UPDATE Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns la Castelul Peleş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns marţi în ţară şi a fost dus la Castelul Peleş din Sinaia, fiind depus în holul de onoare. O ceremonie catolică a avut loc pe Aeroportul „Henri Coandă”, urmând ca pe parcusul a patru zile să aibă loc ceremonii la Castelul Peleş, la Palatul Regal şi la Curtea de Argeş, unde regina va fi înmormântată. Regele Mihai nu va participa la aceste ceremonii, ca urmare a recomandării medicilor.

UPDATE Slujba ortodoxă oficiată la Castelul Peleş, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, s-a încheiat.

În Sinaia, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi ale bisericii catolice au bătut timp de trei minute, la intrarea cortegiului funerar în oraş.

UPDATE Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns la Castelul Peleş, din Sinaia, urmând să fie depus în Holul de Onoare.

La Castelul Peleş va fi oficiată o slujbă ortodoxă de către IPS Nifon, în prezenţa IPS Ioan Robu, iar în Sinaia vor suna clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi ale bisericii catolice din localitate.

UPDATE Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns marţi în ţară, la ora 15.05.

Regina Ana a fost adusă marţi pe Aeroportul Otopeni, de unde a fost transportată cu maşina la Castelul Peleş. 

La aeroport au fost prezente fiicele reginei, Margareta, Sofia şi Elena, iar fiica cea mai mică, Maria, a venit cu aeronava Tarom.

Sicriul a fost purtat de militari din Regimentul 30 Gardă şi Protocol ”Mihai Viteazul”, fiind prezenţi şi doi cavaleri ai Ordinului Suveran de Malta.

IPS Ioan Robu a oficiat o scurtă slujbă religioasă. De asemenea, a fost prezent IPS Nifon.

Programul funeraliilor Reginei Ana

De marţi, 9 august 2016, ora 17.00, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, corpul neînsufleţit al Reginei va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Miercuri, 10 august, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53).

Ceremonia va avea caracter privat. O zi mai târziu, în data de 11 august şi vineri, 12 august, de la ora 8 la ora 22, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea să meargă la Sala Tronului de la Palatul Regal, intrarea fiind liberă. 

În ziua de sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, în faţa palatului.

Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. De la ora 11.35 la ora 12.00, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş. La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment.

Regele Mihai nu participă la înmormântarea Reginei Ana

Regele Mihai nu va veni în România pentru participarea la funeraliile Reginei Ana, asta ca urmare a recomandărilor făcute de o echipă de medici.

„Un colegiu alcătuit din cinci medici curanţi ai Regelui Mihai I, de diverse specialităţi, au făcut recomandări împotriva participării Majestăţii Sale la funeraliile Majestăţii Sale Defuncte Regina Ana. Regele Mihai I va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, de angajaţi ai Casei Majestăţii Sale şi de două maici ortodoxe detaşate la reşedinţă. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău”, se arată într-un comunicat emis luni de Casa Regală.

Potrivi documentului citat, la funeraliile Reginei Ana vor lua parte Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix.

La funeralii şi-au anunţat prezenţa membri ai Familiilor Regale străine. Numele lor vor fi anunţate joi, 11 august 2016.

Cea de-a treia fiică a Reginei nu vine la funeralii

La funeralii este aşteptat şi nepotul Reginei, Nicolae. Nu va fi, însă, prezentă cea de-a treia fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, Irina. Fosta principesă a făcut anunţul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook unde a adăugat că a luat singură această decizie, din motive personale.

„În aceste zile triste, mă gândesc cu drag la mama şi la faptul că nu pot veni în România, în pofida dorinţei Familiei Regale / familiei mele; este foarte trist că nu voi reuşi să-mi iau ultimul rămas-bun de la mama, dar întotdeauna voi păstra memoria ei în inima ea. Decizia îmi aparţine, luând-o din motive personale”, a scris Irina Wal-ker. 

Principesa Irina s-a stabilit pe propriul său domeniu din Oregon, SUA, unde trăieşte alături de actualul ei soţ, John Wesley Walker. La 22 octombrie 2014, soţii Walker au fost condamnaţi trei ani cu suspendare pentru organizarea de lupte cu cocoşi. După aceea, Irinei Walker i-a fost retras titlul de Principesă a României prin decizia Regelui Mihai.

Poliţişti, jandarmi şi militari, mobilizaţi pentru funeralii

Ministerul de Interne a anunţat că au aproape 1.400 de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost mobilizaţi în perioada 9 – 13 august pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice în contextul desfăşurării funeraliilor Reginei Ana.

Astfel, peste 960 de poliţişti şi jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică în locurile de desfăşurare a activităţilor (aeroport, Castelul Peleş, Palatul Regal, Curtea de Argeş) şi în localităţile tranzitate de convoiul funerar.

„Pentru dirijarea şi fluidizarea circulaţiei, vor fi în stradă aproximativ 430 de poliţişti rutieri. Aceştia vor lua măsuri pentru a asigura deplasarea în condiţii de siguranţă a cortegiului funerar, inclusiv prin însoţirea cu echipaje pe tot traseul şi prin impunerea, acolo unde este nevoie, de restricţii de circulaţie”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Interne.

De asemenea, Poliţia de Frontieră a dispus măsurile necesare pentru facilitarea tranzitului frontierei de stat a tuturor participanţilor la funeralii, inclusiv a demnitarilor români şi străini.

Ministerul Apărării a anunţat că pentru desfăşurarea corespunzătoare a ceremoniilor funerare ale  Rehinei Anaonale va asigura, în acord cu dorinţele transmise de Casa Regală, potrivit reglementărilor în vigoare, efective de militari din unităţi specializate, în garnizoanele Bucureşti, Sinaia şi Curtea de Argeş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite