i s-a cerut ca singur să se ocupe de 400 de deţinuţi în regim semideschis, iar astfel de situaţii se întâlnesc în multe penitenciare.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţii şi de salarii, că "orice problemă reală are o soluţionare favorabilă", menţionând că urmează ca unii deţinuţi să iasă mai devreme din închisori.

El a mai spus că este pregatit pentru discuţii, "dar nici chiar la orice", dând asigurări că îi sunt cunoscute problemele din închisori.

"Orice problemă reală are o soluţionare favorabilă. Vă amintesc că avem 27.000 de deţinuţi şi 12.000 de funcţionari cu statut special din ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor -n.r.). Vom vedea echilibrul necesar. Sigur urmează punerea în aplicare a legii cu privire la recursul compensatoriu şi atunci o parte dintre deţinuţi vor ieşi mai devreme din penitenciare decât durata pedepselor având în vedere cele 6 zile care se scad la 30 de zile de condiţii precare din penitenciare", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că vor fi analizate "ieşirile", care este cifra ce se stabilizează în rândul deţinuţilor, nevoia de personal a funcţionarilor cu statut special şi a reiterat ideea potrivit căreia "orice problemă reală are şi trebuie să aibă o soluţionare favorabilă".

Nemulţumirile angajaţilor din penitenciare

Sindicaliştii îi reproşează ministrului lipsa de implicare în rezolvarea problemelor din penitenciare şi îi cer demisia. Aceştia solicită îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, eliminarea deficitului de personal, majorarea salariilor cu 15 la sută, reorganizarea unităţilor şi construirea unora noi, precum şi diminuarea orelor suplimentare şi "asigurarea unei protecţii reale" pentru angajaţii din penitenciare.

Înaintea întrevederii cu Tudorel Toader, 70 de reprezentanţi ai sindicatelor afiliate sunt asteptaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor pentru depunerea declaraţiilor privind refuzul de a efectua ore suplimentare, a anunţat federaţia sindicală.

Sindicaliştii susţin că "problemele specifice gestionării celor 27.000 de detinuţi nu permit decizii la fără frecvenţă" şi cer demisia ministrului Justiţiei, căruia îi reproşează lipsa de implicare şi faptul că "a refuzat sistematic orice discuţie privind problemele din penitenciare". "Ministrul Justiţiei a demonstrat lipsa de interes şi de implicare în a rezolva problemele din penitenciare. Una dintre măsurile pe care o vom propune marţi la discuţiile cu ministrul Justiţiei pe tema adoptării unui pachet de măsuri pentru rezolvarea problemelor din penitenciare va fi chiar solicitarea demisiei ministrului Justiţiei, pentru incompetenţă şi dezinteres", au transmis reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor au întocmit o listă cu 12 "soluţii" pentru problemele din sistem, pe care ar urma să o prezinte la discuţiile cu Tudorel Toader.

Ei cer modificarea procedurilor de concurs şi urgentarea ocupării funcţiilor vacante de management superior din sistemul penitenciar, în contextul valului de pensionari şi al unei politici de resurse umane constrânse de restricţii bugetare şi "decizii politice bizare", punerea în aplicare a unui plan de investiţii în instituţiile penitenciare, mai ales că acesta există deja şi este aprobat în Guvern, precum şi îndeplinirea urgentă a formalităţile necesare pentru suplimentarea bugetului, astfel încât să fie asigurat necesarul pentru investiţii, reparaţii curente, plata facturilor şi salarii, în condiţiile în care Guvernul a redus în 2017 bugetul penitenciarelor cu 127 de milioane lei, şi urmează, conform Ministerului Finanţelor Publice, o nouă reducere de 57 de milioane leit bani pentru investiţii.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai susţin că, în ultimii doi ani, 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar, doar 61% din funcţiile necesare bunei funcţionari a penitenciarelor sunt ocupate şi sunt înregistrate peste 700.000 de ore supplimentare, solicitându-i ministrului Justiţiei să ceară Guvernului exceptarea sistemului administraţiei penitenciare de la ordonanţa care blocheza concursurile de ocupare a funcţiilor vacante din penitenciare şi să asigure suplimentarea statelor de funcţii până la 20.041 de funcţii, conform standardelor pentru activităţile din penitenciare pe fiecare sector în parte (pază, supraveghere, escortare, însoţire, transfer, educaţie, asistentă psihosociala, medical, economic, administrativ).

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara recent că are soluţii concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor angajaţilor din penitenciare şi că o variantă pe care o are în vedere este inclusiv achiziţionarea de brăţări electronice de supraveghere.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite