Sindicat ANP: 70% dintre potenţialii beneficiari ai Legii graţierii se vor întoarce în penitenciare în mai puţin de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) arată că graţierea nu este o soluţie pentru problemele legate de condiţiile din penitenciare. Potrivit sindicatelor din ANP, ar fi nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de 4mp/deţinut, şi de îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi de lucru.

Dintre cei 1032 de potenţiali beneficiari (433 ar ieşi din închisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, nouă minori şi o persoană de peste 70 de ani), 70% se vor întoarce în primul an, susţin sindicaliştii din ANP. Asta cu mult înainte că un corp de clădire să fie reparat.

”Graţierea unui număr mediu de 9 de deţinuţi/penitenciar nu are absolut niciun efect asupra îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare în măsură în care Guvernul nu a făcut absolut nimic pentru a rezolva în mod direct această problema. Nicio lucrare majoră de modernizare nu a fost demarată”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Omnia-ANP.

În fiecare lună se liberează un număr de peste 900 de deţinuţi, de regulă condiţionat. Un număr aproape egal intră în penitenciar lunar, în creştere fiind numărul deţinuţilor repatriaţi din ţările Uniunii Europene (70 - 80/lună). Astfel, 433 de potenţial graţiaţi nu descongestionează penitenciarele.

”Drept urmare avertizăm că dacă acest proiect de graţiere se aprobă problema supra-aglomerării rămâne. În continuare va fi nevoie de cel puţin 7.500 de locuri de deţinere iar condiţiile din penitenciare nu vor fi îmbunătăţite în lipsa unor acţiuni concrete de modernizare şi construcţie de penitenciare. În consecinţă solicităm Guvernului  să pună în aplicare un plan de măsuri care să rezolve în mod direct problemele reale ale sistemului penitenciar (condiţii improprii, lipsa de personal, supraaglomerare, etc) în termenul acordat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, arată sindicaliştii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite