Silicoane, liposucţii şi vaginoplastii. Şansa noastră pentru mai bine!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bănicioiu ar putea să marcheze în câteva luni mai multe puncte electorale decât a făcut întreg partidul sau de când a revenit la putere FOTO David Muntean
Bănicioiu ar putea să marcheze în câteva luni mai multe puncte electorale decât a făcut întreg partidul sau de când a revenit la putere FOTO David Muntean

Cititorul acestor rânduri este, foarte probabil, la curent cu ilegalităţile crase desfăşurate la Spitalul de Arşi. Ministrul Sănătăţii a luat legătura cu Direcţia Sanitară şi cu prof. Lascăr pentru ca activitatea din spital să nu aibă de suferit. Eroare!

Haideţi să ne imaginăm că acest spital ar fi fost unul privat în relaţie cu CNAS. Autorităţile ar fi reziliat, fie şi temporar, relaţia contractuală cu spitalul. Poate repunerea în situaţia de legalitate ar dura 2-3 săptămâni. Poate că personalul medical (complice) ar avea de suferit, poate pacienţii cu arsuri ar trebui temporar redirecţionaţi. Exemplul ar fi însă benefic pentru noi toţi. Directorul, şefii de secţie, directorul economic şi mai ales consiliul de administraţie trebuie schimbaţi în integralitate.

Apropo – se întreabă doritoarele de frumuseţe care m-au furat, pe mine, pe tine, pe noi toţi, inclusiv pe cei care plâng pe la uşile spitalelor care nu au fonduri insuficiente pentru cele necesare tratamentului! Aceste persoane trebuie anchetate şi târâte prin tribunale, chiar dacă în final se vor alege, cel mai probabil, cu o sancţiune minoră pentru complicitatea lor. Toţi complicii trebuie să dea socoteală pentru că fără „cumpărători” ilegali de sănătate jaful în sine nu ar fi existat!

Banii furaţi de la sistemul de asiguraţi trebuie să fie recuperaţi integral! Până la finalizarea procesului sechestrul asigurator ar trebui pus pe averea tuturor celor care preferă furtul caii legale!

Preşedintele Băsescu încerca să profite de moment spunând că aşa se demonstrează că avem nevoie de o nouă lege a sănătăţii! Nu domnule Preşedinte, nu avem nevoie de o nouă lege, ci avem nevoie de control şi de autorităţi care să-şi facă meseria cu fermitate! Avem un premier procuror! De fapt, avem nevoie de oricine, care însă să ne convingă că luptă pentru respectarea legilor! Restul vine de la sine!

Poate cel mai important aspect care trebuie adus în discuţia publică este de ce a fost şi este posibilă o asemenea aberaţie precum transformarea de facto a spitalului într-unul privat, care lucrează în totalitate ilegal, din punct de vedere medical, fiscal, şi care fraudează grosolan sistemul de asigurări?

Pentru că se poate! Fără control, directorii de spitale şi şefii de secţie primesc dreptul de a face absolut tot ceea ce vor în unităţile sanitare respective. Deciziile lor nu pot fi contestate cu succes de nimeni, nicăieri. Direcţiile sanitare se dovedesc a fi structuri birocratice absolut impotente şi inactive, care niciodată, nicăieri, nu au declanşat un control cu urmări! Este vina ministrului şi a Guvernului în general. Suntem un sat fără câini!

Pentru că atitudinea aberanta a celor de la spitalul de arşi se desfăşoară sub diferite forme într-o multitudine de spitale! Raportarea vădit frauduloasa de servicii nu a fost niciodată sancţionată penal, aşa cum ar fi fost cazul, iar urmarea este practicarea ei pe scară largă! Există firme care dau consultanţa cum să fie umflate legal (dar şi ilegal) nota de plată trimisă CNAS!!!

Pentru că lăcomia acestor oameni s-a dovedit a fi fără margini! Plicurile cu bani găsite nedeschise la domiciliu, răspund de la sine, demonstrând cât de tare se învârtea morisca ilegală a chirurgiei ilegale. Directorul spitalului ar fi putut să-şi deschidă o clinică privată! Ar fi costat mult (avea însă cu ce), multă birocraţie, multă bătaie de cap şi ar fi câştigat bani mai puţini. Infrastructura nu ar fi trebuit să fie însă o problemă! Ca director putea să se folosească de infrastructură pe care o conducea, absolut legal! Nu trebuia decât să pună tarifele la uşa spitalului, fie şi mai mici decât în sistemul privat, că doar este vorba de concurenţă.

Totuşi i-ar fi intrat mai puţini bani în buzunar! Iar lăcomia este problema! Ne-am obişnuit să trecem cu vederea plăţile informale pentru că, vezi doamne, veniturile personalului medical sunt prea mici comparativ cu importanţa socială a actului medical şi cu veniturile din ţările vestice. Există prin cei mulţi dezavantajaţi şi 2-3% care câştigă mult, mult mai mult decât în străinătate! Repet, din lăcomie, pentru că se poate, pentru că nimeni nu pune stop sistemului aberant clădit în ani şi ani de zile! Refuz să mă gândesc care este motivaţia acestor oameni atunci când trebuie să facă intervenţii, pe salariu, pentru asiguraţii sistemului social! De fapt, o asistentă declară unui reporter deunăzi că medicii cu pricina nu mai făceau decât „silicoane”, chiar şi 3-4 pe zi! Restul era lăsat începătorilor!

Majoritatea bolnavilor din această ţară însă solicita intervenţiile chirurgicale de nevoie, nu la cerere că în cazul de faţă, fără să dispună de bani în buzunar. Nici măcar un singur ministru nu a făcut absolut niciun singur pas pentru a înlocui şpăgile cu plăţi legale! Sistemul însuşi îi împinge pe medicii care au căutare către zona neagră a medicinii, cu toate compromisurile şi ilegalităţile aferente.

Ce este de făcut?

Este foarte posibil ca domnul Bănicioiu să aibă şi domnia sa un mandat scurt. Este foarte probabil că anul viitor să avem un alt cabinet şi ca urmare şi la MS poate să apară un alt titular. Bănicioiu poate urma exemplul colegului său de generaţie de la CNAS. C. Buşoi, preşedinte al CNAS până acum câteva luni, este cel care a declanşat controalele – inclusiv la Spitalul de arşi, finalizat pe lângă sancţiuni materiale cu sesizarea discretă a Parchetului. 

Bănicioiu îşi permite luxul, dacă are şi curajul şi probitatea morală, de a se posta în mod real pe poziţia pacienţilor şi să ia măsuri dure şi curajoase. Sistemul de asigurări şi pacienţii sunt jefuiţi în mod vădit în fiecare zi. Nu trebuie decât să iasă public şi să dea un mesaj: anunţaţi-mă de fapte similare sau de orice abuzuri comise împotriva pacienţilor şi vă promit că voi reacţiona imediat! Nu are decât să solicite sprijinul real al asociaţiilor de pacienţi. Poate să-şi pună pe masă toate plângerile trimise ANPC, Avocatului Poporului, Preşedenţiei, Direcţiilor Sanitare, Colegiului Medicilor sau Parchetelor şi să înceapă să le dea curs. 

Bănicioiu ar putea să marcheze în câteva luni mai multe puncte electorale decât a făcut întreg partidul sau de când a revenit la putere. Ar putea să-l facă chiar şi pe Ponta în calitate de şef de partid şi de guvern, dar mai ales în cea de candidat la preşedinţie – beneficiar al unui val de simpatie nemaiîntâlnit în România de la Arafat, alt jucător în domeniul sensibil al îngrijirii sănătăţii.

Peste toate, însă, reacţia adecvată a lui Nicu Bănicioiu ne-ar putea face pe noi toţi beneficiarii unui punct de cotitură în funcţionarea sistemului sanitar, chiar dacă toată această potenţială schimbare ar pleca de la silicoane, liposucţii şi vaginoplastii!

Acest text a fost publicat şi pe blogul personal

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite