Sindicaliştii din penitenciare vor să reia protestele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor ameninţă cu proteste şi solicită o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă. Aceştia sunt nemulţumiţi că au drepturi salariale restante şi spun că OUG 14 le va îngheţa salariile.

„Precizăm că, în contextul îngheţării salariilor prin OUG 114/2018, din lipsa alocaţiilor bugetare conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ne-a informat în data de 19 martie 2019 că doar 83% din fondul de salarii este asigurat şi că, în plus, instituţia nu poate asigura plata orelor suplimentare, actualizarea drepturilor de hrană şi echipament, decontul cheltuielilor pentru servicii turistice şi angajarea promoţiilor de absolvenţi”, se arată într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit sever de resurse umane, fapt ce a condus la înregistrarea unui număr de peste 1 milion de ore suplimentare încă nerecuperate şi neplătite, în pofida încercărilor extrem de riscante ale conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de a evita plata acestora, prin subminarea siguranţei penitenciarelor, fapt ce a dus la înregistrarea a peste 8.700 de incidente negative în penitenciare în ultimii 2 ani.

„În situaţia în care prim-ministrul Dăncilă nu va da curs solicitării noastre, ne vedem nevoiţi ca, în perioada următoare, să reluăm acţiunile de protest şi să solicităm instanţelor de judecată obligarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la plata orelor suplimentare restante. În prealabil, vom refuza efectuarea de ore suplimentare pentru viitor, având în vedere că acestea nu pot fi nici recuperate şi nici plătite, fapt ce va conduce la blocarea activităţii sistemului penitenciar”, transmite sindicatul. 

„Avertizăm că, dacă Guvernul nu va dispune măsuri de soluţionare rapidă a acestei situaţii negative - lipsă cronică de personal dar şi a dotărilor şi amenajărilor de siguranţă necesare, angajaţii din penitenciare vor fi în postura de a nu putea să mai intre în serviciu, nefiind asigurate condiţiile legale pentru siguranţa personală, a deţinuţilor custodiaţi şi a comunităţii, pe acest fond incidentele negative putând degenera rapid. Şi această măsură extrem de neplăcută, dar obligatorie legal, va duce la blocarea activităţii penitenciarelor”, conchide comunicatul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite