Sfântul Ban. Cum vrea Patriarhia să exploateze imobiliar un teren din Bucureşti, în timp ce Catedrala Mântuirii Neamului înghite fonduri de la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Română vrea să construiască un ansamblu rezidenţial format din mai multe blocuri cu 8 etaje, în zona Pajura din sectorul 1 al Capitalei. Costurile de construcţie s-ar ridica la 9 milioane euro, în urma revânzării Biserica putând obţine 13,5 milioane de euro. Reprezentanţii Patriarhiei neagă însă că ar avea această intenţie, afirmând că vor doar să crească valoarea terenului.

Concret, Patriarhia Română a cerut aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pe un teren de 5.000 mp de pe strada Pajurei, unde vrea să construiască blocuri de 7 etaje cu 2 niveluri de subsol şi un etaj retras. 

Construcţia presupune însă trecerea terenului din regim industrial, în regim rezidenţial, ceea ce vizează însă obţinerea mai multor avize. „Proiectul este abia iniţiat şi vizează obţinerea avizului de oportunitate, care se referă la reglementările propuse legate de suprafaţă, înălţime şi schimbarea regimului din industrial, în rezidenţial. Din câte ştiu, suprafaţa de 5.000 mp pe care se doreşte a fi ridicată construcţia a fost a Fabricii Textile Dacia. Vor să facă acolo blocuri de 8 etaje, forţând pe cât se poate reglementările: regim de înălţime superior celui din zonă, stradă de acces de doar 6 metri şi trotuar pe o singură parte. Or, înălţimea din zonă este de P+3, ceea ce înseamnă că regimul de înălţime propus este mult prea mare. Potrivit datelor pe care le-a furnizat Patriarhia, amprenta la sol a construcţiei sau construcţiilor ar fi de 35%, adică 1.750 mp”, a declarat pentru „Adevărul” Roxana Wring, consilier general al Primăriei Capitalei, cea care a semnalat solicitarea Patriarhiei pe pagina sa de Facebook.

Consilierul a explicat că, de obicei, solicitările pentru PUZ care vizează ansamblurile rezidenţiale au drept scop aprobarea ridicării construcţiei în vederea vânzării ulterioare. Şi asta în condiţiile în care Biserica a primit în 2017 şi 2018 alocări de 13 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. „Aşadar BOR îşi foloseşte banii pentru investiţii imobiliare. Recomandarea mea este să-i folosească pentru Catedrală şi să nu mai ceară fonduri de la primării”, a spus consilierul.

Bănescu: Dorim revenirea la o valoare corectă a terenului

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a declarat, că Patriarhia nu are de gând să construiască în zonă un ansamblu rezidenţial şi că demersul pentru obţinerea aprobărilor este, de fapt, unul formal. „Noi nu ridicăm astfel de construcţii. Este absurd! Patriarhia Română are în zonă un teren, cumpărat în anul 2006,  parţial ocupat la această oră cu Centrul de găzduire pentru victimele violenţei domestice “Justinian Marina”. În apropiere s-a construit un hypermarket şi, nu ştim din ce motive, în PUZ terenul a fost trecut ca fiind unul industrial în loc de rezidenţial cum figura iniţial”, a spus Bănescu, precizând că schimbarea catalogării terenului a dus la o scădere dramatică a valorii acestuia. 

„Nu vrem să construim nimic. Prin cererea noastră, vrem numai revenirea la statutul de zonă rezidenţială pentru ca, la o eventuală vânzare, terenul să fie valorificat la adevărata lui valoare. Oricum, considerăm că schimbarea iniţială de destinaţie a terenului a fost un abuz”, a precizat Vasile Bănescu. Ulterior, Patriarhia Română a informat că „scopul este acela de a se ajunge la o valoare corectă a terenului, pentru o eventuală vânzare a acestui teren, exclusiv în scopul de a organiza şi susţine activităţile social-filantropice şi culturale ale centrelor Patriarhiei Române din Bucureşti şi Ilfov”. 

„Dacă pe acel teren va fi construit un imobil, acesta nu va aparţine Patriarhiei Române, care nu construieşte „cartiere” rezidenţiale, ci lăcaşuri de cult sau centre sociale şi culturale bisericeşti”, a comunicat Patriarhia Române.

Profitul BOR ar putea fi de cel puţin 3 milioane euro

Specialiştii arată că investiţia în acea zonă s-ar ridica la circa 9 milioane euro, vânzarea putând aduce investitorului între 11,8 şi 13,5 milioane euro. „Calculele pe care le-am făcut în baza datelor pe care mi le-aţi furnizat (cele publicate de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism – n. red.) arată că este vorba despre o suprafaţă construită de 20.000 mp, ceea ce înseamnă un cost total de construcţie de 9 milioane euro, la un preţ mediu de 450 euro/mp, la care s-ar adăuga un procent de 10% alte costuri. La vânzare, investitorul ar putea obţine între 11,8 şi 13,5 milioane euro, dacă luăm în calcul un preţ mediu cuprins între 1.000 euro/mp şi 1.200 euro/mp”, a explicat Daniel Tudor, fondatorul The Concept.

Un simplu calcul arată că, dacă Patriarhia ar vinde un eventual ansamblul rezidenţial ridicat în zonă ar obţine un profit cuprins între 2,8 şi 4,5 milioane euro.

Kivu: Poate vor să vândă ca să finanţeze Catedrala Neamului

Sociologul Mircea Kivu a spus că „ceva nu este în regulă în acest caz”. „Motivaţia nu este valabilă. Ori se apucă de imobiliare şi de construit şi fac demersurile necesare, ori... Cred că au de gând să se apuce de afaceri în domeniu. Sau poate vor să vândă terenul la un preţ cât mai bun ca să finanţeze în acest fel construcţia Catedralei Neamului”, a spus Kivu. 

13 milioane euro în 2 ani pentru Catedrala Neamului

Patriarhia Română a primit anul acesta, din partea Primăriei Capitalei, o alocare de 3 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În 2017, alocarea de la Primăria Capitalei a fost de 4,5 milioane euro, la care s-au adăugat încă 4,5 milioane euro de la Primăria Sectorului 1 şi încă 1 milion euro de la Primăria Sectorului 5.

Basilica Travel, pelerinaje de peste 1 milion de euro pe an

Patriarhia Română păstoreşte o serie de afaceri printre care şi o agenţie de turism prin societatea comercială BASILICA TRAVEL SRL. Înfiinţată în anul 2008, compania a primit autorizaţie de touroperatoare în anul 2011 şi se ocupă, de obicei, cu organizarea pelerinajelor interne sau externe.  Marginal, societatea mai vinde şi asigurări de locuinţă şi RCA. Cifra de afaceri şi profitul companiei nu sunt de neglijat. Conform datelor aflate în posesia Ministerului Finanţelor,  în anul 2016, (datele pe anul trecut nu sunt încă disponibile)  BASILICA TRAVEL SRL a avut o cifră de afaceri netă de 5,4 milioane de lei, venituri totale de 6,2 milioane de lei şi un profit brut de 1,8 milioane de lei, aproape identic cu cel obţinut în 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite