Circa 1.500 de funcţionari au protestat în faţa Guvernului. Pe 17 iunie anunţă grevă generală. Sindicalist: „Ne-au spus că acum caută bani pentru alocaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat, miercuri, la sediul Guvernului, cerând salarii mai mari sau aplicarea Legii salarizării unitare. Mai mult, aceştia au ameninţat cu greva generală, dacă Executivul nu începe în două săptămâni negocierile pentru soluţionarea revendicărilor. Victor Ponta: „liderii sindicali, strigă puţin să-i vedem la televizor, dumneavoastră lucraţi serios ca să găsim soluţii”.

UPDATE Sindicaliştii s-au întâlnit miercuri cu consilierul premierului Corneliu Vişinoiu şi cu ministrul Liviu Pop, pentru negocieri pe tema salariilor din administraţia publică. 

„A fost o discuţie de trei sferturi de oră, în care am încerca să ne spunem punctul de vedere. Le-am solicitat măcar 100 de lei în plus la salariu şi aplicarea Legii 284, dată chiar de ei. Ne-au răspuns că ei în acest moment caută bani pentru dublarea alocaţiilor”, a povestit Gheorghe Chifu, secretar general al Publisind. Sindicalistul a menţionat că pe 17 iunie funcţionarii publici ies din nou în stradă.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul va discuta cu sindicatele din administraţie despre problema salarizării, dar cu soluţii sustenabile, nu adoptate sub presiune şi nefinanţabile. Totodată, acesta a arătat că liderii sindicali „strigă puţin” pentru a apărea la TV, dar miniştrii lucrează serios.

„Pe 1 iulie, intră în vigoare salariul minim de 1.050 lei şi la 1 ianuarie de 1.200 lei. Ce au dreptate oamenii este că tot am împins de jos şi s-au aglomerat toţi la salariul minim şi vreau să vă rog să discutaţi, să găsim soluţii. Liderii sindicali îşi fac treaba lor, strigă puţin să-i vedem la televizor, dumneavoastră lucraţi serios ca să găsim soluţii pe care însă să le putem după aceea şi ţine pe termen lung. Nu vreau să acceptăm sub presiune şi mâine să nu mai fie bani. Vreau să fie lucrat serios", a spus Ponta miniştrilor cu atribuţii în domeniu, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

UPDATE La protestul organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), care a durat aproximativ două ore, sindicaliştii au cerut demisia Guvernului Ponta, acuzând Executivul că nu şi-a ţinut promisiunile făcute în campania electorală şi că nu a aplicat niciodată Legea salarizării unitare, care ar fi însemnat creşteri salariale şi pentru funcţionarii din administraţia publică locală.

Sindicaliştii au încercat să atragă atenţia guvernanţilor asupra veniturilor mici pe care le au, afişând banere pe care au scris: „Scuzaţi-ne că lucrăm în cultură! Studii superioare, vechime maximă, salariul 1.068 lei lunar”, „Contabil şef cu U.A.T. - 1.068 lei”, „Salarii decente şi în administraţia locală”, „Stop discriminării salariaţilor” şi „Vrem salarii decente”, potrivit Mediafax.

Angajaţii din administraţia publică locală au scandat „Demisia", „Jos Guvernul Ponta", „Mincinoşii", „Hoţii", „Banii de la hoţi, înapoi la toţi" şi l-au acuzat pe ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, de faptul că şi-a trădat colegii şi că, deşi a plecat de la mişcarea sindicală în poziţia pe care o ocupă acum, a solicitat sancţionarea sindicaliştilor care au făcut grevă generală de o zi pe 30 aprilie.

De asemenea, liderii sindicali au făcut apel la solidaritate şi unitate şi au cerut protestatarilor din Piaţa Victoriei ca pentru următoarea acţiune de protest să discute cu toţi colegii lor, pentru a-i convinge să iasă în stradă şi să-şi apere drepturile.

Sindicaliştii au mai solicitat ca toate confederaţiile sindicale să se unească şi să protesteze în acelaşi timp, pentru că astfel Executivul ar putea să înceapă să ia măsuri.

Liderii sindicali au transmis reprezentanţilor Guvernului că au două săptămâni pentru a-i chema la negocieri, în caz contrar vor începe strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale în administraţia publică locală.

Mitingul angajaţilor din administraţia publică locală s-a încheiat fără incidente şi cu promisiunea că o acţiune similară, dar de mai mare amploare, va avea loc în septembrie.

La protestul din Piaţa Victoriei au participat funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi din instituţii subordonate acestora.

UPDATE Circa 500 de protestatari din mai multe judeţe din ţară s-au strâns în faţa Guvernului. Funcţionarii publici  vor 17% în plus la salariu, reglementarea modului în care se acordă tichetele de masă şi uniformizarea salariilor.

Sindicaliştii ameninţă că este ultima manifestaţie înainte e a declanşa o grevă generală în luna iunie sau iulie.

„Revendicările noastre minimale şi decente se referă la reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii. De asemenea, dorim creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, a declarat Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Prim-vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Morar, a precizat că la acţiunea de protest de miercuri vor participa funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi din instituţii subordonate acestora.

„Nu am cerut venituri exorbitante, ci doar să avem asigurată ziua de mâine. De la 1 iulie, aşa cum ştiţi, salariul minim pe economie va fi majorat, ceea ce înseamnă că 63% dintre angajaţii din administraţia publică locală vor fi remuneraţi cu salariul minim pe economie. Este o stare inacceptabilă, pentru că vom ajunge ca trei sferturi din angajaţii din primării să fie la limita subzistenţei”, a precizat Gheorghe Morar.

Liderii sindicali ameninţă cu grevă generală

Liderii sindicali au spus că în cazul în care după această acţiune de protest Guvernul României va adopta „aceeaşi atitudine sfidătoare" faţă de problemele salariaţilor, FNSA va demara procedura pentru organizarea următoarei acţiuni de protest stabilită, respectiv greva generală pe termen nelimitat în administraţia publică locală.

Potrivit acestora, la acţiunea de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale ar urma să participe şi alte federaţii din acest sector de activitate, existând deja un protocol încheiat în acest sens.

FNSA a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

De asemenea, peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.

Pe aceeaşi temă:

Funcţionarii publici au ieşit miercuri în stradă. 2.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului

Peste 2.000 de funcţionari publici au protestat miercuri, între orele 11.00 - 13.00, în faţa Guvernului, nemulţumiţi fiind de salariile mici dar „şi de lipsa de interes a autorităţilor faţă de munca depusă de ei”. În plus, Sindicatul Sedlex cere şi acordarea unui spor de 75% pentru orele muncite în zilele nelucrătoare. În intervalul protestului, activitatea din primării nu va fi afectată.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite