Sindicatele din Poliţie, nemulţumite de propunerile pentru modificarea Statutului poliţistului, cer ministrului Carmen Dan o dezbatere publică

Sindicatele din Poliţie, nemulţumite de propunerile pentru modificarea Statutului poliţistului, cer ministrului Carmen Dan o dezbatere publică

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a propus mai multe modificări la Statutul Poliţistului

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) a transmis, miercuri, o scrisoare ministrului de Interne, Carmen Dan, în care-şi exprimă nemulţumirea faţă de propunerile de modificare a Statutului poliţistului şi cer o dezbatere publică transparentă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scrisoarea cuprinde cinci puncte prin care sindicaliştii îşi exprimă nemulţumirea faţă e modificările la Statutul poliţistului, potrivit News.ro. În primul rând, poliţiştii nu sunt de acord cu punerea la dispoziţie a poliţiştilor cercetaţi disciplinar.
 
De asemenea, poliţiştii nu sunt de acord cu propunerile ce vizează înlocuirea din funcţiile de conducere, în baza unor evaluări ale unor comisii.
 
”Nu suntem de acord să modificaţi Statutul, în sensul de a legifera schimbarea poliţistului din funcţia de conducere obţinută prin concurs, în urma unei simple evaluări a activităţii acestuia, deoarece se creează premisa exercitării unui act managerial defectuos sau direcţionat spre rezultate oneroase/politizat, în raport cu posibile indicaţii subiective ale persoanelor cu funcţie de conducere superioară şi, de asemenea, s-ar încălca principiul simetriei”, mai spus sindicaliţii din Poliţia Română.
 
Aceştia sunt şi împotriva mutării poliţistului, temporară sau definitivă, în interesul serviciului, fără acordul acestuia, ”deoarece se creează premisa subiectivă şi neprincipială, la îndemâna managerilor, de a îndepărta dintr-o funcţie o anumită persoană, pe criterii evazive/politice”.
 
Sindicaliştii precizează că, în trimestru III 2017, au transmis, în scris, un set de 60 de amendamente la Statutul politistului, care vizau formarea profesională, acordarea gradelor profesionale şi promovarea în funcţie, relaţiile/raporturile de serviciu, acordarea compensaţiei pentru chirie, ajutorarea personalului care doreşte achiziţionarea unei locuinţe, asigurarea gratuită a asistenţei, medicamentelor şi serviciilor medicale, protecţia juridică a demnităţii, imaginii şi datelor personale ale poliţiştilor, protecţia din punct de vedere al integrităţii fizice, sănătăţii şi securităţii în muncă, obligativitatea angajatorului de a asigura mijloacele logistice pentru desfăşurarea misiunilor, acordarea ajutoarelor financiare, la trecerea în rezervă, cu drept la pensie.
 
Propunerile MAI
 
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus, marţi, dezbaterii publice modificările la Statutul poliţistului, motvând că acestea sunt necesare din cauza deficitul de personal şi nevoii de a corecta anumite prevederi care au fost declarate neconstituţionale.
 
Modificările vizează descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, reglementarea situaţiilor care facilitau pensionarea în jurul vârstei de 40 de ani, dar şi introducerea posibilităţii decontării asistenţei juridice şi asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.
 
De asemenea, se stabileşte un mecanism pentru eliberarea din funcţii de conducere a poliţiştilor cu deficienţe în îndeplinirea atribuţiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii.
citeste totul despre: