Sindicatele nu au fonduri de grevă/ Propunere: zilele de grevă să fie echivalate cu orele suplimentare neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva generală declanşată de bugetari luni nu a avut amploarea necesară pentru a produce efecte în plan macroeconomic, sunt de părere analiştii economici. Efectele grevei generale vor fi resimţite tot de bugetari, cei cărora, la final de lună, li se vor opri banii pentru orele nelucrate.

Dacă profesorii au fost momiţi cu până la 600 de lei pentru a participa la examenul de bacalaureat, alţi bugetari şi-au dat seama că nu-şi permit să fie în grevă. "S-ar putea ca unii dintre bugetari să înţeleagă că au crescut nesustenabil aceste salarii, nesustenabil, nu din punctul de vedere al nevoilor, ci din calitatea noastră de producător. Este posibil ca alţii să-şi fi făcut un calcul", a declarat, pentru adevarul.ro, analistul financiar Bogdan Balthazar. Şi directorul executiv de la Grupul pentru Economie Aplicată, Liviu Voinea, este de părere că efectele grevei bugetarilor asupra economiei au fost minore. "Care grevă?! A fost mult prea mică pentru a avea implicaţii macroeconomice", a precizat acesta. 

O soluţie pentru ca bugetarii să nu piardă bani pentru perioada în care au întrerupt lucrul este oferită de preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu: compensarea timpului în care s-au aflat în grevă cu orele suplimentare lucrate de bugetari şi neplătite de stat.

Propunere: zilele de grevă să fie echivalate cu orele suplimentare

"Noi o să facem o campanie şi o acţiune în instanţă pentru o echivalare între orele de ieri şi orele suplimentare neplătite", a declarat preşedintele SNFP. Potrivit sindicaliştilor, citaţi de Euronews, bugetarii, precum şoferii de pe ambulanţă şi paznicii din închisori, au acumulat peste 200.000 de ore suplimentare neplătite.

În Occident sindicatele au puse deoparte fonduri pentru a asigura salariile angajaţilor în cazul unei greve. Sunt aşa numitele fonduri de rezistenţă sau fonduri de grevă.

În România, puţine sunt sindicatele care au aceşti bani, Confederaţia Cartel Alfa fiind una dintre ele. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat pentru adevarul.ro că fondul de rezistenţă de care dispune Cartel Afla "este secret de stat" şi că oricum "decizia este că, până în 2012, nu se utilizează". Potrivit acestuia, mai mulţi sunt cei care nu au capacitatea de a avea un fond propriu de rezistenţă decât cele care au.

"Decizia de a susţine sau nu financiar bugetarii care s-au aflat ieri în grevă este luată la nivelul fiecărei federaţii în parte", a adăugat Hossu.

Sebastian Oprescu, de la SNFP, eplică de ce în România fondurile de grevă sunt o raritate.

"În străinătate acel fond de grevă este sprijinit şi de instituţii financiare. Poate cei dn energie sau cei de la metrou să aibă un astfel de fond. La noi (SNFP, n.r), mare parte din bani au mers către reprezentarea juridică a membrilor în procesele intentate statului pentru recuperarea anumitor drepturi salariale. (...) Anii 2009 şi 2010 au fost marcaţi de acţiuni în instanţă ale angajaţilor pentru recuperarea unor drepturi, ceea ce a luat mare parte din banii strânşi din cotizaţii", a precizat Oprescu.

Sanitas: "Doar unele sindicate au şi un fond de grevă"


Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bîrea, a declarat pentru adevarul.ro că nu s-a discutat deocamdată despre posibilitatea compensării financiare a bugetarilor din sistemul sanitar care s-au aflat luni în grevă."Fondul de grevă se analizează la nivel judeţean sau la nivel de unitate. Sunt unele sindicate ale căror membri au şi fond de grevă, cum ar fi Sanitas Cluj. Depinde şi de numărul de personal medico-sanitar", a precizat prim-vicepreşedintele Sanitas.

Potrivit lui Bîrea, circa 120.000 de persoane din sistemul sanitar s-au aflat luni în grevă generală.

"Nu ne permitem o grevă serioasă"

Gabriel Chifu, secretar general al Publisind dă vina pentru lipsa acestor fonduri pe practica de a cheltui pentru a da membrilor de sindicat "câteo floare, o atenţie" ori de câte ori se iveşte câteo ocazie mai specială, de Paşte, de Crăciun. "Aşa am ajuns ca acum să nu ne permitem o grevă serioasă", a adăugat acesta. Potrivit lui Chifu, sindicatele trebuie educate pentru ca anumite sume să fie dirijate spre un fond care să aibă acest scop: susţinerea membrilor de sindicat în cazul declanşării unui conflict de muncă.

În ceea ce priveşte compensarea financiară a celor circa 18.000 de membri Publisind aflaţi luni în grevă, Chifu a precizat că "nici nu se pune problema, deoarece atunci când e grevă, noi considerăm că e normal să nu se ia bani".

Potrivit acestuia, angajaţii de la Protecţia Copilului au fost luni în grevă japoneză, deaorece aceştia au salarii foarte mici şi nu-şi permit să pierdă niciun leu la salariu. "Dacă le iei 30 de lei din salariu, pentru ei asta înseamnă bani. Pe ei i-am înţeles", a declarat Chifu.

Sindicaliştii de la metrou dispun de un fond de grevă

Sindicatul angajaţilor de la Metrorex dispun de un fond de grevă. Potrivit preşedintelui USL Metrou, Ion Rădoi, nu s-a hotărât cine şi cum sau dacă se vor plăti orele în care garniturile de metrou au staţionat, respectiv marţi între 4.00 - 12.00. Angajaţii de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) au renunţat astăzi, după numai două ore, la greva de solidaritate.

Calendarul protestelor viitoare


Bugetarii pichetează sediile prefecturilor în următoarele zile. În ziua în care se va discuta moţiunea de cenzură, sindicatele vor face un lanţ uman în jurul Parlamentului cu scopul de a convinge şi parlamentari PDL să voteze iniţiativa opoziţiei. Guvernul doreşte să-şi asume luni răspunderea pe cele două legi care vor consfinţi tăierile pensiilor şi salariilor cu 15%, respectiv 25%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite