UPDATE Sindicaliştii de la ROMATSA intră în grevă generală pe 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii ROMATSA au protestat, luni dimineaţă, pe holurile companiei
Sindicaliştii ROMATSA au protestat, luni dimineaţă, pe holurile companiei

Sindicaliştii de la ROMATSA au anunţat, luni, că vor intra în grevă generală pe 1 septembrie la ora 11.00. Asta după ce şi în această dimineaţă, aproximativ 50 de sindicalişti au protestat pe holurile instituţiei. La faţa locului a ajuns şi un echipaj al Jandarmeriei Capitalei, însă lucrurile nu au degenerat.

UPDATE Liderul sindicatului ROMATSA a declarat, după întâlnirea cu ministrul Transporturilor, că nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

„Nu este nicio posibilitate să împiedicăm greva generală în acest moment. Toate negocierile pe care le-am avut cu ministrul de Transporturilor nu au fost îndeplinite”, a declarat Gabriel Tudorache.

UPDATE Liderii de sindicat au anunţat că pe 1 septembrie, începând cu ora 11.00, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat dacă nu le vor fi rezolvate revendicările.

„Vom proceda la declanşarea grevei, dacă până în acel moment organele statului abilitate nu vor reuşi să rezolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Şi pot să vă spun că sunt probleme de viaţă şi de moarte de la ROMATSA, deci nu este vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viaţă şi de moarte, de siguranţa pasagerilor, de siguranţa salariaţilor ROMATSA”, a spus Gabriel Tudorache, liderul de sindicat ROMATSA.

Acesta a mai precizat că dacă se ajunge la grevă generală la ROMATSA, impactul va fi „catastrofal", pentru că nu va fi pentru două ore, ci va fi generală şi se va opri total activitatea controlorilor de trafic aerian din toate unităţile.

„Dacă până în acel moment nu se găsesc soluţiile şi organele statului nu iau absolut nicio măsură, cum nu au făcut până azi, deşi avem numeroase plângeri făcute atât la DNA, atât la Parlament, la Senat, la preşedinte, la Camera Deputaţilor, deci nimeni nu ne ia în seamă, la Curtea de Conturi şi aşa mai departe. Avem un număr de peste 20 de procese pe care le-am intentat acestei conduceri ilegale. În mod cert, dacă până atunci nu se rezolvă lucrurile, vom declanşa greva generală, impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, având în vedere faptul că nu o să dureze doar două ore, ci este o grevă generală totală”, a mai spus Tudorache.

Angajaţii ROMATSA îl acuză pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliştii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor şi sunt nemulţumiţi de faptul că nici ministrul Iulian Matache nu reacţionează.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Capitalei, în jurul orei 9.30 au fost solicitaţi pentru a interveni la sediul ROMATSA unde aproximativ 50 de sindicalişti protestau violent pe holurile instituţiei. 

Conform sursei citate, la faţa locului încă se află un negociator care discută cu protestatarii.

Liderul de sindicat ROMATSA a declarat că protestul a început în jurul orei 8.00, când s-au strâns mai multe persoane care îşi exprimau nemulţumirile.

„Nu au apărut tensiuni din nou, e vorba că am fost acuzaţi că toate lucrurile funcţionează cum trebuie la ROMATSA şi e vorba doar de liderii sindicali, 2, 3 - 5 şi atunci colegii, începând de vineri, au început să vină dimineaţa şi să îi aştepte pe directori cu pancarte pe care li se cere demisia. Astăzi la ora 8.00 s-au strâns 300 de oameni la ROMATSA numai că domnul director se afla deja în clădire de la 5.50. Ulterior toţi salariaţii ROMATSA cu pancartele au urcat la etajul patru unde e directorul general şi unde se afla jandarmeria şi ceilalţi directori”, a declarat Gabriel Tudorache, lider de sindicat ROMATSA, citat de Digi24.

Acesta a precizat că protestul va continua pentru că vor să se afle că la ROMATSA „nu merg lucrurile bine” şi că numirile noile directori au fost ilegale.

„După ce am facut greva de avertisment şi a fost numit domnul ministru Matache au avut loc mai multe runde de negocieri la minister, trei. Există procese verbale semnate în care ajunsesem la un acord pe 12 puncte, aceste discuţii au avut loc fără participarea generalului Stanciu. Când s-a intors din concediu nu l-a interesat nimic, acolo era trecut să nu se faca angajări fără acordul ministrului, să nu se mai dea preferenţial sporuri, prime altele decât existau, avem un document semnat de directorul Cârnu. Când s-a întors Stanciu de la Las Vegas din concediu a zis că nu cunoaşte nimic din ce s-a semnat acolo, a angajat preferenţial, a dat decizii şi sporuri cui a dorit el. Au instaurat o dictatură militară, avem 17 procese. Ei nu au dorit să mai negocieze cu ministerul, au trimis comisia de negocieri acasă. Cu cine sa mai negociem?”, a mai spus Tudorache.

Acesta a adăugat că în cursul acestei zilei va anunţa data şi ora începerii grevei generale.

Săptămâna trecută, angajaţii ROMATSA au anunţat că vor face grevă generală dacă, asta după ce directorul Aurel Stanciu nu ar fi respectat nimic din ceea ce sindicaliştii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor privind soarta acestora.

Negocieri şi în iulie, când au avut loc o grevă de avertisment

Negocieri ale sindicatelor cu reprezentanţii ROMATSA şi cu cei ai Ministerului Transporturilor au avut loc în luna iulie, la discuţii fiind prezent atunci şi ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

Pe 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite.

Aceştia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci că sindicatele au avut o poziţie inflexibilă privind solicitările angajaţilor şi că unele dintre acestea „exced prevederile legale”.

ROMATSA - Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.530 de angajaţi. Între 2.500 şi 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Angajaţii ROMATSA ameninţă cu grevă generală. Printre cerinţele acestora: un nou contract de muncă şi posibilitatea de pensionare la 55 de ani

Sindicaliştii ROMATSA vor continua negocierile săptămâna viitoare la Ministerul Transporturilor

Greva controlorilor de trafic a adus demisii la vârful Romatsa

Sindicaliştii ROMATSA vor continua negocierile săptămâna viitoare la Ministerul Transporturilor

Angajaţii Romatsa au încheiat greva de avertisment. Zborurile suspendate au fost reluate. Preşedintele CA al ROMATSA a demisionat

Grevă la ROMATSA: câteva zeci de avioane vor avea miercuri traficul perturbat între orele 11.00 şi 13.00. Wizz Air va avea întârzieri şi un zbor anulat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite