Sindicaliştii din Agricultură avertizează că ies în stradă pentru a protesta faţă de bugetul mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suma totală destinată dezvoltării rurale pentru perioada 2007-1013 este de peste 13,5 miliarde de euro
Suma totală destinată dezvoltării rurale pentru perioada 2007-1013 este de peste 13,5 miliarde de euro

Sindicaliştii din Agricultură avertizează că 70% din exploataţiile agricole se vor închide şi peste 10.000 de salariaţi vor intra în şomaj, dacă bugetul Ministerului Agriculturii nu va creşte de la 9,87 miliarde lei la 36 miliarde lei. Ei au ameninţat că vor ieşi în stradă chiar de săptămâna viitoare

UPDATE:70% din exploataţiile agricole se vor închide şi peste 10.000 de salariaţi vor intra în şomaj

Sindicaliştii din Agricultură avertizează că 70% din exploataţiile agricole se vor închide şi peste 10.000 de salariaţi vor intra în şomaj, dacă bugetul Ministerului Agriculturii nu va creşte de la 9,87 miliarde lei la 36 miliarde lei.

"Dacă acest buget de 1,4% din PIB va rămâne, 70% din exploataţiile agricole se vor închide şi peste 10.000 de salariaţi vor intra în şomaj", a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Sindicale Agrostar, Ştefan Niculae, în urma unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Sindicaliştii au cerut ca bugetul Ministerului Agriculturii să fie mărit de la 1,4% din PIB la 4%, respectiv de la 9,87 miliarde lei la 36 miliarde lei.

Totodată, reprezentantul Agrostar s-a plâns de lipsa unui proiect de lege prin care subvenţiile care au dispărut de la începutul acestui an să fie înlocuite cu alte forme de ajutor de stat.

Agricultorii ies în stradă săptămâna viitoare

"Nu vrem să începem anul cu proteste, dar ne-am săturat să fim bătaia de joc a politicienilor", a declarat şeful de la Agrostar după întâlnirea cu ministrul Agriculturii. Acesta a anunţat că agricultorii vor ieşi în stradă săptămâna viitoare.

"Marţi vom stabili un calendar de proteste. Ne pare rău că începe anul cu proteste din cauza bugetului mic", a adăugat Niculae.

El a amintit şi de piaţa neagră din domeniu, susţinând că evaziunile din agricultură, în principal din cauza importului de produse agro-alimentare se ridică la circa 1,5 miliarde euro. Niculae susţine că evaziunea se face "mână în mână" cu autorităţile, care nu verifică cu atenţie respectivele importuri.

El a adăugat că "cea mai mare prostie" a fost transferul oficiilor de consultanţă agricolă la autorităţile locale

Nu există posibilitatea obţinerii unei derogări de la Comisia Europeană pentru prelungirea ajutoarelor de stat ce nu mai pot fi acordate începând cu acest an, a declarat ministrul agriculturii Mihail Dumitru,  fiind luată în calcul doar varianta înlocuirii acestora cu noi forme de sprijin.

Regimul negociat în tratatul de aderare nu poate fi prelungit, iar acest regim a expirat şi nu există posibilitatea obţinerii unei derogări. Vom încerca varianta înlocuirii ajutoarelor de stat ce nu mai pot fi acordate din 2010 cu forme de sprijin în conformitate cu normele comunitare”, a spus Dumitru.

Ministrul agriculturii poată vineri o primă serie de întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, printre care şi Federaţia Agrostar. Aceasta anunţa joi că va cere ministrului de resort prelungirea cu cel puţin un an a ajutoarelor de stat, care nu mai pot fi acordate începând cu acest an, alocarea a 4% din PIB pentru MADR în 2010 şi garantarea 100% a cofinanţării proiectelor PNDR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite