Sesizare oficială privind suspiciunea de plagiat a tezei de doctorat a Laurei Kovesi. Şefa DNA ar putea primi un verdict în luna noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus, vineri, la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), o sesizare prin care cere analiza tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sub suspiciunea de plagiat. Dacă sesizarea este acceptată, procurorul-şef al DNA ar putea avea un verdict în 30 de zile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UEFISCDI, Adriana Rotar, sesizarea urmează să fie  verificată dacă îndeplineşte toate condiţiile, urmând să fie notificat Ministerul Edcaţiei şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru a intra în analiză.

„A fost depusă astăzi o notificare din partea domnului Cristian Dogaru privind teza de doctorat a doamnei Kovesi, iar această notificare va fi analizată în termenul de trei zile lucrătoare, aşa cum prevede ordinul de ministru şi îşi va urma cursul”, a declarat pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al UEFISCDI. 

Profesorul Cristian Dogaru argumentează că acuzaţiile de plagiat din jurul tezei de doctorat a procurorului şef al DNA, Codruţa Kovesi, pot aduce prejudicii de imagine şi credibilitate. 

Cristian Dogaru este profesorul care a iniţiat şi sesizările privind suspiciunile de plagiat în mai multe teze de doctorat, printre care şi lucrările lui Victor Ponta, Florentin Pandele şi Robert Negoiţă.

Care este procedura CNATDCU

Pentru ca o sesizare să fie validă, aceasta trebuie să fie depusă şi înregistrată la UEFISCDI alături de documentele consultate şi argumente. De asemenea, sesizarea trebuie să conţină datele de identificare a persoanei care face sesizarea şi datele de identificare a tezei de doctorat. UEFISCDI verfică în termen de trei zile dacă sesizarea respectă cerinţele. În cazul în care sesizarea nu este conformă, în termen de 30 de zile persoana care a depus sesizarea este notificată pentru a completa sesizarea.

Dacă sesizarea este admisă, UEFISCDI o anonimizează şi notifică Ministerul Educaţiei şi peeşedintele CNATDCU pentru a demara procesul de soluţionare a sesizării. Din momentul primirii notificării, preşedintele CNATDCU solicită preşedintelui Comisiei de specialitate (în cazul Kovesi, Comisia de Ştiinţe Juridice) să numească,  în cinci zile lucrătoare, o comisie de lucru, formată din trei experţi.

De la data constituirii comisiei de lucru, membrii acesteia analizează independent sesizarea şi formuleză un punct de vedere, apoi, în cadrul unei reuniuni,  se face un raport comun.  Raportul şi soluţia sunt transmise preşedintelui Comisiei de specialitate în termen de 30 de zile. Raportul comun al comisiei de lucru este analizat de comisia de specialitate şi, dacă în termen de trei zile de la comunicare, membrii comisiei de specialitate nu formulează obiecţuini, acesta este transmis Consiliului General al CNATDCU, pentru a fi supus votului în plen. 

Teza de doctorat a Laurei Kovesi a reintrat în discuţie după ce, săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat că ar fi participat la măsluirea raportului Consiliului Naţional de Etică din 2012, potrivit căruia procurul şef nu a plagiat. 

Universitatea de Vest din Timişoara, unde şi-a susţinut Kovesi lucrarea de doctorat, a demarat, la sfârşitul săptămânii trecute, proceduri interne în vederea clarificării situaţiei apărute în spaţiul public vizavi de teza de doctorat a doamnei Laura Codruţa Kovesi, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ. 

Sesizare la Minister, venită şi de la Cluj

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a transmis, luni, Ministerului Educaţiei o solicitare de începere a anchetei sub suspiciunea de plagiat a tezei de doctorat semnată de Laura Codruţa Kovesi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite