Sindicatele gardienilor îi cer lui Toader să-i sancţioneze pe şefii de la Penitenciarul Poarta Albă, acuzaţi că i-ar fi favorizat pe deţinuţii VIP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor susţine că un raport făcut de Corpul de Control al ministrului Justiţiei a dezvăluit probleme privind liberarea condiţionată şi recompensarea deţinuţilor-VIP de la Poarta Albă (George Becali, Corneliu Iacubov, Cristian Borcea, Victor Becali, Miron Mitrea sau Ioan Becali), nimeni nu a fost tras la răspundere.

„Recent am cerut ministrului Justiţiei să dispună măsuri pentru sancţionarea unor şefi care au favorizat deţinuţi-vip şi au un comportament abiuziv faţă de personalul din Penitenciarul Poartă Albă. Ulterior am şi avut câteva discuţii pe această tema cu ministrul justiţiei şi directorul general al penitenciarelor, însă reacţia instituţională întârzie să apară”, arată Federaţia Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor, într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii arată că după mai bine de 1 an de la finalizarea verificărilor şi descoperirea ilegalităţilor, nimeni nu a fost sancţionat. „N-au fost  pedepsiţi nici deţinuţii-vip pentru nenumăratele falsuri în declaraţii, şi nici şefii Penitenciarului Poartă Albă pentru infracţiunile de fals intelectual, favorizare a infractorului ori abuz în serviciu. Ambele tabere, corupători şi corupţi, se bucură liniştiţi de rezultatele a ceea ce dovedeşte a fi o fraudă de proporţii”, potrivit sursei citate.

Concluziile raportului

Gardienii susţincă pe baza concluziilor Raportului Corpului de Control al Ministrului Justiţiei nr. 8180/66/P/2016 a fost dispusă sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru deţinuţii implicaţi pentru fals în declaraţii şi pentru membrii Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Poartă Albă pentru fals intelectual şi favorizare a infractorului.

„În Raport se constată că aprobările acordate pentru liberarea condiţionată şi recompensarea deţinuţilor-vip nu îndeplinesc condiţiile legale, existând numeroase înscrisuri referitoare la ilegalităţi comise pentru favorizarea unor personaje precum: George Becali, Corneliu Iacubov, Cristian Borcea, Victor Becali, Miron Mitrea sau Ioan Becali, despre care s-a constatat printre altele că, deşi ar fi elaborat lucrări ştiinţifice, «au dificultăţi de exprimare în limba română» (pag. 59 din Raport).”, se mai arată în comunicat.

image

Potrivit FSANP, Bănuţă Petrică - în prezent director adjunct pentru siguranţă deţinerii şi regim penitenciar, Mihai Mate - şef serviciu în cadrul penitenciarului, pensionat începând cu 12 seprembrie 2017 din motive medicale (sic!), Emilia Topală  - în prezent director adjunct pentru educaţie şi intervenţie psihosocială  şi Dincă Dănuţ - fost director al penitenciarului la acea vreme, s-ar afla pe lista făptuitorilor. 

Întrebările gardienilor

„Cătălin Bejan, fost director general al ANP şi fost director la Penitenciarul Poartă Albă, este de asemenea pe lista ruşinii”, arată gardienii. „Întrebăm, aşadar, cine şi de ce acoperă ilegalităţile de la Penitenciarul Poartă Albă? Cum a fost posibil că Petrică Bănuţă să fie promovat de pe banca acuzaţilor în funcţia de director adjunct al Penitenciarului Poartă Albă, mai ales că era deja sancţionat pentru alte abateri la dată promovării? Aveţi un răspuns domnule ministru la Justiţiei?”, se întrebările pe care gardienii le pun lui Tudorel Toader.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite