Sindicaliştii din penitenciare cer demisia ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de lideri de sindicat din penitenciare sunt aşteptaţi luni, 12 martie, la sediul guvernului pentru discuţii cu premierul Dăncilă, aceştia susţinând că „ministrul Tudorel nu şi-a respectat promisiunile” şi că vor demara acţiuni de protest.

„Având în vedere că ministrul Justiţiei, în mod evident după zeci de discuţii sterile, nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a rezolva problemele legate de plata celor peste 1 milion de ore suplimentare, a deficitului de personal şi a condiţiilor precare de lucru, vom cere prim-ministrului să se implice direct”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Organizaţiile sindicale anunţă că vor solicita şi „demiterea ministrului Justiţiei pentru incompetenă şi lipsă de viziune, cu precizarea că pâna la momentul întâlnirii cu prim-ministrul Viorica Dăncila vom face public un Raport privind dezastrul mandatului Tudorel Toader la Justiţie.”

„Considerăm, la acest moment, etapa discuţiilor cu ministrul Justiţiei parcursă. Tudorel Toader nu este un partener de dialog onest, iar în cazul în care aceste revendicări nu vor fi acceptate, vom demara un calendar de proteste în toate penitenciarele care va duce la blocarea activitaţii acestora”, au avertizat liderii sindicali.

Principala cerere a sindicaliştilor din penitenciare vizează „plata celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate şi reluarea concursurilor de ocupare a funcţiilor vacante din sistemul penitenciar, acestea fiind blocate din dispoziţia ministrului  Tudorel Toader, deşi deficitul este de peste 40% conform datelor furnizate de ministerul Justiţiei”. 

În plus, aceştia au anunţat că urmează să propună prim-ministrului Dăncilă soluţii pentru „eliminarea discriminărilor din domeniul salarizării şi pensionării agenţilor şi ofiţerilor din penitenciare”, după ce, susţin aceştia, măsurile recente adoptate de Guvern au dus la „reducerea pensiilor cu 25 – 30% şi crearea unor decalaje de 2 – 4 mii de lei intre diverse categorii de angajaţi de pe acelaşi nivel”.

Organizaţiile sindicale au anunţat că pe lângă acţiunea din 12 martie, în data de 24 martie vor participa alături de mitingul de protest organizat de poliţistii din toată ţara.

„În data de 12 martie 2018 la ora 12 alături de sindicaliştii din penitenciare afiliaţi Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor participa şi politişti şi personal contractual din cadrul Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Politiştilor şi Personalului Contractual, având în vedere că problemele legate de condiţii de lucru precare, lipsa dotărilor şi discriminările salariale sunt comune.

Pentru început, în data de 24 martie 2018 sindicalişti din penitenciare vor participa la mitingul de protest organizat de către politiştii din toată ţara în Bucureşti. Problemele sunt comune, soluţiile la fel. Este, în consecinţă, absolut firesc ca acţiunile de protest să fie comune”, se arată în comunicatul federaţiei sindicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite